Αυτήν τη φορά πάρθηκαν όλα τα μέτρα. Από νωρίς χθες το απόγευμα τα λεωφορεία με τους άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας έφτασαν στο στάδιο του Κέμνιτς, τον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη η νέα συγκέντρωση της ακροδεξιάς ένωσης Pro Chemnitz. Πήραν θέση πολύ πριν αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές για τη βραδινή επίσκεψη του τοπικού πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ στην πόλη.

Η ενίσχυση της τοπικής αστυνομίας από τις μονάδες που έστειλε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κρίθηκε απαραίτητη για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα οχλοκρατίας, με την οποία ταυτίστηκε στο μεταξύ το Κέμνιτς. Οι τοπικές Αρχές είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από τις μυστικές υπηρεσίες την περασμένη Κυριακή ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη πολύ περισσότεροι ακροδεξιοί από όσους αρχικά υπολόγιζαν, αλλά δεν έκριναν απαραίτητο να ζητήσουν ενισχύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η αστυνομία να χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης και να κάνουν τον γύρο του κόσμου εικόνες ακροδεξιών και νεοναζί να επιδίδονται σε ανθρωποκυνηγητό κάθε ξένου που έβρισκαν στον δρόμο τους.

Αφορμή των επεισοδίων ήταν η δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού με μαχαίρι σε συμπλοκή με ομάδα αλλοδαπών. Δράστες ένας 23χρονος Σύρος και ένας 22χρονος Ιρακινός, εναντίον του ενός από τους οποίους η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Αλλά το ένταλμα έγινε η πέτρα ενός δεύτερου σκανδάλου, καθώς κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Αυτουργός φέρεται ο υπάλληλος της εισαγγελίας της Δρέσδης Ντάνιελ Τσάμπελ, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα «Μπιλντ» ότι φωτογράφισε και προώθησε το ένταλμα. Στο έγγραφο αναφέρονται τα ονόματα του θύματος και της ανακρίτριας, λεπτομέρειες για τους ύποπτους δράστες και τη δολοφονία. Το αναπαρήγαγαν αμέσως στο Διαδίκτυο μεταξύ άλλων η ακροδεξιά οργάνωση Pro Chemnitz, ο ιδρυτής του PEGIDA Λουτς Μπάχμαν και ο τοπικός βουλευτής της Βρέμης Γιαν Τίμκε, εναντίον του οποίου η εισαγγελία της Βρέμης ξεκίνησε έρευνα. Ο Τίμκε είναι ομοσπονδιακός αστυνομικός, εκλεγμένος στην τοπική Βουλή της Βρέμης με τη λίστα ακραίας δεξιάς οργάνωσης. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο υπάλληλος απολύθηκε από την υπηρεσία του.

«Πρώτα ο όχλος παίρνει στα χέρια του τον έλεγχο της πόλης του Κέμνιτς και μετά κυκλοφορεί στο Ιντερνετ το ένταλμα σύλληψης: κυβερνάει ο όχλος;» ρωτούσε χθες η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Η αρχική υποτίμηση της κατάστασης από την αστυνομία του Κέμνιτς αλλά και η διαρροή του εντάλματος στο Διαδίκτυο που ακολούθησε, έβγαλαν ξανά στην επιφάνεια την προβληματική διαχείριση από την αστυνομία και τις Αρχές της Σαξονίας ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων. Στο μεταξύ γίνεται λόγος για τον «βούρκο της Σαξονίας». Το ισλαμοφοβικό PEGIDA ιδρύθηκε και συνεχίζει να δρα στη Δρέσδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου. Το Τσβίκαου, γειτονική πόλη του Κέμνιτς, είχε ορμητήριο το τρίο της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, Τσέπε – Μούντλος – Μπένχαρντ. Η Μπεάτε Τσέπε, η μόνη από τους τρεις που ζει, καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από μαραθώνια δίκη σε ισόβια κάθειρξη. Αλλά για το δίκτυο των υποστηρικτών της δολοφονικής τους δράσης ελάχιστα αποκαλύφθηκαν.

Η εντύπωση ανοχής που δίνουν εδώ και χρόνια η πολιτική ηγεσία και οι Αρχές της Σαξονίας στα ακροδεξιά στοιχεία και τη δράση τους είναι βασική αιτία για τη δυναμική παρουσία και κομμάτων όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD και το PEGIDA. Ακροδεξιές και νεοναζιστικές αντιλήψεις βρίσκουν εύφορο έδαφος εξαιτίας της ελλιπούς δημοκρατικής παιδείας στα ανατολικά κρατίδια της κομμουνιστικής πρώην DDR.

«Ζούμε αυτή τη στιγμή γεγονότα εξαιτίας των οποίων το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιούνται πολύ νωρίς για τα θέματα αυτά και να αναγνωρίζουν τη δική τους ευθύνη» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε μαθητές σχολείου που επισκέφθηκε χθες στην Κολωνία. «Ορισμένοι συνάδελφοι δηλώνουν ανοιχτά τη συμπάθειά τους σε ακροδεξιές αντιλήψεις» καταγράφει ρεπορτάζ του «Σπίγκελ». Τα επεισόδια του Κέμνιτς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.