Αλλαγή πλεύσης, με νομοσχέδιο που έφερε τη σφραγίδα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, σηματοδοτεί η πρώτη κίνηση του διαδόχου του Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος αποσύρει το σχέδιο νόμου για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο. Μία μόλις ημέρα μετά την αλλαγή φρουράς έγινε γνωστό ότι… ξηλώνεται το σχέδιο νόμου του Κοντονή προκειμένου ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης να το μελετήσει εκ νέου. Ετσι με το «καλημέρα σας» ο Μιχάλης Καλογήρου δείχνει ότι εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της Δικαιοσύνης και είχαν αποτελέσει «αιτία πολέμου» ανάμεσα στον προκάτοχό του με τους δικηγόρους. Για την Ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το σχεδόν καθολικό «όχι» των δικηγόρων απέναντι στην τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν, με ένα ποσοστό 90,68% να τάσσεται κατά της εξαγγελίας Κοντονή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία τον ενημερώνει πως αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να μελετήσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως η πρώτη θεσμική συνάντηση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου έγινε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό.

Συμβολική. Η επίσκεψη αυτή είχε για τους δικηγόρους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα ενόψει του νέου δικαστικού έτους. Μάλιστα ο Καλογήρου προτίθεται, όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, να ξαναδεί το θέμα της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, το οποίο είχε επίσης φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση τον Κοντονή με τις δικαστικές ενώσεις και τον δικηγορικό κλάδο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός εξέφρασε την ευαρέσκειά του εκ μέρους του δικηγορικού σώματος για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και για την πρόθεση του υπουργού να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαμεσολάβησης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας των δικηγόρων, και ιδίως αυτά της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Συμφωνήθηκε για τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τη δικηγορία να ακολουθήσει θεσμικός διάλογος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο το οποίο αποσύρεται περιλαμβάνεται και διάταξη για την κύρωση οδηγίας για τη μείωση της ποινής κατηγορουμένων των οποίων το τεκμήριο αθωότητας έχει προσβληθεί από δηλώσεις δημόσιων λειτουργών.