Με το δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ να πλησιάζει, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ συνέχισε την καμπάνια υπέρ του Ναι από τις Βρυξέλλες. «Είμαστε Μακεδόνες. Θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» δήλωσε από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργώντας εκ νέου ερωτηματικά για τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που αφορούν την εθνικότητα και τη γλώσσα.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη για το πώς θα ονομάζεται ο λαός μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Ντιμιτρόφ επανέλαβε πως, και με βάση το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλούνται «Μακεδόνες» – εξηγώντας, ωστόσο, ότι η διάκριση ανάμεσα στην περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας και της «Βόρειας Μακεδονίας» θα ισχύει erga omnes. Ο Ντιμιτρόφ, αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ήταν πολύ καλά προετοισμένος, σε μια προσπάθεια να «γοητεύσει» τους ευρωπαίους βουλευτές. Περιγράφοντας τη διαδικασία που προηγήθηκε, έκανε λόγο για μια «γέφυρα φιλίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον». Συνέδεσε, δε, ευθέως την επικύρωσή της με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μια «νησίδα εντός της Ενωσης». Παράλληλα, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ένταξης, σημειώνοντας πως πολλά κράτη-μέλη αναγνωρίζουν την πρόοδο στη διαμόρφωση ενός κράτους δικαίου, στη συγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν απέκρυψε πως στην ΠΓΔΜ πολλοί τον θεωρούν «προδότη», ενώ άλλοι «ήρωα», αναδεικνύοντας το κλίμα που υπάρχει στη γείτονα χώρα. Παραδέχτηκε, μάλιστα, πως ακόμα και η διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος αποδείχτηκε επίπονη διαδικασία. «Θα πρέπει να μπούμε στη δύσκολη διαδικασία να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας γιατί το θέλει ο γείτονάς μας» ανέφερε σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα έρθει, εφόσον το δημοψήφισμα επικυρώσει τη συμφωνία.
Το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας, βέβαια, κυριάρχησε, κυρίως από την πλευρά των Ελλήνων, με τον Ντιμιτρόφ να τονίζει πως τέτοιου είδους αλλαγές αποτελούν «ιστορική διαδικασία ενηλικίωσης». «Οπως καταλαβαίνετε, θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινίσεις για τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεών μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα μακεδονικά μας προϊόντα και τη χρήση του όρου» ανέφερε από την πλευρά της η Εύα Καϊλή, ζητώντας τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν μετά την επικύρωση της συμφωνίας. «Είμαστε τυχεροί που αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει διαλλακτική διάθεση όλα αυτά τα χρόνια» σχολίασε η ευρωβουλευτής της Ελιάς, ρωτώντας τον σκοπιανό υπουργό αν θεωρεί πως υπάρχουν σημεία που επιδέχονται διόρθωση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Ντιμιτρόφ για τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που, ενώ υπερψηφιστεί το Ναι στο επικείμενο δημοψήφισμα, δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως προβλέπει η συμφωνία. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως, σημειώνοντας απλώς ότι θα χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα ασκήσουν πολιτική πίεση ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. «Αν μας στηρίξει ο κόσμος, θα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε στο Κοινοβούλιο να πει “όχι”» σχολίασε.