Κατέρρευσε ο τουρκικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Turk Telekom την ώρα που η οικονομία της γειτονικής χώρας βυθίζεται στην κρίση, με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να βουτάει όλο και πιο βαθιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet Daily News», το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Turk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών. Πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί από το 2005 και ανήκει στη σαουδαραβική Oger Telecom, συμφερόντων του λιβανέζου επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Το 2013 η Oger Telecom είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών της Turk Telekom για ένα δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων. Ωστόσο στη συνέχεια η εταιρεία εμφάνισε αδυναμία στην εξυπηρέτηση του δανείου της και μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές οι τράπεζες αποφάσισαν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Τουρκίας για να αναλάβουν το ποσοστό των μετοχών που είχε τεθεί ως εγγύηση. Οι τράπεζες θα αναλάβουν μετοχές ανάλογα με το δάνειο που είχαν χορηγήσει. Η Akbank είχε χορηγήσει δάνειο ύψους σχεδόν 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Garanti είχε διαθέσει 1 δισ. δολάρια και η Isbank 500 εκατ. δολάρια.

Ο όμιλος της Turk Telekom είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Τουρκίας παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών τόσο σε επίπεδο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας όσο και σε επίπεδο Ιντερνετ εξυπηρετώντας 14,1 εκατομμύρια πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 10,3 εκατομμύρια πελάτες σε κινητή τηλεφωνία, 10,3 εκατομμύρια ευρυζωνικές συνδέσεις, 3,3 εκατομμύρια πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης και 20,2 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Το δίκτυό της καλύπτει ολόκληρη την Τουρκία, απασχολεί 33.615 εργαζομένους.