«Νομίζετε ότι ασχολείται κανείς εδώ στην ξεχασμένη ορεινή Ελλάδα με τον ανασχηματισμό του κ. Τσίπρα;». Ο περιφρονητικός τόνος στην απάντηση που έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Γρεβενά, όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν το δικό του σχόλιο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ενδεικτική της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ο ανασχηματισμός.

Με την ανακοίνωση του νέου σχήματος, άλλωστε, οι πρώτες αντιδράσεις της Πειραιώς έδειξαν ότι στη ΝΔ όλες οι αλλαγές στα υπουργεία αξιολογούνται ως «άνευ ουσίας». Μάλιστα, όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν σε δηλώσεις και τοποθετήσεις τους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πρακτικά ολοκληρώσει τη θητεία της.

Ετσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Γρεβενά, όπου περιοδεύει, απλώς επιβεβαίωσε την κομματική γραμμή. «Δεν θα κάνω σχόλιο για τον ανασχηματισμό σε επίπεδο προσώπων. Νομίζω ότι όλοι κρίνονται για τις επιλογές τους. Θα πω μόνο ότι ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης δεν άλλαξε καθόλου. Κατά συνέπεια αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας σήμερα, υπεύθυνοι για την οικονομία, υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική, υπεύθυνοι για την άμυνα, εξακολουθούν να βρίσκονται στις καρέκλες τους αμετακίνητοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός αποτελεί μία από τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αλλάξουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, χωρίς όμως επιτυχία, όπως επισημαίνουν. Γι’ αυτό, προσθέτουν, το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός επιλέγουν την πόλωση χρησιμοποιώντας διχαστικό λόγο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Δυτική Μακεδονία επανέλαβε ότι το κόμμα είναι επικεντρωμένο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. «Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες ο διχαστικός λόγος του κ. Τσίπρα και η άκρατη αυτή επιθυμία του να γυρνά στο παρελθόν. Εγώ θα επιμένω σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να μιλάω για το μέλλον, να μιλάω για ενότητα και για τη μεγάλη ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος να κάνει μια δυναμική επενδυτική επανεκκίνηση» ήταν το σχόλιό του.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νομό Γρεβενών – στη Δεσκάτη, στα χωριά Καρπερό, Δοτσικό και στη Σαμαρίνα – στοχεύει όμως και στην ενίσχυση των επιδόσεων της ΝΔ στις μονοεδρικές περιφέρειες. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στα Γρεβενά με 34,64% έναντι 32,21% της ΝΔ (η οποία είχε πάρει την έδρα τον Ιανουάριο). Γι’ αυτό και χθες το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ περιελάμβανε συζητήσεις με πολίτες και τοπικούς φορείς, καθώς και επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Νωρίτερα στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, στη ΝΔ έχουν αρχίσει την προετοιμασία και για την εμφάνιση του κόμματος στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να προλάβει την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα για τα εγκαίνια και να μεταβεί νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη – όπως είχε κάνει και πέρυσι  δηλαδή -, όχι όμως για τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη, προκειμένου να συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Ο στόχος είναι δηλαδή να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις απόψεις του προτού κάνει την καθιερωμένη ομιλία του κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ.