Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται για άλλη μία φορά ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Με βάση την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο επιχειρηματίας και άλλα 11 άτομα αντιμετωπίζουν δύο κακουργηματικές πράξεις.

Πρόκειται για τα αδικήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου, καθώς και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη εις βάρος του Δημοσίου, που αφορούν την υπόθεση της ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα. Η ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) εις βάρος του επιχειρηματία και των άλλων 11 προσώπων καταγγέλλοντας ζημιά εις βάρος της Επιχείρησης Αερίου που ξεπερνά το ύψος των 115 εκατ. ευρώ!

Η μήνυση της ΔΕΠΑ είχε κατατεθεί στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα τέλη Δεκεμβρίου 2017. Σε αυτήν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισάριος Δότσης κατηγορούσαν τον Λαυρεντιάδη, ιδιοκτήτη της ELFE, για «απάτη – μαμούθ» και συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημιά της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΔΕΠΑ, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς να υπάρχει προοπτική είσπραξής του.

Οπως αναφέρουν, ειδικά το τελευταίο 18μηνο τα χρέη αυξήθηκαν κατά 8 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία (ELFE) είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχε πετύχει να τεθεί σε καθεστώς προσωρινής δικαστικής προστασίας. Οπως καταγγέλλουν, μάλιστα, η ELFE κέρδιζε χρόνο αμφισβητώντας στα δικαστήρια την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ, με την οποία είχε οριστεί πως η ΕLFE θα συνέχιζε να λαμβάνει αέριο υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που δεν θα είναι συνδεδεμένες με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη. Μετά την άσκηση της δίωξης ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή, ο οποίος θα ερευνήσει την υπόθεση και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.