Και κάπου εδώ είναι επίσημο. Το Europa dream μόλις ξεκινά για τον Ολυμπιακό. Από το Μπέρνλι (1-1) και τον αγγλικό Βορρά, τα μάτια απευθείας στο κοσμοπολίτικο Μονακό για τη σημερινή κλήρωση της φάσης των ομίλων. Και από εκεί ποιος ξέρει; Σίγουρα σε ένα ταξίδι που αναμένεται με μεγάλη προσδοκία, όπως συνολικά η φετινή αγωνιστική εκδοχή των Ερυθρολεύκων.

Την… καθάρισαν την μπουγάδα των προκριματικών οι Πειραιώτες. Αναμενόμενα με δυσκολία στη χθεσινή τους αποστολή στο Ταρφ Μουρ, απέναντι στην 7η ομάδα της περσινής Πρέμιερ Λιγκ, αλλά τέλος καλό όλα καλά και αυτό είναι που μετράει. Θυμίζουμε ότι το χθεσινό ήταν μόλις το 5ο επίσημο ματς για τον Ολυμπιακό των 17 αλλαγών στο ρόστερ (και… βλέπουμε, μιας και σήμερα ολοκληρώνεται το μεταγραφικό παζάρι). Βρήκε… μπελάδες η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς απέναντι στο παλιομοδίτικο αλλά τόσο λειτουργικό (για την Μπέρνλι) αγγλικό στυλ. Χρειάστηκε να δοκιμάσει και την αντοχή της και τα… φρένα της στην άμυνα. Κάποιες φορές και την ίδια την τύχη. Αντεξε όμως και τελικά βρέθηκε κοντά και στην τέταρτη φετινή ευρωπαϊκή της νίκη, μιας και ο Ντανιέλ Ποντένσε την έβαλε μπροστά στο σκορ στο 83′. Τρία λεπτά προτού ο Βίντρα γράψει από κοντά το τελικό 1-1 που σήμανε την πρόκριση.

Πρώτος στόχος επετεύχθη

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έπιασε μόλις τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν. Πιθανότατα και τον πιο δύσκολο αν κατανοήσει κανείς πλήρως το μέγεθος της πρόκλησης να αποκλείσει για πρώτη φορά μια αγγλική ομάδα. Και το έκανε ανέτοιμος. Με πολλούς από τους ποδοσφαιριστές του να μην έχουν καν προλάβει να μπουν στο rotation. Το έκανε σε ένα καλοκαίρι που αποφάσισε να τα ξεκινήσει όλα από την αρχή. Δεν συνδυάζονται αυτά τα δύο, αν δεν έχεις το μέγεθος να ανταποκριθείς. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Ο χρόνος που έσφιγγε σαν θηλιά αυτό το καλοκαίρι με τα προκριματικά. Τώρα όλα αναμένονται πιο εύκολα.

Και όσο για χθες; Είπαμε ότι αποδείχθηκε μια πολύ ζόρικη κατάσταση. Η Μπέρνλι έχει μια δική της ποδοσφαιρική ταυτότητα και ένα αγωνιστικό στυλ που μπορεί να μην σε αναγκάζει να… τρίψεις τα μάτια σου, αλλά που είναι δύσκολο να τα βγάλεις πέρα μαζί του. Μια ομάδα που στηρίζεται πολύ στο physical παιχνίδι της, και που με μεγάλες μπαλιές επιχειρεί διαρκώς να χαλάσει την ισορροπία της απέναντι άμυνας. Δεν μπόρεσε να το κάνει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης γιατί η κατοχή μπάλας των Ερυθρολεύκων άγγιξε το 70%, το έκανε όμως χθες σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού. Εκεί που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει τον ρυθμό χαμηλά με τον ίδιο τρόπο: κρατώντας δηλαδή και την μπάλα.

Είχε αρκετά εύκολα λάθη σε «μικρές» πάσες, είχε κακή ανταπόκριση στην πίεση της μεσαίας γραμμής η ομάδα του μεγάλου λιμανιού και κάπως έτσι σταδιακά αυτό άρχισε να δίνει ένα συγκεκριμένο προφίλ στην αναμέτρηση. Η Μπέρνλι τον έλεγχο (66%-34% κατοχή στο πρώτο μέρος) και τέσσερις καλές στιγμές απέναντι στον Γιαννιώτη πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους (Βόουκς 18′, 23′ – Χέντρικ στο 29′ με τον Γκερέρο να παρεμβαίνει σωτήρια, Μπαρνς στο 44′). Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός είχε και εκείνος δύο πολύ καλές στιγμές με τον Ποντένσε (34′, 42′), που με όπλο την ταχύτητά του ήταν σίγουρα ο πιο απειλητικός παίκτης των Ερυθρολεύκων και τελικά και ο κορυφαίος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Οι Αγγλοι μπήκαν δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Βόουκς (48′) να τριτώνει τις ευκαιρίες του, αυτή τη φορά σημαδεύοντας το δοκάρι. Ακολούθησαν δύο σημαντικές επεμβάσεις του Γιαννιώτη (52′, 56′) και μαζί ένα τρόπον τινά φινάλε στην τρομερή επιθετικότητα των Αγγλων, που συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο του ματς αλλά όχι πλέον να είναι τόσο απειλητικοί. Κάπου εκεί ισορρόπησε λοιπόν ο Ολυμπιακός, που άρχισε να ψάχνει τις κόντρες για το γκολ που θα κλείδωνε την πρόκριση. Στο 61′ ο Φορτούνης είχε μια πολύ καλή ευκαιρία αλλά δεν έκανε καλό τελείωμα μέσα από την περιοχή, ενώ στο 64′ ο Γκερέρο δεν κατάφερε να κάνει από κοντά την προβολή έπειτα από συνδυασμό Φορτούνη – Ποντένσε στα δεξιά. Ενδιάμεσα, ο Τσιμίκας είχε σώσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή του Ολυμπιακού, διορθώνοντας το δικό του λάθος.

Το ματς επί της ουσίας κρίθηκε στο 82′-86′. Ο Βίντρα έχασε την τελευταία ευκαιρία των Αγγλων (82′) και ένα λεπτό αργότερα ο Ολυμπιακός προηγήθηκε. Ο Χασάν έκλεψε την μπάλα και έδωσε στον Λάζαρο, αυτός στον Φορτούνη, από κει η μπάλα πήγε αριστερά στον Ποντένσε ο οποίος με εξαιρετική ντρίμπλα και σουτ έγραψε το 0-1. Τρία λεπτά αργότερα, η Μπέρνλι απλώς κατάφερε να ισοφαρίσει.

Μπέρνλι (Σον Ντάις, 4-4-2): Χίτον, Μπάρντσλεϊ, Μι, Λονγκ, Τέιλορ, ΜακΝίλ (75′ Γουντ), Γουέστγουντ, Χέντρικ, Λένον (75′ Κορκ), Βόουκς, Μπαρνς (65′ Βίντρα).

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς, 4-2-3-1): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης, Ποντένσε (94′ Σισέ), Γκερέρο (71′ Κούκα).