Μόλις επέστρεψε από τη Φινλανδία όπου ολοκλήρωσε εμφανίσεις και την ηχογράφηση για το νέο CD του σαξοφωνίστα Τίμο Λάζι. Είναι το έκτο στη σειρά του σημαντικού μουσικού (οι συνθέσεις του πολλές φορές έχουν δεχθεί τα «πειράγματα» ευφάνταστων DJ) και ο διεθνής Γιώργος Κοντραφούρης σφράγισε με τον ιδιαίτερο ήχο του και αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα. Ομως η μεγάλη χαρά προέρχεται από μια ταπεινή ενασχόληση. «Πριν από μερικές μέρες βρισκόμουν στο Ελσίνκι όπου όλα λειτουργούν ρολόι. Οχι μόνο από άποψη χρονοδιαγραμμάτων αλλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, γιατί είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός στις χώρες του Βορρά έχει καλύτερη τύχη από άποψη επιχορηγήσεων και υποστήριξης. Ομως η διαδικασία της προετοιμασίας ενός λάιβ με παιδιά που τώρα ξεκινούν την περιπέτειά τους στη μουσική δεν συγκρίνεται».

Αυτές τις στιγμές απολαμβάνει ο Γιώργος Κοντραφούρης, που προβάρει το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει στο ΚΠΣΙΝ με το Baby Trio, το οποίο κλείνει 10 χρόνια ζωής και είναι ένα καθαρά δικό του δημιούργημα.

ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Σαφώς και η πρόθεση του σπουδαίου μουσικού ήταν να προωθήσει τους φοιτητές, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιου όπου διδάσκει, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μερικά βήματα παραπάνω στη μουσική. Και τι καλύτερο από μια προσπάθεια που θα εμπεριέχει την τρέλα, τον εφηβικό ενθουσιασμό και τη λαχτάρα της σκηνής; Ποιος θα διαφωνήσει ότι είναι οι καλύτεροι όροι που ορίζουν την αξία της ανανέωσης και της καλλιτεχνικής έκφρασης; «Αυτός ήταν κι εμένα ο σκοπός μου όταν ξεκινούσα το 2008 αυτή την προσπάθεια. Στην ουσία επεδίωκα να κρατήσω το δικό μου ενδιαφέρον ζωντανό μέσα από το πάθος των παιδιών. Δεν είναι δεδομένο ότι περνώντας τα χρόνια και αποκτώντας ευελιξία και ελευθερία θα διατηρήσεις στο ίδιο επίπεδο την επιθυμία σου για να παίζεις και να επικοινωνείς μέσα από τη μουσική». Αυτό είναι πάντα ένα δύσκολο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας που βλέπει σοβαρά την τέχνη του. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και τα παιδιά που παίζουν στο Baby Τrio μου το θυμίζουν. Είναι τέτοιο άλλωστε το κόνσεπτ που η ανανέωση προκύπτει θέλοντας και μη. Κάθε χρόνο τα παιδιά είναι διαφορετικά, οπότε η αλλαγή έρχεται όσες… αγωνιστικές κι αν έχεις. Ενα μικρό παράδειγμα που μου επιβεβαιώνει κάθε φορά ότι αυτό που κάνουμε αξίζει τον κόπο είναι ότι δεν βαρυγκομά κανείς με το κουβάλημα. Γιατί αν δεν κουβαλήσεις και δεν στήσεις εσύ πώς θα παίξεις; Σας είπα, όλα γίνονται από την αρχή!».

INFO: George Kontrafouris – Δέκα χρόνια Baby Trio, ΚΠΣΙΝ – Ξέφωτο, 2/9 στις 21.00