Η προσγείωση ήταν ανώμαλη. Και στο πατ κιουτ. Σε έξι λεπτά. Στο 20′ ο Ζαρντέν το 1-1, στο 26′ ο Σάλβιο το 1-2. Στο ουζερί Λέσβιον στο Γαλάτσι, όπου βλέπαμε το ματς, αποτόλμησα να το πω: «Δεν πρέπει να βιαστεί ο ΠΑΟΚ. Οσο δεν τρώει τρίτο γκολ, είναι μέσα στο κόλπο. Και στο 70′ να κάνει το 2-2, θα έχει είκοσι και πλέον λεπτά να το γυρίσει και να προκριθεί». Τελικά το έφαγε το τρίτο στο 39′ και σχόλασε ο γάμος. Πριν πάμε παρακάτω, να επισημανθεί το αυτονόητο: Η ημέρα με τη νύχτα στα ματς Τρίτης και Τετάρτης. Πλέι οφ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αμφότερα. Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση στην προσπάθεια και την επιτυχία της ΑΕΚ, το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ έμοιαζε περισσότερο με μπαράζ Γ’ Εθνικής Αστέρας Αμαλιάδας – Αήττητος Σπάτων. Για να γίνει, μέσω της υπερβολής, αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας του ΠΑΟΚ. Χωρίς όμως αυτό το οδυνηρό 1-4 να έχει προκύψει από την (δεδομένη) ανωτερότητα της Μπενφίκα.

Ανατροπή

Δεν ήταν η ποιότητα της Μπενφίκα που έκανε τη διαφορά. Ηταν η αδυναμία του ΠΑΟΚ να σηκώσει το βάρος της αναμέτρησης. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμα έτοιμος. Εκανε διαδοχικά, σημαντικά βήματα. Πέρασε Βασιλεία, Σπαρτάκ, έφυγε με το 1-1 από το Ντα Λουζ. Για να προκριθεί χρειαζόταν ένα μεγάλο άλμα. Το προσπάθησε. Κι όταν μάλιστα είχε καταφέρει να προηγηθεί στο 13′, η πτώση έγινε ακόμα πιο οδυνηρή. Με την ανατροπή να προκύπτει από δικά του λάθη. Τα λάθη στο ποδόσφαιρο δεν είναι θέμα συμπτώσεων ή κακιάς μέρας. Είναι η σημασία, το βάρος του παιχνιδιού, που σε πιέζει ψυχολογικά. Είναι ταυτόχρονα και η πίεση που ασκεί μέσα στο γήπεδο η ανωτερότητα του αντιπάλου. Ο συνδυασμός των δύο, που σε οδηγεί στα λάθη. Αν δεν έχεις την εμπειρία και τα κουράγια. Τι έχει να αντιπαραθέσει ο ΠΑΟΚ στις 13 συμμετοχές της Μπενφίκα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Τίποτα. Ολα αυτά βαραίνουν στην πλάστιγγα.

Γκάφα

Δεν είναι τόσο κακός παίκτης ο Βαρέλα. Να χάσει τον παίκτη του στο κόρνερ που έγινε το 1-1 των Λουζιτανών. Ούτε καν πήδηξε για να τον ενοχλήσει. Στη συνέχεια κάνει και το πέναλτι. Δεν είναι τόσο κακός γκολκίπερ ο Πασχαλάκης. Ούτε σε πρωτάθλημα της Κ17 δεν γίνεται αυτή η διπλή παιδαριώδης γκάφα. Ο Πασχαλάκης είναι 29 ετών. Είναι σε καλή κατάσταση. Από τότε που καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ έχει κάνει καλά παιχνίδια. Στη μέχρι τώρα καριέρα του, ωστόσο, ένα ολόκληρο πρωτάθλημα κάτω από τα δοκάρια δεν έχει βγάλει. Ο Βιεϊρίνια είναι ο αρχηγός και ο πλέον ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Σ’ αυτή την ηλικία όμως δύσκολο να παίζει αριστερό μπακ σε τόσο αυξημένης δυσκολίας παιχνίδια. Οταν γίνονται τόσα πολλά ατομικά λάθη, σε τι να φταίει ο προπονητής; Εγώ είμαι πριν από λίγες μέρες που είχα γράψει ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου δείχνει ικανός (σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα) να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη γη της επαγγελίας.

Περιπέτεια

Στη διαχείριση του ματς ωστόσο δεν παίρνει καλό βαθμό. Δεν έπρεπε να αφήσει την ομάδα του να παρασυρθεί στον γρήγορο ρυθμό. Βούτυρο στο ψωμί των Λουζιτανών. Επρεπε να καλμάρει το παιχνίδι. Ακόμα κι όταν βρέθηκε να χάνει 1-2. Ούτε αυτός όμως έχει εμπειρία σε τέτοιου υψηλού επιπέδου παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ συνολικά ως ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμος γι’ αυτή την υπέρβαση. Οι μπουκ, που ακόμα και μετά το 1-1 του πρώτου ματς έδιναν φαβορί για την πρόκριση την Μπενφίκα, κάτι ξέρουν παραπάνω. Δεν βγήκε χαμένος ο ΠΑΟΚ απ’ αυτή την καλοκαιρινή περιπέτεια των έξι παιχνιδιών. Το ισοζύγιο σε εμπειρίες και σε πέντε έναντι ενός θετικά αποτελέσματα είναι στο συν. Αυτή τη στιγμή, έχει σαφώς καλύτερη εικόνα ως ομάδα και από τους Κιτρινόμαυρους και από τους Ερυθρόλευκους. Ο χρόνος (με την ενσωμάτωση των μεταγραφών) θα δείξει ποιο ταβάνι από τα τρία θα είναι πιο ψηλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς γίνεται να έχεις βγει

από τα Μνημόνια και να υπάρχουν

ακόμα κάπιταλ κοντρόλ;