Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το επενδυτικό σχέδιο της Μυτιληναίος ύψους 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στον Αγιο Νικόλαο της Βοιωτίας.  Χθες στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία χορηγεί την άδεια παραγωγής ρεύματος ισχύος 665 MW (Μεγαβάτ) με την τεχνολογία του «συνδυασμένου κύκλου». Ο σταθμός θα βρίσκεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εισηγμένης εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο και θα λειτουργεί με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και με μία ατμοστροβιλική ισχύος 220 MW. H καθαρή ισχύς που θα δίνουν οι δύο μονάδες προς το διασυνδεδεμένο σύστημα ανέρχεται στα 650 MW και ο σταθμός αναμένεται να είναι έτοιμος προς λειτουργία στις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που δημοσίευσε η ΡΑΕ, ο σταθμός παραγωγής θα πρέπει να έχει λάβει τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης) σε 12 μήνες και σε 24 μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου και οι εξωτερικές διασυνδέσεις. Πέραν αυτού, ο σταθμός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα λειτουργίας και με καύσιμο το πετρέλαιο, αλλά και να διαθέτει αποθέματα τόσο σε ντίζελ όσο και σε φυσικό αέριο.

Η απόφαση της διοίκησης της εισηγμένης για την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού παραγωγής ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου από τον πρόεδρό της Ευάγγελο Μυτιληναίο. Μάλιστα, η εταιρεία κατέθεσε τη σχετική αίτηση την ίδια περίοδο στη ΡΑΕ. Οπως ο ίδιος είχε επισημάνει, η εταιρεία προχωρά σε αυτήν την κίνηση διαβλέποντας τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για την απανθρακοποίηση της αγοράς που για τη χώρα μας μεταφράζεται και στη σταδιακή παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ηδη τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που αγοράζουν οι παραγωγοί ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη και άλλα ρυπογόνα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα 21 ευρώ τον τόνο καθιστώντας ζημιογόνο τη χρήση του ορυκτού καυσίμου. Στην ευρωπαϊκή αγορά και στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων για λιγότερο άνθρακα, σχεδιάζονται μονάδες συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 50 GW (Γιγαβάτ). Η Μυτιληναίος μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς για την επόμενη 20ετία και μέχρι την πλήρη επέκταση των ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο που θα παρέχει την ασφάλεια εφοδιασμού στους ευρωπαίους καταναλωτές.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο συγκεκριμένος σταθμός λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί θεωρείται ότι θα είναι από τους πλέον αποδοτικούς στην ΕΕ. Ταυτόχρονα αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο που ήδη διαθέτει η εισηγμένη. Πρόκειται για άλλες τρεις συνολικής ισχύος 1.200 MW. Οι δύο βρίσκονται επίσης στον Αγιο Νικόλαο και η τρίτη στους Αγίους Θεοδώρους της Κορίνθου, στα διυλιστήρια της Motor Oil.  Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στη σειρά ένταξης στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η Μυτιληναίος είναι η πρώτη εταιρεία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που επιστρέφει στις επενδύσεις θερμικών μονάδων μετά τις έξι που κατασκευάστηκαν από ιδιώτες την περίοδο 2005-2012.