Κάποιοι θα μας τρελάνουν. Tην παραίτησή του ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, ενώ ο ίδιος έλεγε πως είχε παραιτηθεί πριν από μερικές μέρες. Ο λόγος δεν είναι γνωστός αλλά προφανώς συνδέεται άμεσα με τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την 23η Ιουλίου. Τριάντα έξι μέρες μετά την τραγωδία δηλαδή. Να θυμίσω πως ο κύριος αυτός βρισκόταν σε άδεια όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και επέλεξε – σύμφωνα με πληροφορίες – να μην επιστρέψει τις δραματικές ώρες.

Πολιτικές ζυμώσεις στην Πίνδο

Σήμερα θα σας πάω στα ορεινά Γρεβενά. Ο νομός είναι μονοεδρικός και βορειοελλαδίτικος και ακριβώς γι’ αυτό ενδιαφέρει το πολιτικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ίδιο βέβαια, που χθες έκανε ένα ενδιαφέρον τουρ σε χωριά με τους συνεργάτες του. Μιλώ για το Δοτσικό, τη Δεσκάτη, τη Σαμαρίνα σε υψόμετρο θεαματικό και σε περιβάλλον άπειρου κάλλους, που εντυπωσίασε όσους συνεργάτες του Κυριάκου δεν είχαν ξαναβρεθεί εκεί. Το σημειώνω αυτό αφού ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο έχει ξαναπάει στα ορεινά και πανέμορφα αυτά λημέρια, αλλά το μακρινό και δραματικό καλοκαίρι του 2015 στο Δοτσικό οι κάτοικοι τον είχαν παροτρύνει να κατέβει για την αρχηγία της παράταξης, κάτι που μέτρησε, όπως μαθαίνω, και για τον ίδιο. Μάλιστα, στο ίδιο χωριό χθες ένας από αυτούς τους κατοίκους τού θύμισε επίσης πως τότε, πριν από τρία χρόνια, είχε πιει νερό από μια πηγή δίπλα σε ένα καφενείο. Του είπε μάλιστα πως το νερό αυτό ήταν γουρλίδικο, αφού ο Κυριάκος εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, και τον παρότρυνε να ξαναπιεί ώστε να γίνει και πρωθυπουργός.

Αλήθειες στο καφενείο

Στο έτερο χωριό τώρα, δηλαδή στη Σαμαρίνα, μια παρέα γερόντων φώναξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο καφενείο που καθόταν. Η εικόνα από μακριά ήταν σχεδόν βουκολική, με τα γερόντια με τις μαγκούρες να φωνάζουν τον Κυριάκο και εκείνος να τους πλησιάζει. Αυτό πάντως που του είπαν αποδείχθηκε αρκετά ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει πως οι μεγάλες αλήθειες ακούγονται ενίοτε στα καφενεία. Σημείωσαν πως την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση τάζει προσλήψεις στο Δημόσιο, καμιά διακοσαριά παιδιά από την περιοχή τους, και μάλιστα στις πιο δυναμικές ηλικίες, δίνουν μάχη να κρατηθούν εκεί με τις εργασίες τους στον πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας. Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, υποσχέθηκε πως θα επιλύσει – εφόσον γίνει πρωθυπουργός – ο ίδιος το ζήτημα και είπε πως το πρόβλημα δεν επιλύεται απλά με χρήμα, αλλά και με γενναία πολιτική βούληση. Ο άνθρωπός μου μετέφερε πως ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα διαβασμένος για τα ζητήματα των ορεινών χωριών και των ορεσίβιων.

Δρομείς

Στη Σαμαρίνα τώρα, στο υψηλότερο χωριό των Βαλκανίων, όπου τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό – στα 1.600 μέτρα υψόμετρο -, ο Μητσοτάκης είχε μία ακόμη ενδιαφέρουσα συνομιλία: Ενας ντόπιος τον ρώτησε πότε θα έχουμε εκλογές. «Είμαστε δρομείς, σπρίντερ και μαραθωνοδρόμοι» απάντησε εκείνος και συμπλήρωσε πως το κόμμα του είναι πανέτοιμο όποτε και αν κάνει τις εκλογές ο Τσίπρας. Συμπληρωματικά να πω πως στα παραπάνω χωριά της Πίνδου ο τελευταίος πρόεδρος της ΝΔ που είχε πάει ήταν ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το κόκκινο χαλί και οι Τούρκοι

Στα του ανασχηματισμού και την παράδοση και παραλαβή που είχαμε χθες σε υπουργεία. Πολλά στρατιωτικά… ταρατατζούμ (παρέλαση, εξέδρες) κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Αμυνας δεν είχαμε χθες καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε τριήμερο πένθος λόγω του χαμού του πιλότου της ΠΑ Νικόλαου Βασιλείου. Εν τούτοις δεν έλειψαν τα απρόοπτα και τα σπαρταριστά στιγμιότυπα. Το πρώτο: Η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δεν κατάφερε να περπατήσει στο κόκκινο χαλί στο οποίο περπατούν, ως είθισται, οι νυν και οι πρώην υπουργοί κατά την επιθεώρηση των στρατιωτικών αγημάτων. Η Μαρία Κόλλια ήταν παρούσα αλλά την είχαν… εκτοπίσει ο Πάνος Καμμένος, ο νέος αναπληρωτής Παναγιώτης Ρήγας και ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, που ήταν στριμωγμένος στη γωνία του χαλιού. Το δεύτερο: Οι Τούρκοι «καλωσόρισαν» τους νέους υπουργούς με δύο υπερπτήσεις από F-16 και F-4 στη νησίδα Ανθρωποφάγοι ακριβώς την ώρα (15.05) που γινόταν η παράδοση – παραλαβή, βάζοντας έτσι για τα καλά στο κλίμα τους «νεοσύλλεκτους». Το τρίτο: Παρών στην παράδοση – παραλαβή στο «Πεντάγωνο» και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την περιπέτεια με την υγεία του που είχε στα μέσα του καλοκαιριού. Εδειχνε δε να είναι σε άριστη φόρμα.

Μεταθέσεις

Σε μονάδα του Μηχανικού στον Λαγό του Εβρου (30 ΛΜΧ) προσανατολίζεται το «Πεντάγωνο» – σύμφωνα με πληροφορίες – να μεταθέσει τους δύο στρατιωτικούς Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχει πάρει ακόμη το ΓΕΕΘΑ. Μέχρι και τη σύλληψή τους τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς υπηρετούσαν στα βόρεια του νομού, ενώ τώρα – αν τελικώς οριστικοποιηθεί η μετάθεση – η μονάδα τους θα είναι περίπου στο κέντρο του νομού, κοντά στο Διδυμότειχο. Οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να είχαν ζητήσει μετάθεση εκτός Ελλάδας – ο Μητρετώδης στις ΗΠΑ και ο Κούκλατζης στην Κύπρο -, αίτημα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ικανοποιήθηκε.

Εξαφάνιση

Την Κατερίνα Παπακώστα τη λέγανε «Ζαρούλια της ΝΔ» και για τις ακροδεξιές απόψεις της – μάλιστα είχε γραφτεί και άρθρο εναντίον της. Αυτά στον συριζαϊκό ιστότοπο left.gr. Από χθες όμως η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει κατέβει. Λογικό λέτε; Μου θυμίζει μια παλιά σοβιετική πρακτική που κόβανε από τις φωτογραφίες τα πρόσωπα των μετέπειτα αντιφρονούντων. Κοπή και κόλληση της Ιστορίας λέγεται όλο αυτό.