«Η 20ή Αυγούστου δεν είναι το τέρμα αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank Γενς Βάιντμαν, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις δανείων.

Ο γερμανός τραπεζίτης, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα η οποία έπειτα από οκτώ χρόνια στέκεται στα πόδια της και αυτό είναι πραγματικά «καλό νέο», όπως είπε.

«Η ανακοίνωση “αποστολή εξετελέσθη” είναι πρόωρη. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», σημείωσε, ενώ σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύεται και ως στήριξη στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γενς Βάιντμαν επικαλέστηκε τον Γιάννη Στουρνάρα δύο φορές. Τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα μαζί του για την ανάγκη ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων, επαναλαμβάνοντας αυτούσια δήλωση του διοικητή της ΤτΕ στους «Financial Times» αλλά στο θέμα των δημοσιονομικών. «Οι αγορές θα πάρουν σκληρή προσέγγιση» είχε πει ο διοικητής και ο γερμανός τραπεζίτης προσέθεσε: «Δεν μπορείς να διαφωνείς με τις αγορές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, που επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, έπειτα από οκτώ χρόνια, αλλά τόνισε ότι οι σημαντικές προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν υπεύθυνη και συνετή πολιτική μεταρρυθμίσεων, που θα προάγουν την ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή και επενδυτική ανάκαμψη.