Οι Σοσιαλδημοκράτες βρήκαν το θέμα τους: οι συντάξεις και το Ασφαλιστικό. Σε μια χώρα όπου συνεχώς αυξάνονται οι υπερήλικοι και ταυτόχρονα μειώνονται οι γεννήσεις, η διασφάλιση των συντάξεων είναι συνεχής αγωνία των ασφαλισμένων, μόνιμος πονοκέφαλος για τους κυβερνώντες. Πώς μπορεί μια χώρα η οικονομία της οποίας σημειώνει συνεχώς νέα ρεκόρ να αποδέχεται τη φτωχοποίηση μιας σημαντικής μερίδας συνταξιούχων που αποτελούν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό καλείται να δώσει πρωτίστως το κόμμα που έχει γραμμένο στη σημαία του την κοινωνική πολιτική: το SPD. Οι απαντήσεις των Σοσιαλδημοκρατών στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους, όπως έδειξε το αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τις επιτυχίες τους στην κοινωνική πολιτική – κατώτατος μισθός, φρένο στην αύξηση ενοικίων – καρπωνόταν κατά κανόνα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, πρόεδρος του βασικού τους πολιτικού αντιπάλου, της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να διδάχτηκαν από τα λάθη του παρελθόντος. Υπό την πίεση του SPD, η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ ενέκρινε χθες ένα σημαντικό πακέτο μέτρων για τη μεσοπρόθεσμη διασφάλιση του Ασφαλιστικού. Με τη μεταρρύθμιση που τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, η κυβέρνηση εγγυάται ότι μέχρι το 2025 θα διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο των συντάξεων, 48% του μέσου μισθού. Παράλληλα δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 20% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα η εισφορά για την ασφάλεια ανεργίας, όπως επεδίωκε η Χριστιανική Ενωση της Μέρκελ, ενώ αυξάνονται τα κονδύλια για την επαγγελματική μετεκπαίδευση εργαζομένων που απειλούνται με απώλεια της θέσης εργασίας τους εξαιτίας της ψηφιακής επανάστασης.

Το συνολικό κόστος της μεταρρύθμισης μέχρι το 2025 υπολογίζεται στα 31 δισ. ευρώ. Για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του Ασφαλιστικού μετά το 2025, ειδική επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της μέσα στη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Ρομπέρτους Χάιλ (SPD) τόνισε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεχίσουν να πιέζουν για την εγγύηση του επιπέδου της σύνταξης 48% μέχρι το 2040. Η πρόεδρος του SPD Αντρεα Νάλες χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «πραγματική επιτυχία σε θεμελιώδη ζητήματα κοινωνικής πολιτικής».

Το SPD έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει διότι υλοποιεί μια βασική προεκλογική δέσμευσή του, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει ένα θέμα που θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ατζέντα των μελλοντικών πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς τάραξε τα νερά κάνοντας την πρόταση να διασφαλιστεί το σημερινό επίπεδο των συντάξεων μέχρι το 2040. Η πρότασή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το συντηρητικό στρατόπεδο, εργοδότες, οικονομολόγους. Ο αντιπρόεδρος του SPD γνωρίζει ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά βγήκε μπροστά με την πρόταση για το 2040 γιατί τον ενδιαφέρει να διαμορφώσει την ατζέντα για τις επόμενες δεκαετίες. «Εξοργίζομαι όταν πολιτικοί που διαθέτουν πρόθυμα 40 δισ. ετησίως πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα, διαμαρτύρονται μεγαλοφώνως όταν πρόκειται για μικροποσά που αφορούν τις συντάξεις» εξηγεί ο Σολτς στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Στερν» που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο Σολτς ήταν το δεξί χέρι του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρτ Σρέντερ όταν πέρασε τη μεταρρυθμιστική Ατζέντα 2010. Τότε προωθούσε την αναδόμηση του κοινωνικού κράτους και της αγοράς εργασίας. Σήμερα αποδίδει κομβική θέση στη διασφάλιση των συντάξεων. Αυτό θα είναι το όχημα των Σοσιαλδημοκρατών στις επόμενες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα, με υποψήφιο καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς.