Δεν τα κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς κόντρα στον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ, αλλά και την αφόρητη ζέστη. Τα πολλά αβίαστα λάθη, ο εκνευρισμός από την αφόρητη ζέστη και ο 20χρονος πρωταθλητής ηττήθηκε 6-4, 6-3, 4-6, 6-3 και αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Ο Τσιτσιπάς, επηρεασμένος από τις καιρικές συνθήκες, ήταν φανερό πως δεν είχε ενέργεια και δεν είναι τυχαίο ότι υπέπεσε σε 64 αβίαστα λάθη, έναντι μόλις 26 του Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση τελευταία, ήταν νικητής στο Γουίνστον Σέιλεμ, πριν από το Γκραν Σλαμ της Νέας Υόρκης, ενώ είχε νικήσει και πάλι τον Τσιτσιπά στο Masters του Μαϊάμι.

Ο έλληνας πρωταθλητής δεν είχε ρυθμό στο σερβίς του, ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα του, ενώ γενικά έδειξε αστάθεια και στις επιστροφές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μεντβέντεφ πήρε σχετικά άνετα τα δύο πρώτα σετ, προηγήθηκε 4-2 στο τρίτο, ωστόσο κάπου εκεί είδαμε για πρώτη φορά τον… πραγματικό Τσιτσιπά. Με σερί 4-0 έκανε την ανατροπή και πήρε το σετ με 6-4. Ο Μεντβέντεφ όμως δεν είχε όρεξη για αστεία και επικρατώντας 6-3 στο τέταρτο πήρε την πρόκριση (σε δύο ώρες και 48 λεπτά) για τον τρίτο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τον Κροάτη Μπόρνα Τσόριτς. Ο Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τα παιχνίδια του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και ετοιμάζεται για τα τουρνουά στην Ασία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στη Νέα Υόρκη, καθώς η αφόρητη ζέστη δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους αθλητές στα παιχνίδια που διεξάγονται το πρωί. Στα προβλήματα με τη ζέστη αναφέρθηκε μάλιστα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς λέγοντας χαρακτηριστικά «κάποιες φορές αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να περπατήσω». Να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές έχουν καθιερώσει στα πρωινά ματς δεκάλεπτη διακοπή.

Στο μεταξύ, σε εξαιρετική κατάσταση δείχνει και ο Σταν Βαβρίνκα. Ο 33χρονος Ελβετός μετά τη νίκη του επί του Βούλγαρου Ντιμιτρόφ απέκλεισε και τον Γάλλο Ουγκό Ουμπέρ με 7-6, 4-6, 6-3, 7-5 και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο. Ο Βαβρίνκα άντεξε στη ζέστη σε ένα παιχνίδι που είχε διάρκεια τρεισήμισι ώρες και τώρα θα αντιμετωπίσει τον Καναδό Μίλος Ράονιτς.