Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Ωρα 10 το πρωί. Το ηλεκτρονικό σφυρί, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, θα χτυπήσει ξανά και ο εφιάλτης για χιλιάδες δανειολήπτες θα επιστέψει.

Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει σε 2.400 μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το τελευταίο τετράμηνο θα είναι φωτιά καθώς θα τρέξουν 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Οι τράπεζες πατάνε το γκάζι των εκποιήσεων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα, τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν, αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction εκσυγχρονίζεται και σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες με τις αγγελίες πώλησης κατοικιών, ενώ επισπεύδονται και οι διαδικασίες επανάληψης των άκαρπων πλειστηριασμών σε νέες μειωμένες τιμές.

Ομως, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών αρνούνται να δώσουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Σε δύο εβδομάδες από σήμερα η άρση θα γίνεται αυτόματα και όσοι εκφράζουν αντιρρήσεις θα αποβάλλονται αυτομάτως από το καθεστώς προστασίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι συμβολαιογράφοι βλέπουν πολλές πρώτες κατοικίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη να παίρνουν τον δρόμο της κατάσχεσης και στη συνέχεια να οδηγούνται στο σφυρί. Βέβαια, όπως λένε, θα είναι κατοικίες που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι κρύβουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, υπολογίζεται ότι 13,1 δισ. ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Μάλιστα, από αυτά περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών, το επόμενο διάστημα θα γίνουν μαζικές προτάσεις διευθέτησης των δανείων που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου οι υποθέσεις να κλείσουν χωρίς η υπόθεση να φτάσει στην εκδίκαση.  Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν λίγο – πολύ τη ρύθμιση στην οποία θα κατέληγε το δικαστήριο και θα προβλέπουν κουρέματα δανείων έως και 50%, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Νέο τοπίο στους e-πλειστηριασµούς

Το θέμα των κόκκινων δανείων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Σύντομα το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα αλλάξει.  Ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών, ενώ εκσυγχρονίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα προσομοιάζει με τις ιστοσελίδες των αγγελιών πώλησης ακινήτων, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν φωτογραφίες και περισσότερα χαρακτηριστικά των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί.

Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές. Ο στόχος, προφανής. Να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών. Η νέα διαδικασία προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, μετά από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Αναβάθμιση πλατφόρμας

Για να μην καταλήγουν τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί στα χέρια των τραπεζών και να διευκολυνθεί η αγορά τους από τρίτους ενδιαφερόμενους, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction. Οπως λέει στα «NEA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, η πλατφόρμα θα γίνει πιο φιλική και λειτουργική. Σταδιακά θα προστεθούν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως ο όροφος, ο αριθμός των δωματίων, οι βοηθητικοί χώροι, ενώ εάν ο φάκελος του πλειστηριασμού που φθάνει στα γραφεία των συμβολαιογράφων συνοδεύεται με φωτογραφίες του εκποιούμενου ακινήτου, αυτές θα αναρτώνται αμέσως στην πλατφόρμα. Από τη φωτογραφία του ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια εικόνα για την κατάστασή του και την περιοχή στην οποία βρίσκεται και να προχωρήσουν στην αγορά του.