Ενα καλοκαιρινό βράδυ στο Μεστάγια, από εκείνα που αποθηκεύονται στο μυαλό με την ένδειξη «για πάντα». Μια άρτια παράσταση με αρχή, μέση και τέλος, που όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι ο Ολυμπιακός μόλις είχε πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου, αλλά και ότι στα μέρη μας ξάφνου κατέφτασε ένας Ελέφαντας που δεν μπορούσε να χωρέσει για πολύ στο μικρό δωμάτιο της Σούπερ Λίγκας, έστω και αν υπήρχε η βεράντα της Ευρώπης.

Ηταν 2005, και ένα φιλικό με τη Βαλένθια σε ένα τουρνουά όπου λάμβανε μέρος και η Ουντινέζε. Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας στέκονταν στον Αρούνα Μπαμπαγκίντα και τη νίκη. Στην πραγματικότητα είχαν μείνει στο δέντρο και δεν είδαν το δάσος, μιας και επί της ουσίας μόλις μας είχε συστηθεί… ένα ποδοσφαιρικό δώρο θεού. Ενας από τους καλύτερους κεντρικούς χαφ του 21ου αιώνα.

Ο Γιάγια Τουρέ, που η Ιστορία έγραψε πως κίνησε για την κορυφή του κόσμου ξεκινώντας από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό εκείνο το καλοκαίρι. Ο ίδιος Γιάγια Τουρέ που από χθες σχεδόν όλα τα αθλητικά ΜΜΕ του πλανήτη υποστηρίζουν πως είναι έτοιμος να κάνει πράξη κάτι που είπε μια άλλη βραδιά, στο περιθώριο ενός άλλου φιλικού. Στο Φάληρο, Φεβρουάριο του 2011. Το Γεώργιος Καραϊσκάκης «σείστηκε» για χάρη του στο ματς ανάμεσα στους φίλους του Ζιντάν και εκείνους του Ρονάλντο. Το παιχνίδι κατά της φτώχειας που διοργάνωσε και φιλοξένησε η κορυφαία ελληνική ομάδα. «Θα γυρίσω μια μέρα» υποσχέθηκε. Εφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου; Θα φανεί τις τελευταίες μεταγραφικές ώρες του καλοκαιριού. Η ερώτηση θα μπορούσε να διατυπωθεί και διαφορετικά.

Γίνονται τέτοια θαύματα στην εποχή μας; Διότι ο Τουρέ του 2005 ήταν ο άγνωστος που ερχόταν από το πουθενά της Ουκρανίας. Ο Τουρέ του 2018 συγκαταλέγεται ακόμη στους σημαντικότερους ποδοσφαιρικούς σταρ της Ευρώπης. Η Σπαρτάκ Μόσχας έστρωσε 9 εκατ. ευρώ στα πόδια του. Η Βόλφσμπουργκ του πρότεινε την Μπουντεσλίγκα, η Γουέστ Χαμ την παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο – από χθες – βρετανός υπήκοος όμως τα αρνήθηκε όλα. Για τον Ολυμπιακό, όπως χορεύουν οι φήμες (αλλά και τα διεθνή ρεπορτάζ) από χθες σε έναν ρυθμό μεθυστικό; Θα δείξει. Αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αν υπάρχουν πιθανότητες, προκύπτουν αποκλειστικά από ένα γεγονός. Το αδιαμφισβήτητο πάθος του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Ολυμπιακό. Το  ποδοσφαιρικό όνειρο για το απίθανο. Ναι, υπό αυτή την οπτική όντως θα μπορούσε να συμβεί. Θα μπορούσε να προκύψει η… δευτέρα παρουσία του Γιάγια Τουρέ στο μεγάλο λιμάνι. Θα μπορούσε να… βουλιάξει το αεροδρόμιο! Να δούμε όμως, μιας και οι Ερυθρόλευκοι κατά την προσφιλή τους συνήθεια μένουν με στόματα ερμητικά κλειστά.

Πρώτα η Μπέρνλι

Υπάρχει άλλωστε μια καθοριστική αγωνιστική αποστολή απόψε στη Βόρεια Αγγλία. Η πρόκληση της πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Κάθε άλλη συζήτηση λοιπόν υποχρεωτικά μένει στην άκρη.

Ακόμη και εκείνη που αφορά τον καλύτερο αφρικανό ποδοσφαιριστή του κόσμου για τις σεζόν 2011, 2012, 2013, 2014. Τον νικητή του Κόπα Αφρικα το 2015 με την Ακτή του Ελεφαντοστού. Για τον κύριο που με την Μπαρτσελόνα, την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, κατέκτησε τα πάντα (Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 πρωταθλήματα, ισπανικό Σούπερ Καπ, Κόπα Ντελ Ρέι) την τριετία 2007-2010. Για τον ίδιο κύριο που  η Μάντσεστερ Σίτι δαπάνησε 30 εκατ. στερλίνες προκειμένου να αλλάξει την ιστορία της, όπως και έγινε. Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι τώρα, που έφτασε η ώρα του αποχωρισμού. Καθοριστικός για την αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη ολόκληρης της Πρέμιερ Λιγκ (δύο φορές μέλος της κορυφαίας εντεκάδας της σεζόν). Καθοριστικός για την ανάδειξη των Πολιτών στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ και 1 Κομιούνιτι Σιλντ. Αυτό το «τανκ» που ξεκινώντας από τη μέση του γηπέδου μπορεί να κάνει τα πάντα. Να παίξει στόπερ, να γίνει αμυντικός χαφ, να γίνει 8άρι, 10άρι, μέχρι να καρφωθεί στην αντίπαλη περιοχή σε ρόλο σέντερ φορ. Αυτό το θαύμα της φύσης με τα 570 επίσημα ματς καριέρας, τα 96 γκολ, τις 68 ασίστ. Τον ποδοσφαιριστή που άλλαξε τους… όρους και τις απαιτήσεις για τον κεντρικό χαφ του αιώνα μας.

Για αυτό το θαύμα μιλάμε. Γίνονται λοιπόν τέτοια θαύματα στις μέρες μας…

Οι αριθμοί και το «inner game» του Ιβοριανού

Η καριέρα του Γιάγια Τουρέ θα μπορούσε να ήταν αυτό που λέμε «σαν σε παραμύθι». Ασφαλώς, όμως, τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα μόνο όταν δουλεύεις σκληρά και ενισχύεις το ταλέντο και τα φυσικά σου χαρίσματα με προσπάθεια και θυσίες. Κάτι σαν αυτό που έκανε και ο ιβοριανός άσος, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο, ομάδα με την ομάδα, βελτίωνε όχι μόνο τα ατομικά χαρακτηριστικά του, αλλά και αυτά που δεν φαίνονται και δεν καταγράφονται από την τηλεμετρία. Την αντίληψή του για το παιχνίδι, τις ψυχικές του αντοχές, αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «inner game».

Τι λένε λοιπόν οι αριθμοί; Σε 230 συμμετοχές στη Μάντσεστερ Σίτι και συνολικά οκτώ χρόνια παρουσίας του στο Ετιχαντ, ο Τουρέ πέτυχε 59 γκολ, είχε 35 ασίστ και συνολικά 18.237 λεπτά συμμετοχής. Τα αντίστοιχα νούμερα στην ισπανική Λίγκα και την Μπαρτσελόνα, όπου έμεινε από το 2007 μέχρι το 2010, ήταν 74 συμμετοχές, 4 γκολ, 5 ασίστ και 5.465 λεπτά συμμετοχής.

Τέλος, στον Ολυμπιακό όπου θήτευσε τη σεζόν 2005-2006 ο ψηλόσωμος μπακ είχε 20 συμμετοχές και 3 γκολ σε 1.785 λεπτά συμμετοχής. Η παρουσία του όμως ήταν δέκα φορές πιο πληθωρική. Μέσα σε μία περίοδο ο Γιάγια έγινε αγαπημένος της ερυθρόλευκης εξέδρας, και όχι άδικα, αφού στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε συνώνυμο της αμυντικής αξιοπιστίας και έναν από τους πιο σταθερούς αμυντικούς στον κόσμο.

Σπουδαία πρόκριση η Νότιγχαμ

Σπουδαία επιτυχία για τη Νότιγχαμ, η οποία προκρίθηκε στην επόμενη φάση του αγγλικού Λιγκ Καπ, καθώς απέκλεισε στο Σίτι Γκράουντ τη Νιούκαστλ, η οποία αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του Αϊτορ Καράνκα επικράτησε με 3-1 σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε θρίλερ στις καθυστερήσεις. Η Νότιγχαμ είχε προηγηθεί με τον Μέρφι (2′) και όλα έδειχναν πως με αυτό το σκορ θα τελείωνε το ματς. Ομως η Νιούκαστλ ισοφάρισε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ρόντον, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Κας έδωσε και πάλι προβάδισμα στους γηπεδούχους. Λίγο πριν από το τελικό σφύριγμα ο Ντίας διαμόρφωσε το τελικό 3-1.