Η μπίλια έκατσε στο κόκκινο. Στην κόκκινη Μπάγερν, την κόκκινη Μπενφίκα και τον ερυθρόλευκο Αγιαξ. Εντεκα Κύπελλα Πρωταθλητριών, 22 διεθνείς τίτλοι, τρεις βαριές φανέλες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου απέναντι στον Δικέφαλο της ΑΕΚ.

Πόσο ευχαριστημένη μπορεί να αισθάνονται οι Κιτρινόμαυροι από τη Θεά Τύχη; Αν κοιτάξουμε τους τρεις ισχυρούς του 3ου ομίλου  (Παρί, Νάπολι, Λίβερπουλ) ή του 8ου (Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια), οι Κιτρινόμαυροι θα πρέπει να ευλογούν την τύχη τους. Υπάρχει βέβαια και ο 4ος όμιλος στον οποίον οι τρεις ισχυροί είναι οι Λοκομοτίβ, Πόρτο και Σάλκε. Ας μην είναι όμως αχάριστοι.

Ο μόνος που ίσως να γκρινιάξει είναι ο εμπορικός διευθυντής της ΑΕΚ. Σπουδαίο όνομα η Μπάγερν, όμως δεν έχει Μέσι. Διάσημος ο Αγιαξ αλλά έχει χάσει από καιρό τη λάμψη του και βέβαια τη φανέλα του δεν τη φορά ο Ρονάλντο. Την Μπενφίκα την είδαμε στα πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ. Πολύ επικίνδυνη ομάδα αλλά αν δεις παίκτη της στον δρόμο δεν θα τον αναγνωρίσεις.

Κάτι της θυμίζει

Η επανάκαμψη της ΑΕΚ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης θυμίζει την πρώτη της συμμετοχή στους ομίλους – και πρώτη μεταξύ όλων των ελληνικών ομάδων – τη σεζόν 1994-1995.

Και τότε είχε κληρωθεί με τον Αίαντα του Λουίς Φαν Γκάαλ. Τη σούπερ ομάδα των Λιτμάνεν, Ζέεντορφ, Οβερμαρς, Μπλιντ, Φαν Ντερ Σαρ και τον πιτσιρικά Κλάιφερτ, που έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου κατακτώντας τον τέταρτο τίτλο στην  ιστορία της.

Παραλίγο η ΑΕΚ να βρεθεί ξανά απέναντι στο όνομα Κλάιφερτ. Ο γιος του Πάτρικ, Τζάστιν, έγινε συμπαίκτης του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα πριν από μερικές εβδομάδες.

Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί και στα δύο ματς από τους Ολλανδούς. Στη Νέα Φιλαδέλφεια με 2-1 με τον Τόνι Σαβέβσκι να σημειώνει το μοναδικό γκολ της Ενωσης, ενώ για τον Αγιαξ είχαν σκοράρει οι Λιτμάνεν και Κλάιφερτ.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμστερνταμ η ΑΕΚ έχασε ξανά με 2-0 με δύο γκολ του νεαρού τότε Ουλίντα.

Ο σημερινός Αγιαξ δεν έχει βέβαια καμία σχέση με εκείνη την ομάδα. Επανήλθε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ύστερα από απουσία τεσσάρων χρόνων, αποκλείοντας στα προκριματικά κατά σειρά τη Στουρμ Γκρατς, τη Σταντάρ Λιέγης και την Ντιναμό Κιέβου.

Η σημαντικότερη μεταγραφική ενίσχυση θεωρείται ο Ντάλεϊ Μπλιντ, γιος του πρώην αρχηγού του Αγιαξ, Ντάνι Μπλιντ, που επέστρεψε στο Αμστερνταμ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το μεγαλύτερο αστέρι και αρχηγός αυτή τη στιγμή παρά τα 19 του χρόνια είναι ο αμυντικός Ματάις Ντε Λιχτ. Το όνομα του 21χρονου κεντρικού μέσου Φράνκι ντε Γιονγκ βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων στη μεταγραφική λίστα της Μπαρτσελόνα για την επόμενη σεζόν. Στον Αγιαξ βρίσκουμε επίσης και τον γερο-Χούντελαρ που έφτασε αισίως τα 35.

Ο τραυματισμός του Ντόλμπεργκ είναι ένα θέμα για τους Ολλανδούς. Στο ρόστερ του Αγιαξ ανήκει και ένας Ελληνας, ο τερματοφύλακας Κώστας Λάμπρου, 26 ετών. Είναι αναπληρωματικός του Ονανά.

Από τις 28 Δεκεμβρίου 2017 προπονητής του Αγιαξ είναι ο 48χρονος Ολλανδός Ερικ τεν Χαγκ που προτιμά το 4-4-2 σε σχήμα διαμάντι.

Μετά την τρίτη αγωνιστική του ολλανδικού πρωταθλήματος ο Αγιαξ βρίσκεται στην τρίτη θέση με δύο νίκες και μία ισοπαλία. Την Κυριακή παίζει με τη Φίτεσε εκτός έδρας.

Αν υπήρχε ειδική συσκευή μέτρησης της ποδοσφαιροδύναμης, το πιο πιθανό είναι πως θα έβγαζε ισόπαλες τον Αγιαξ και την ΑΕΚ.

Με την Μπάγερν βέβαια, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πριν από λίγες ημέρες οι Βαυαροί έδωσαν με μεταγραφή στη Σάλκε τον αμυντικό μέσο Σεμπάστιαν Ρούντι. Ο 28χρονος Γερμανός δεν χωρούσε την ενδεκάδα των πρωταθλητών αλλά σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Αυτή είναι η κατάντια της Μπουντεσλίγκα και η δύναμη της Μπάγερν», σχολίασε ο γερμανικός Τύπος.

Οι Κόκκινοι του Μονάχου, τους οποίους δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν οι Κιτρινόμαυροι, προτίμησαν φέτος να κάνουν οικονομία προετοιμάζοντας το μεγάλο μεταγραφικό μπαμ του επόμενου καλοκαιριού. Η μόνη αξιόλογη προσθήκη στο ρόστερ τους ήταν αυτή του διεθνούς γερμανού μέσου Λέον Γκορέτσκα. Ο Βιδάλ συνεχίζει στην Μπαρτσελόνα. Αλλαγή είχαμε και στον πάγκο. Ο Γιουπ Χάινκες επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε και ζήτησε να μην τον ξαναενοχλήσουν και τη θέση του πήρε ο Κροάτης Νίκο Κόβατς, ο οποίος έπεισε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πως ο Ρουμενίγκε και ο Χένες τον αγαπούν, απλά δεν του το δείχνουν και ο Πολωνός – αναγκαστικά – συνεχίζει στο Μόναχο.

Ο αθλητικός διευθυντής Χασάν Σαλιμάμιτζιτς είπε τα αυτονόητα: πως υποχρέωση της Μπάγερν είναι να τερματίσει πρώτη.

Η τρίτη της παρέας, Μπενφίκα, έχει βρεθεί ξανά αντίπαλη της ΑΕΚ σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2009-2010. Στη Λισαβόνα είχε νικήσει 2-1 με γκολ του Ντι Μαρία και στην Αθήνα η ΑΕΚ με 1-0 με γκολ του Μαϊστόροβιτς.

Τη δύναμη των Αετών τη διαπιστώσαμε την Τετάρτη το βράδυ στην κατάμεστη Τούμπα. Οπότε η ΑΕΚ δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Ο Βλαχοδήμος ξέρει πολλά από τα μυστικά της Ενωσης.

Ο Ρονάλντο επιστρέφει στο Ολντ Τράφορντ

Πολλές επανασυνδέσεις έφερε η κλήρωση στους άλλους ομίλους. Η πιο σημαντική: η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Ολντ Τράφορντ, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Γιούβε στον 8ο όμιλο. Εχει παίξει ξανά εναντίον των Κόκκινων Διαβόλων στο Τσάμπιονς Λιγκ, το 2013 ως παίκτης της Ρεάλ, σημειώνοντας δύο γκολ. Παλιούς φίλους στη Γιούβε θα συναντήσει και ο Πογκμπά της Γιουνάιτεντ.

Για τον τρίτο όμιλο ενδιαφέρον θα έχει η επιστροφή του προπονητή της Νάπολι Κάρλο Αντσελότι στο Παρκ Ντε Πρενς και του Καβάνι στο Σαν Πάολο.

Η Ρεάλ τοποθετήθηκε στον 7ο όμιλο, ο οποίος δεν έχει αναδείξει ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης επί εποχής Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα στον 6ο όμιλο που έχει δώσει το 40% των νικητριών της διοργάνωσης, επικεφαλής τέθηκε η Μάντσεστερ Σίτι.