Τη γύμνια σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αποκαλύπτει η μαραθώνια ταλαιπωρία ενός παιδιού που τραυματίστηκε στο κεφάλι. Αναγκάστηκε να διακομιστεί σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία – και ενώ οι ώρες κυλούσαν – για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και να εκτιμηθεί η κατάστασή του από ιατρό κατάλληλης ειδικότητας. Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το παιδί τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ακράτα Αχαΐας και διακομίστηκε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο του Αιγίου.
Εκεί οι γιατροί συνέστησαν να υποβληθεί άμεσα σε αξονική τομογραφία, εντούτοις, όπως ενημερώθηκαν οι γονείς – οι οποίοι αγωνιώντας για την υγεία του μικρού τους ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή υγειονομική πραγματικότητα – το μηχάνημα του νοσηλευτικού ιδρύματος ήταν χαλασμένο.
«Ως εκ τούτου το νοσοκομείο Αιγίου δεν μπορούσε να περιθάλψει το παιδάκι». Ο επόμενος σταθμός ήταν το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, στην Πάτρα. Ομως, «και εκεί ο αξονικός ήταν χαλασμένος» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Χωρίς γιατρό. Μοιραία, η οδύσσεια του μικρού παιδιού συνεχίστηκε, καθώς διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, επίσης στην Πάτρα. Τα καλά νέα ήταν ότι ο αξονικός τομογράφος λειτουργούσε και τελικά το παιδί υποβλήθηκε στην απαραίτητη απεικονιστική εξέταση. Τα άσχημα νέα είναι ότι «εκεί δεν υπήρχε νευροχειρουργός γιατρός (υπηρετεί μόνο ένας στο νοσοκομείο)», συνεπώς προέκυψε νέο κενό, που αυτή τη φορά αφορούσε την εκτίμηση του περιστατικού. Τελικά «το παιδί με νέα διακομιδή βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και διεγνώσθη η κατάστασή του».
Το οδοιπορικό του παιδιού στις δομές του ΕΣΥ καταδεικνύει – σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ – τη μαύρη τρύπα των δημόσιων νοσοκομείων σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που επικαλείται, 50 νοσηλευτικά ιδρύματα στη χώρα μας δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο, παρ’ ότι αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά απεικονιστικά «εργαλεία» για τους ιατρούς. Ετσι, μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία επικαλείται και το παράδειγμα του νοσοκομείου στον Πύργο, καθώς και σε αυτό ο αξονικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμη και τα κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία περιθάλπουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν για συντήρηση του εξοπλισμού.  Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Γενικού Κρατικού, που αποτελεί νοσοκομείο αιχμής δεδομένου ότι σε κάθε εφημερία δέχεται 1.400 – 1.500 ασθενείς, παρ’ όλα αυτά ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός βρίσκεται συχνά σε αδράνεια λόγω βλάβης. Το Αττικόν στο Χαϊδάρι, ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με πολύ μεγάλο πληθυσμό ευθύνης, λειτουργεί χωρίς μαγνητικό τομογράφο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Επιπρόσθετα, ο Γολγοθάς του ανήλικου ασθενούς αποτελεί απόδειξη, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, της έλλειψης συντονισμού. «Πώς είναι δυνατόν ένα παιδάκι με χτυπήματα στο κεφάλι να γυρνάει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται και στο πρόβλημα της διαχειριστικής ανεπάρκειας στο ΕΚΑΒ, επικαλούμενοι το παράδειγμα του νοσοκομείου Κιλκίς, όπου οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται με καθυστέρηση ημερών. Ετσι, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή 24/8/2018 «έλαβε εξιτήριο από την ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου ασθενής 74 ετών με χειρουργηθέν κάταγμα γόνατος. Ομως, τελικά  μεταφέρθηκε έπειτα από τρεις ημέρες με το ΕΚΑΒ στην οικία της στο χωριό Γαλλικός του Κιλκίς».