Τρίτη στη σειρά ευρωπαϊκή βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το ενδιαφέρον πολύ λογικά φτάνει στην κορύφωσή του. Ναι, τώρα είναι που κορυφώνεται η κατάσταση: Διότι μπορεί ο Ολυμπιακός να μην είναι φέτος σε μονοπάτι Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι και η μοναδική μας σε αυτό το τριήμερο που δίνει μάχη «όλα ή τίποτα». Παρτίδα «πρόκριση ή αποκλεισμός» στρώνεται στο χορτάρι του Ταρφ Μουρ. Κάτι που δεν ίσχυε ούτε για την ΑΕΚ την Τρίτη, ούτε χθες για τον ΠΑΟΚ.

Δύσκολη η αποστολή των Ερυθρολεύκων. Η δυσκολότερη αυτή του τριημέρου με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει… ζώνη ασφαλείας. Μεγάλη όμως και η προσδοκία σε περίπτωση που τα καταφέρουν απόψε στη Βόρεια Αγγλία. Το Γιουρόπα Λιγκ από τη φύση του ως διοργάνωση έχει κάτι που ταιριάζει γάντι στη φετινή προσπάθεια αναδόμησης που εξελίσσεται στο μεγάλο λιμάνι. Στην πραγματικότητα σε θέλει έτοιμο… αργότερα και όχι τώρα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ θα πρέπει να είσαι μάχιμος στα μέσα Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσεις κάποιες από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου με ελάχιστες πιθανότητες διάκρισης (ειδικά με τη νέα φόρμα του UEFA). Στο Γιουρόπα, ο Ολυμπιακός, εάν και εφόσον, θα μπει αύριο στην κλήρωση από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και λογικά θα έχει τον χρόνο σύμμαχο για την εξέλιξη της προσπάθειάς του. Εκεί ο στόχος είναι τα νοκάουτ του… 2019. Η φάση των 32, των 16, ου μην και το κάτι παραπάνω που χρόνια τώρα το περιτριγυρίζει ως οργανισμός η ομάδα του μεγάλου λιμανιού.

Δεν είναι έτοιμος ο νέος Ολυμπιακός. Δεν έχει προλάβει καλά καλά να βάλει όλους τους παίκτες του στο rotation, ενώ όπως καταλαβαίνει ο καθένας… σουλατσάροντας στην ειδησεογραφία, ακόμη υπάρχει ενεργή μεταγραφική διάθεση. Λογικά οι Πειραιώτες σε κάναν μήνα από τώρα θα είναι σε θέση να αρχίσουν να δείχνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Αν αυτό συμβεί, με την ατζέντα τους να περιλαμβάνει και αναμετρήσεις του Γιουρόπα Λιγκ, τότε πάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα σεζόν σε όλα τα ταμπλό.

Θα μπορούσε η ομάδα του Μαρτίνς να είναι ήδη στη φάση των ομίλων. Εκανε σωστά τα πάντα κόντρα στην Μπέρνλι πριν από μία εβδομάδα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Επεσε όμως πάνω σε έναν διαιτητή που κράτησε τους Αγγλους με το έτσι θέλω στην πρόκριση. Μια κανονική διαιτησία στο Φάληρο θα είχε επιτρέψει στον Ολυμπιακό μια ακόμη πιο καθαρή νίκη από το 3-1, που ούτως ή άλλως δίνει προβάδισμα. Υπάρχει η εμπειρία, η ποιότητα. Υπάρχει και το καθαρό μυαλό για να μη σκεφτεί κανείς πως το αποψινό ξεκινά από το… 3-1 του πρώτου ματς. Να δούμε λοιπόν αν οι Πειραιώτες θα κάνουν και τη δουλειά…