Την ίδια ώρα που ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ φαίνεται να γίνεται πιο σφικτός αφού στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο μικρότερος εταίρος είναι ενισχυμένος, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε χθες για άλλη μία φορά να δείξει πως διαφοροποιείται ηχηρά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πέταξε ένα ακόμη πυροτέχνημα με αφορμή το Ονοματολογικό των Σκοπίων και την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον «τελικό λόγο», ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα έχει ο ελληνικός λαός, και μάλιστα η δήλωση έγινε από τη Βιέννη όπου βρισκόταν για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Συμπλήρωσε πως «η αναφορά σε “μακεδονικό έθνος” είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία», ενώ καυτηρίασε τις δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων, πρωτίστως του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οπως είπε, «οι σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης».

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ. Οι πληροφορίες που θέλουν δημοψήφισμα στην Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία με τα Σκόπια έχουν επανέλθει ως σενάριο, αλλά κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν αυτές τις δηλώσεις Καμμένου σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης με στόχο το δικό του εκλογικό ακροατήριο στο φόντο της εξαέρωσης του κόμματός του.

Οπως λένε κύκλοι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του δεξιού ακροατηρίου, όχι τυχαία τα νέα πυροτεχνήματα Καμμένου έχουν σχέση και με τη διαρρέουσα πληροφορία από συριζαϊκούς κύκλους πως η Κατερίνα Παπακώστα θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έλθει στην ελληνική Βουλή, παρά το γεγονός πως η ίδια χρησιμοποίησε τους ΑΝΕΛ και εκείνον για να βρει γέφυρα με την κυβέρνηση και να υπουργοποιηθεί. Εξάλλου, το τελευταίο χαρτί των ΑΝΕΛ είναι το Μακεδονικό και ως εσωτερική διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, αλλά και προς το εναπομείναν εκλογικό σώμα στο οποίο απευθύνονται.