Στο εσωτερικό ο Εμανουέλ Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει αυτό που ο γαλλικός Τύπος αποκαλεί την «καταιγίδα Ιλό» – την αιφνιδιαστική παραίτηση του δημοφιλέστερου των υπουργών του, του υπουργού Οικολογίας Νικολά Ιλό, η οποία ήρθε να καταδείξει τα όρια, ή και τα αδιέξοδα, της πολιτικής «και αριστερά και δεξιά» που εφαρμόζει εδώ και 15 μήνες η κυβέρνησή του. Στο εξωτερικό έχει να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των δύο πρωθιερέων της λαϊκιστικής, αντιμεταναστευτικής (ακρο)Δεξιάς, του Ματέο Σαλβίνι και του Βίκτορ Ορμπαν, οι οποίοι τον αναγόρευσαν προχθές σε κύριο αντίπαλό τους στην Ευρώπη, πρωτίστως – αλλά όχι μόνο – στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το δεύτερο αυτό «μέτωπο», ωστόσο, δεν δυσαρεστεί απαραίτητα τον γάλλο πρόεδρο. «Δεν θα παραχωρήσω τίποτα στους εθνικιστές και σε εκείνους που κηρύττουν αυτόν τον λόγο μίσους» διεμήνυσε χθες από τη Δανία στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών και στον ούγγρο πρωθυπουργό. «Αν θέλουν να βλέπουν στο πρόσωπό μου τον κύριο αντίπαλό τους, έχουν δίκιο» πρόσθεσε. Η μάχη χαρακωμάτων για τις ευρωεκλογές του 2019 μόλις ξεκίνησε και επισήμως.
Γιατί και η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Δανία και ακολούθως στη Φινλανδία και η συνάντηση που είχε ο Σαλβίνι με τον Ορμπαν την Τρίτη στο Μιλάνο με τις ευρωεκλογές έχουν να κάνουν. Ο πρώτος, που δεν πρόσκειται προς το παρόν σε καμία ευρωομάδα, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό τόξο» στην Ευρώπη έναντι των εθνολαϊκιστών: με τον τρόπο τους ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τον βοήθησαν να καταστεί ακόμα σαφέστερος ο διαχωρισμός των στρατοπέδων. Γνωστός για την εκδίωξη σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο από την επικράτειά του, ο Ορμπαν χαρακτήρισε το άλτερ έγκο του, που έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα σωστικά πλοία των ΜΚΟ στη Μεσόγειο, ως «ήρωά» του: «Εμείς αποδείξαμε πως η μετανάστευση διά της χερσαίας οδού μπορεί να σταματήσει, αυτός αποδεικνύει πως μπορεί να μπλοκαριστεί και στη θάλασσα» θριαμβολόγησε.
«Υπάρχουν σήμερα δυο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Ο Μακρόν είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Από την άλλη, υπάρχουμε εμείς που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση» επεσήμανε ο ούγγρος πρωθυπουργός. «Σήμερα ξεκινάει μια κοινή πορεία την οποία θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα βήματα τους επόμενους μήνες, ώστε να βάλουμε στο πρώτο πλάνο το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία και στην ασφάλεια. Ολα αυτά που οι ευρωπαϊκές ελίτ που χρηματοδοτεί ο Σόρος και κυβερνά ο κάθε Μακρόν μάς αρνούνται» προσυπέγραψε ο Σαλβίνι. Και ας ανήκουν οι δύο λαϊκιστές πολιτικοί σε διαφορετικά ευρωπαϊκά στρατόπεδα, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Ιταλός, στην Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας – μαζί με τη Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη συνάντησή τους – ο Ούγγρος.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες», αντέδρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, «θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε βάθος για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστεύσεων. Αυτό προϋποθέτει σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, παραμένοντας αφοσιωμένοι στις αρχές μας, όπως το δικαίωμα του ασύλου… Δεν είναι αυτό που προτείνουν οι κύριοι Ορμπαν και Σαλβίνι».