Δημήτρης Πλατανιάς

Οπερα Σαν Φρανσίσκο

«Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι»

Το ημερολόγιο «εργασιών» του διεθνούς βαρύτονού μας ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται το ντεμπούτο του στην Οπερα του Σαν Φρανσίσκο σε δύο νέες παραγωγές. Ο Δημήτρης Πλατανιάς θα υποδυθεί τον Αλφιο στο έργο του Πιέτρο Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα» και τον Τόνιο στη δίπρακτη όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο «Παλιάτσοι». Για τους ρόλους στα εν λόγω έργα, που θα κάνουν πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου και θα παίζονται έως τις 30 του ίδιου μήνα, ο Δημήτρης Πλατανιάς λέει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω τους συγκεκριμένους ρόλους, αλλά είναι η πρώτη μου φορά στην Αμερική – σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Το άγχος ή αν θέλεις η αγωνία είναι η ίδια που με διακατέχει σε κάθε μου εμφάνιση. Τίποτα παραπάνω». Λίγο μετά το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ ο σπουδαίος βαρύτονος θα εμφανιστεί στο Μόναχο, ερμηνεύοντας τους «Νυχτερινούς Εσπερινούς» του Βέρντι στις 10, 13, 18 και 20 Νοεμβρίου, «Ναμπούκο» στο Αμβούργο 10, 13, 17, 20, 23 Μαρτίου, 2 και 4 Απριλίου. Στις 18 του ίδιου μήνα ο Δημήτρης Πλατανιάς επιστρέφει στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να παρουσιάσει άριες των Ροσίνι, Βέρντι, Λεονκαβάλο, Τζορντάνο κ.ά.

Μυρτώ Παπαθανασίου

Οπερα Βιέννης

«Ντον Τζιοβάνι» και «Σιμόν Μποκανέγκρα»

Στην Οπερα της Βιέννης και στο έργο του Τζουζέπε Βέρντι «Ντον Τζιοβάνι» θα εμφανιστεί στις 14, 16 και 18 Νοεμβρίου η διεθνής σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου στον ρόλο με τον οποίο έχει αναμετρηθεί πολλές φορές, της Ντόνα Αννα. Στην ίδια σκηνή θα επιστρέψει για να ερμηνεύσει την ηρωίδα του Βέρντι στις 10, 14 και 17 Μαρτίου. Αλλά δεν είναι η μοναδική στάση στην περιοδεία της. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στην Οπερα της Βιέννης, η Μυρτώ Παπαθανασίου θα αρχίσει την προετοιμασία για τον ρόλο της Αμέλια Γκριμάλντι στο έργο «Σιμόν Μποκανέγκρα». Η τρίπρακτη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο ισπανικό θεατρικό έργο του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεθ, θα παιχτεί στις 17 και 18 Ιουνίου του 2019. Η σκηνοθεσία έχει την υπογραφή του Ντέιβιντ Χέρμαν.

Δημήτρης Τηλιακός

Grand Theatre Λουξεμβούργου

«Τραβιάτα»

Ενα τοπίο που δεν φέρει κανένα σημάδι του χρόνου, μέσα από ένα παιχνίδι φωτός και σκιών, έτσι όπως μοναδικά ξέρει να στήνει ο Μπομπ Γουίλσον (ποιος δεν θυμάται την «Οπερα της πεντάρας» πριν από μερικά χρόνια στο θέατρο Παλλάς;), είναι η αφήγηση της δικής του «Τραβιάτα». Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Diaghilev τον Ιούνιο του 2016, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και Χρυσή Μάσκα, σε μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρετζή, ετοιμάζεται για μια νέα εμφάνιση στη σκηνή του Grand Theatre του Λουξεμβούργου στις 12, 14 και 16 Οκτωβρίου. Σε αυτήν τη σπουδαία παραγωγή υπάρχει άλλη μία ελληνική σφραγίδα. Ο Δημήτρης Τηλιακός ερμηνεύει τον – γνώριμο πια σε αυτόν – ρόλο του Αλφρέντο Γκερμόν. Οπως λέει ο ίδιος, «των παραστάσεων στο Λουξεμβούργο προηγείται μια μικρή τουρνέ του έργου σε μορφή κοντσερτάντε στην Κολωνία, στο Ντόρτμουντ και στο Αμβούργο, στην καινούργια Οπερα της πόλης, με τη Musica Aeterna, σε μουσική διεύθυνση Θόδωρου Κουρετζή». Για τον σπουδαίο βαρύτονο μετά έχουν σειρά ο «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι στην Οπερα της Στουτγάρδης τον Νοέμβριο και «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στη Λυρική Σκηνή τον ερχόμενο Μάρτιο.

Κωνσταντίνος Καρύδης

Οπερα Φρανκφούρτης

«Ξέρξης» του Χέντελ

Πρώτη στάση για την ερχόμενη χρονιά θα είναι η νέα παραγωγή της όπερας του Χέντελ «Ξέρξης» στη Φρανκφούρτη στις 5, 11, 13, 19, 26 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου. Μια φυσιολογική δηλαδή συνέχεια στην πετυχημένη πορεία του Κωνσταντίνου Καρύδη, ο οποίος στις 15 Αυγούστου διηύθυνε έργα Μότσαρτ στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, ενώ στις 27 Ιουλίου έκανε την έναρξη του Φεστιβάλ διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στη νέα παραγωγή του «Μαγικού αυλού», αποσπώντας επαίνους και κολακευτικά σχόλια. Τη δική του ματιά θα έχει και η όπερα του Χέντελ, με επίκεντρο την αντιζηλία του Ξέρξη με τον Αρσαμένη για τον έρωτα της Ρομίλντα, που εκτυλίσσεται στην Αβυδο, πόλη που βρίσκεται στη νότια όχθη του Ελλησπόντου. Η σκηνοθεσία είναι του Tilmann Köhler και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν αναλάβει οι Zanda Svede, Lawernce Zazzo και Louise Alder. Αξίζει, όμως, να υπενθυμίσουμε και την προγραμματισμένη από τώρα εμφάνισή του στις 13, 14 και 15 Ιουνίου του 2019 στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, αφού πρόκειται για τον δεύτερο μαέστρο, μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο, που θα διευθύνει τη σπουδαία ορχήστρα.

Γιώργος Πέτρου

Καπιτόλ της Τουλούζ

«Τραβιάτα»

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Τουλούζ για την προετοιμασία της «Τραβιάτα» στο Καπιτόλ, ένα από τα σημαντικότερα θέατρα, με μια εξαιρετική ορχήστρα, η οποία έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές. Οι φανατικοί του είδους σίγουρα θυμούνται ότι είχε γράψει ιστορία τη χρυσή εποχή των δισκογραφήσεων με τον Μισέλ Πλασόν. Η πρεμιέρα είναι στις 26 Σεπτεμβρίου και θα παίζεται έως τις 7 Οκτωβρίου. «Παρόλο που είναι μια πολύ δημοφιλής όπερα, στην Τουλούζ είχε ν’ ανέβει 20 χρόνια. Ποιος ξέρει γιατί;» αναρωτιέται ο Γιώργος Πέτρου, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση του σπουδαίου έργου του Τζουζέπε Βέρντι. Ο διεθνής μαέστρος εξηγεί ότι «τώρα αποφάσισαν να το επαναφέρουν, μου έκαναν την τιμή να στήσω εγώ την παραγωγή μουσικά. Υπάρχει ένα πολύ λαμπερό καστ, με τη σπουδαία Ανίτα Χάρτιγκ (Anita Hartig) στον ρόλο της Βιολέτας». Το καλλιτεχνικό αυτό εγχείρημα όμως έχει και την πρόσθετη γοητεία του ρίσκου για τον Γιώργο Πέτρου αφού, όπως λέει, «ο διευθυντής του θεάτρου αποφάσισε ν’ αναθέσει τη σκηνοθεσία στον καλλιτεχνικό διευθυντή του διάσημου καμπαρέ του Παρισιού Lido, Πιερ Ραμπέρ. Ακόμη δεν έχω πλήρη εικόνα, αλλά τα σκηνικά είναι πολύ εντυπωσιακά».