Από το Κονγκό στην Τουρκία, από εκεί σε hotspot στη Λέσβο, ύστερα σε άλλον καταυλισμό στη Σίνδο και ενώ ο Βαγγέλης Αγγέλου τον κρατούσε κρυμμένο επί δύο μήνες, χθες εδέησε να του πει «φτου ξελευτερία και βγες»! Ο Κριστ Ουάμπα είναι ένα δεκαοκτάχρονο παιδί με μπόι 2,01 μ.,  που μέχρι τώρα εκτός από τα άστρα μετρούσε και τις μπουκιές του, αλλά επειδή αυτές δεν του περίσσευαν, λογάριαζε τις… γουλιές του! «Οταν δεν έχεις να φας, πίνεις νερό, ξαναπίνεις νερό, πίνεις πολύ νερό και απλώς περιμένεις να σε πάρει ο ύπνος για να ξεχάσεις την πείνα σου» εξομολογήθηκε ο… υπό κατασκευήν παίκτης, την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε χθες ο Αρης.

Εκπληκτικά προσόντα

«Είναι όντως υπό κατασκευήν και θα μας πάρει τουλάχιστον μισό χρόνο, μπορεί και έναν, μέχρι να σχηματοποιηθεί. Το σώμα του δεν έχει συναρμολογηθεί ακόμη, αλλά διαθέτει εκπληκτικά προσόντα. Φέρνει προς τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην πρώιμη φάση του και εγώ πιστεύω ότι μπορεί μελλοντικά να γίνει σαν τον Φλοράν Πιετρούς που θα παίζει στο 2 και στο 3» σχολιάζει ο Αγγέλου.

Μια κλασική, αλλά εν τέλει ασυνήθιστη ιστορία μετανάστη… Ο Ουάμπα έφυγε από την πατρίδα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και βρέθηκε μέσω Τουρκίας στο hotspot της Μυτιλήνης, απ’ όπου στη συνέχεια ανηφόρισε στη Σίνδο και εκεί τον ανακάλυψε και τον περισυνέλεξε στην ομάδα του Αστέρα, την οποία κοουτσάρει, ο Γιώργος Μπαλογιάννης.

Ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας (ΒΑΟ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Μακεδονικός) έδωσε την κατάλληλη συστατική επιστολή στον Αγγέλου «και μάλιστα όταν μου τον παρουσίασε ήταν πολύ συγκινημένος, διότι ήξερε από πρώτο χέρι τι έχει τραβήξει αυτό το παιδί για να επιβιώσει και να μπορέσει να παίξει, να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του και να παίξει μπάσκετ».

Νωρίτερα είχε παίξει τον ρόλο της η τεχνολογία, καθότι – με τη μεσολάβηση των συμπαικτών του στον Αστέρα Σίνδου – ο Ουάμπα απέκτησε ένα προφίλ στην πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή Athlenda Career Program, την οποία έχει λανσάρει και διαχειρίζεται ο Λάζαρος Παπαδόπουλος. «Ξαφνικά όλα άλλαξαν και από τους δρόμους και το τίποτε βρέθηκα σε μια μεγάλη ομάδα. Τώρα λοιπόν συνειδητοποιώ πως όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, δεν πρέπει να αποθαρρύνεσαι,  αλλά να κοιτάζεις τον στόχο σου και να συνεχίζεις» είπε ο γεννημένος στις 11 Δεκεμβρίου του 2000 νεανίας, τον οποίο θα υιοθετήσει άμεσα ο Λάζος ή κάποιος άλλος, ώστε να διεκπεραιωθούν οι αναγκαίες νομικές και γραφειοκρατικές  διαδικασίες.

«Ακατέργαστο διαμάντι»

«Το παιδί είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που βρισκόταν στο -1.500 και τώρα ανέβηκε στο +20 και κάθε μέρα βελτιώνεται. Εγώ τον… καψουρεύτηκα από την πρώτη στιγμή που τον αντίκρισα και τον κρατούσαμε κρυμμένο στο σπίτι του Λάζου στον Αγιο Βασίλειο, όπου έτρωγε, κοιμόταν και συνάμα έκανε προπόνηση» αποκαλύπτει ο Αγγέλου.

Εκεί στην αυλή του ο Παπαδόπουλος έφτιαχνε ντάνες με τούβλα και τον έβαζε ολημερίς και ολονυχτίς να κάνει ασκήσεις επιδεξιότητας. «Θα κάνεις 45.000 ντρίμπλες την ημέρα» του έλεγε για πλάκα και ο Ουάμπα σηκωνόταν αξημέρωτα και βάραγε την μπάλα στο τσιμέντο, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι περίοικοι!

Πριν από δύο μήνες, εν κρυπτώ και παραβύστω, ο κονγκολέζος γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος δεν έχει παίξει ποτέ και σε κανένα επίσημο ματς, εντάχθηκε στο πρόγραμμα μεταβατικών προπονήσεων του Αρη και έδειξε από την πρώτη στιγμή μεγάλο ζήλο. «Είναι πολύ φιλότιμος, ντροπαλός και συναισθηματικός και επειδή νιώθει ότι του ανοίξαμε μια πόρτα κάνει καθημερινά μια συγκλονιστική προσπάθεια για να γίνει κανονικός παίκτης του μπάσκετ. Διαθέτει φοβερά προσόντα και ειδικότερα το άλμα του είναι απίστευτο. Πηδάει από το ισόγειο και ανεβαίνει στη βεράντα του τρίτου ορόφου» σχολιάζει γελώντας ο Αγγέλου.

Μετά τις μεταβατικές προπονήσεις στο Nick Gallis Hall ο Ουάμπα ακολούθησε την ομάδα στο Αργος Ορεστικό, όπου προετοιμάζεται ενόψει της νέας σεζόν. Εκεί τον έχει πάρει υπό την προστασία του ο γάλλος γκαρντ της ομάδας Μπορίς Νταλό, ενώ παράλληλα βρίσκεται υπό τη φροντίδα διατροφολόγου και εργοφυσιολόγου για να δυναμώσει.