Μία χρυσή σελίδα για το ελληνικό σκάκι έγραψε ο 17χρονος Ευγένιος Ιωαννίδης του ΑΜΟ Γαλαξίας Θεσσαλονίκης, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2018, που διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι μυημένοι στο σκάκι σημειώνουν ότι βγήκε πρωταθλητής με άνεση, προσθέτοντας ότι η βαθμολογία απόδοσης που συγκέντρωσε (με ELO 2.630) δεν «καθρεφτίζουν» έναν νεαρό σκακιστή, αλλά έναν έμπειρο, ενήλικο πρωταθλητή!

Πάντως, μιλώντας κανείς μαζί του διαπιστώνει ότι η επιτυχία του ήταν προδιαγεγραμμένη: «Πρώτη φορά έπαιξα σκάκι σε ηλικία έξι ετών, με τον θείο μου. Εκείνος εντόπισε πρώτος ότι είχα κλίση και πρότεινε στους γονείς μου να με εγγράψουν σε σκακιστικό σύλλογο. Ο προπονητής μου ενθουσιάστηκε και με παρότρυνε να συνεχίσω».

Ο Ευγένιος, με τον νεανικό ενθουσιασμό που τον χαρακτηρίζει, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι η κινητήριος δύναμή του είναι οι νίκες που καταγράφει: «Από μικρός είχα επιτυχίες σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο (σ.σ. 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2011 στην κατηγορία παμπαίδων). Οι διακρίσεις αυτές μου άρεσαν. Ηθελα να συνεχίσω».

Και επιμένει, κάνοντας σαφές ότι το σκάκι είναι το πάθος του και θέτοντας υψηλούς στόχους για το μέλλον: «Θα ήθελα να διακριθώ στο παγκόσμιο στερέωμα. Εχω συμμετάσχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και την τελευταία φορά είχα καταλάβει τη 16η θέση. Το αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο» προσθέτει.

Στα λόγια του διακρίνει κανείς αυτοπεποίθηση, όταν όμως ο ίδιος αναφέρεται στις τελευταίες δέκα ημέρες – όσες δηλαδή, διήρκεσε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα – δεν παραλείπει να μιλήσει και για τις ώρες αγωνίας που βίωσε.

«Συνολικά έπαιξα εννέα αγώνες, σημειώνοντας αρχικά έξι νίκες. Στον έκτο γύρο διαγωνίστηκα με έναν ολλανδό παίχτη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δυνατός και με υψηλή θέση στην αρχική κατάταξη. Τη μεγαλύτερη πίεση όμως την ένιωσα όταν τελείωνε το τουρνουά. Επρεπε να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, να μην κάνω λάθος».

Τελικά ο Ευγένιος κατέλαβε την 1η θέση αήττητος (6 νίκες, 3 ισοπαλίες) στην ηλικιακή κατηγορία έως 18 ετών. Διευκρινίζει ότι το σκάκι είναι απαιτητικό παιχνίδι, καθώς η εντατική προετοιμασία είναι αναγκαία. «Μπορεί να είναι καθιστικό άθλημα, παρ’ όλα αυτά κάποιοι αγώνες διαρκούν περισσότερες από τρεις ώρες, κουράζοντας το σώμα και το πνεύμα» καταλήγει.

«Του ανοίγονται ορίζοντες»

Στα σκακιστικά βήματά του δηλώνει τυχερός γιατί είχε σημαντικούς συνοδοιπόρους, με πρώτους στη λίστα – φυσικά – τους γονείς του. Δεν ξεχνά όμως, να ευχαριστήσει όλους τους σκακιστικούς συλλόγους, καθώς και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία για τη «θερμή και ολόψυχη συμπαράσταση».

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για ένα παιδί που έχει αφιερώσει πάρα πολλές ώρες δουλειάς και προπόνησης στο σκάκι. Και κυρίως με τη βοήθεια της οικογένειάς του κατάφερε να φτάσει σε αυτό τα επίπεδο. Από δω και πέρα του ανοίγονται πολλοί ορίζοντες» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου.

Και προσθέτει: «Μετά τις τρεις επιτυχίες της Σταυρούλας Τσολακίδου, τώρα προστίθεται και αυτή του Ευγένιου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράφονται σημαντικές διακρίσεις και στα πνευματικά αθλήματα».