Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, όταν η κόντρα ανάμεσα στη Ρίτα Σακελλαρίου και τη νύφη της Κατερίνα Στανίση είχε γίνει λαϊκό ανάγνωσμα, η αείμνηστη Ρίτα, ελαφρώς πικαρισμένη επειδή η Στανίση τραγουδούσε με τον Νταλάρα, έλεγε σε εμπιστευτικό ύφος ότι της είχε κάνει πρόταση για την καλοκαιρινή περιοδεία του ο Πάριος, αλλά «πού να τρέχω μεγάλη γυναίκα;». Σπουδαίος αλλά γνωστός για τη μεγαλομανία του έλληνας συνθέτης, όταν, στη δεκαετία του 1980 ηχογραφούσε στα παλιά στούντιο της Columbia, προσποιούνταν ότι μιλάει (από τα τηλέφωνα με τον κερματοδέκτη που δεν έπαιρναν υπεραστικά) με τον Μικ Τζάγκερ, ο οποίος, υποτίθεται, θα τραγουδούσε στον δίσκο του.

Ελληνας κινηματογραφικός παραγωγός της εποχής της βιντεοκασέτας είχε κάνει συνέντευξη Τύπου για να αναγγείλει την έναρξη των γυρισμάτων της καινούργιας του ταινίας στην οποία θα πρωταγωνιστούσε η Φέι Ντάναγουεϊ. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν η συνεργασία έχει επισφραγιστεί με υπογραφή συμβολαίου και αφού το διαβεβαίωσε αρκετές φορές, απάντησε στο τέλος: «Ε, αν δεν μπορέσει, θε να παίξει η Ολγα Πολίτη». Διάσημη ελληνίδα σταρ, στις αρχές της καριέρας της, έγραφε ονόματα και φανταστικά τηλέφωνα μεγάλων διεθνών ηθοποιών και σκηνοθετών σε ατζέντες που φρόντιζε να τις «ξεχνά» σε σπίτια και κομμωτήρια. Και στην πατρίδα μου τη Σύρο υπάρχει ένα παραθαλάσσιο αρχοντικό που κάθε χρόνο η τιμή πώλησής του υποτίθεται ότι ανεβαίνει κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Πλέον έχει φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και ο φετινός υποψήφιος αγοραστής είναι ο… Πούτιν.

Με τα παραπάνω απολύτως αληθινά παραδείγματα θέλω να πω ότι αυτό που στη διαδικτυακή γλώσσα λέμε fake news είναι μια εγγενής τάση της ανθρώπινης φύσης και μπορούν να προκαλέσουν δολιοφθορά μόνο όταν καλλιεργούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διαψεύδονται σε μισή ώρα. Το έχουμε ζήσει άλλωστε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια. Ομως ο δήθεν ακτιβισμός του κυρίου Τομάζο Ντεμπενεντέτι, δεν έχει καν την αξιολάτρευτη γραφικότητα της Ρίτας.