Αλλάξτε ύφος και τρόπο διακυβέρνησης, διαμηνύει στο Μαξίμου ο ΣΕΒ λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ, λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό και σε μια χρονική περίοδο όπου κορυφώνονται οι ζυμώσεις – και οι δηλώσεις – για την τύχη των συντάξεων. Ο ΣΕΒ συνεχίζει να υπεραμύνεται της ανάγκης τήρησης των συμφωνηθέντων με πιο ήπιες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν επισημάνσεις, οι οποίες δείχνουν προς την κατεύθυνση των περικοπών στις συντάξεις.
Τα μηνύματα στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου στρέφονται κυρίως προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, φαίνεται όμως να διατρέχουν και συνολικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν την έξοδο από τα Μνημόνια. Οι πολιτικές ηγεσίες, σημειώνεται, «οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των Μνημονίων». Χρειάζεται παράλληλα όμως και «ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης». Ο ΣΕΒ προειδοποιεί τους πολιτικούς πως «εάν η χώρα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά την παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τεθεί και πάλι εκτός αγορών όπως συνέβη το 2010. Και αυτή τη φορά η διάσωση θα είναι πολύ επώδυνη, καθώς θα γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο αποδόμησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας».
Η ΛΙΣΤΑ. Παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση και για το θέμα των συντάξεων, ο ΣΕΒ συγκαταλέγει στη λίστα των μεγάλων προκλήσεων για την κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας όπως το υψηλό μερίδιο (69%) της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο των 21,5 δισ. ευρώ ετησίως, τη δημογραφική γήρανση και τις υψηλές δαπάνες για τη χρηματοδότηση συντάξεων και κοινωνικών παροχών… Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο ΣΕΒ είχε πάρει θέση υπέρ της εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αντίμετρα και μέσω της τήρησης των συμφωνηθέντων να σταλούν τα σωστά μηνύματα στις αγορές.