Η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια 110 δισ. ευρώ στην προσεχή πενταετία μόνο και μόνο για να επιστρέψει η οικονομία στην κατάσταση που βρισκόταν προ του 2009. Την εκτίμηση συμμερίζονται διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, ο ΣΕΒ αλλά και η ίδια η κυβέρνηση μέσω στελεχών της. Την ίδα ώρα, όμως, καταγράφεται το εξής παράδοξο: οι επενδυτές προσκρούουν σε τοίχο.
Η χώρα έχει περάσει κι επίσημα στη μεταμνημονιακή εποχή και ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος είναι η επιστροφή, η καθιέρωση και η επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας. Κι όμως, παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, συντεχνιακά συμφέροντα αλλά και ιδεολογικές εμμονές παρακωλύουν σειρά επενδύσεων που θα μπορούσαν να δώσουν το κατάλληλο σινιάλο και σε άλλους επενδυτές από το εξωτερικό για να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία.
Και δεν είναι μόνο το πολύπαθο επενδυτικό σχέδιο της αξιοποίησης του Ελληνικού που πέρασε από 40 γραφειοκρατικά κύματα, τα οποία προκάλεσαν οι πολιτικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης προς θρέψη μικροκομματικών και πελατειακών συμφερόντων… Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνονται και αντιδράσεις από συνδικαλιστές στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων και την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Και μπορεί τα σωματεία να μη διοικούνται από παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά τα μηνύματα που στέλνονται στις ξένες αγορές είναι τα τελείως αντίθετα σε σχέση με εκείνα της προσέλκυσης κεφαλαίων. Κι έρχονται να θυμίσουν στις αγορές τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί παύσης των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ προκαλώντας, ευλόγως, και συνειρμούς περί άτυπης υποκίνησης των συνδικαλιστικών αντιδράσεων.
ΣΤΑ ΕΛΠΕ. Ετσι, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) κήρυξε στάσεις εργασίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο κι Ελευσίνα και τα γραφεία της διοίκησης στο Μαρούσι. Σκοπός ήταν μεταξύ άλλων η συγκέντρωση εργαζομένων στις πύλες των μονάδων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επίσκεψη και η περιήγηση κλιμακίων της αντιπροσωπείας της ελβετικής εταιρείας Glencore που διεκδικεί την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΕΛΠΕ. Κάτι ανάλογο έχει προγραμματιστεί και το διήμερο 3 και 4 Σεπτεμβρίου, όταν τις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας θα επισκεφθούν εκπρόσωποι του έτερου υποψήφιου επενδυτή, της ολλανδικής Vitol.
ΣΤΗ ΔΕΗ. Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις προχώρησαν, εντός του Ιουλίου, και σωματεία εργαζομένων στους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ που πωλούνται. Παρεμποδίστηκαν αντιπροσωπείες εργαζομένων των υποψήφιων επενδυτών Seven Energy (Τσεχία), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Ομίλου Κοπελούζου, CHN Energy (Κίνα) και EPH (Τσεχία). Σκόπευαν στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους και συγκέντρωσης στοιχείων για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να επισκεφθούν τις μονάδες και τα ορυχεία, αλλά τελικά στις κεντρικές πύλες βρήκαν συγκεντρωμένες ομάδες που δεν επέτρεψαν την είσοδο στις εγκαταστάσεις.
Αλλη μία περίπτωση επένδυσης που έχει σκαλώσει και γράψει ακόμη και αιματηρά επεισόδια διχάζοντας την τοπική κοινωνία είναι κι αυτή της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Η καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold πριν από σχεδόν έναν μήνα εξέφρασε για μία ακόμη φορά την απογοήτευσή της με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση εξόρυξης χρυσού κι άλλων μεταλλευμάτων.
Η υπόθεση του σκέλους της επένδυσης στις Σκουριές έφτασε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο διαιτητικό δικαστήριο. Και παρά την απόφαση που εξέδωσε δικαιώνοντας τα επιχειρήματα των Καναδών, οι άδειες για τη συνέχιση της επένδυσης δεν έχουν ακόμη εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.