Στην καριέρα του τον έχουν συγκρίνει με τα ιερά τέρατα του μπαλέτου Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και Ρούντολφ Νουρέγεφ. Ο ίδιος, ωστόσο, πάντα κρατούσε χαμηλούς τόνους, ακόμα και όταν ήταν κορυφαίος του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν από το 2003 έως το 2015. Ή όταν κέρδιζε κοινό στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των American Ballet Theater, Μπαλσόι και Paris Opera Ballet. Τώρα λοιπόν που συμπληρώνει 30 χρόνια πορείας στον χορό επιλέγει να εισπράξει το μεγάλο χειροκρότημα με ένα ξεχωριστό θέαμα. Ο Κάρλος Ακόστα, από τους μεγαλύτερους χορευτές της γενιάς του, λίγες μέρες πριν εμφανιστεί στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, έρχεται με την 25μελή ομάδα του στο Ηρώδειο στις 26 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «A celebration». «Εχουμε επιλέξει χορογραφίες που δείχνουν τα εξαιρετικά ταλέντα των χορευτών και ελπίζουμε ότι θα προσφέρουν κάτι και στο κοινό» αναφέρει στα «Πρόσωπα». Ως το κεντρικό πρόσωπο της παράστασης θα συστήσει στο ελληνικό κοινό τις χορογραφίες «Mermaid» και «Faun». Μαζί τους θα παρουσιαστούν και τα έργα «Impronta» και «Rooster» σε μουσική Rolling Stones. «Η μουσική δημιουργεί συναισθήματα και προκαλεί εικόνες στο μυαλό του ατόμου που την ακούει. Τους χορευτές τούς εμπνέει να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα και τις εικόνες μέσω της κίνησης. Στο “Rooster” ο χορογράφος Κρίστοφερ Μπρους χρησιμοποίησε αυτά τα θέματα για να γιορτάσει τη ζωή στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Εβαλε οκτώ τραγούδια, όπως τα “Little Red Rooster”, “Paint It Black” και “Ruby Tuesday”. Τα συσχετίζει με τα θέματα που υπάρχουν στους στίχους. Για παράδειγμα, στο “Little Red Rooster” δημιουργεί κόκορες που συμβολίζουν τους νέους σοβινιστές των ημερών μας και τους νέους που τους είδαν με ειρωνική διασκέδαση» τονίζει ο Ακόστα.

Η πιο ιδιαίτερη, ωστόσο, χορογραφία που θα απολαύσει το κοινό θα είναι η «De punto a cabo», που είναι εμπνευσμένη από την πατρίδα του γνωστού χορευτή, την Κούβα. «Ολοι οι Κουβανοί έχουν τη μουσική και τον χορό στο αίμα τους και αυτό ήταν πάντα ένας από τους κύριους τρόπους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι πραγματικότητες και οι αντιθέσεις της καθημερινότητας είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης» υποστηρίζει ο ίδιος.

Γενικότερα, ο πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας του είχαν μεγάλη επιρροή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Στην παιδική του ηλικία στην Κούβα βασίστηκε το 2003 η παράσταση «Tocororo – A Cuban tale» που έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στο Sadler’s Wells του Λονδίνου. Οι κινηματογραφικές του εμφανίσεις στις ταινίες «Day of the flowers» και «New York, I love you» επιδοκιμάστηκαν έντονα. Ισως γιατί σε κάθε του βήμα συνδύαζε την αυστηρότητα του μπαλέτου με τη χαλαρότητα της Καραβαϊκής που φέρει μέσα του. «Οι Κουβανοί είναι εξωστρεφείς, αλλά είναι επίσης σκληρά εργαζόμενοι, αποφασισμένοι και πρόθυμοι να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτές οι πτυχές του χαρακτήρα τους δίνουν την αφοσίωση που είναι απαραίτητη για να πετύχουν στον κόσμο του μπαλέτου. Το μπαλέτο είναι ένας τρόπος να διηγείσαι μια ιστορία, να επικοινωνείς μέσω του χορού με το κοινό. Αν και το μπαλέτο είναι αυστηρό και ιδιαίτερο, δεν συμφωνώ ότι είναι εσωστρεφές. Από την πλευρά μου, είμαι ακόμα ερωτευμένος με τον χορό. Ενώ με εμπνέει και μπορώ να κάνω μια πολύτιμη συνεισφορά, συνεχίζω να εμπνέομαι» υπογραμμίζει ο χορογράφος.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Ο Ακόστα γεννήθηκε στην Αβάνα, το ενδέκατο παιδί μιας εξαιρετικά φτωχής οικογένειας. Μεγάλωσε χωρίς παιχνίδια, κάποιες φορές δεν είχε παπούτσια να φορέσει, ενώ για πρώτη φορά φύσηξε κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του στα 23 του χρόνια. Μιας και ήταν υπερδραστήριο παιδί στους δρόμους, ο πατέρας του τον έγραψε στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας, ώστε να μείνει μακριά από μπελάδες και να έχει ένα δωρεάν γεύμα καθημερινά. Στιγμές σαν κι αυτές τον σημάδεψαν, γι’ αυτό και τώρα ως διακεκριμένος δημιουργός επέστρεψε στις ρίζες του ιδρύοντας την ομάδα χορού Acosta Danza. «Δημιουργώντας την ομάδα αυτή, πλήρως κουβανική, ο στόχος μου είναι να δώσω κάτι πίσω στο επάγγελμά μου και να προσφέρω ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους κουβανούς χορευτές να ακολουθήσουν τα βήματά μου» συμπληρώνει ο καλλιτέχνης.

Αν και ξεκίνησε να χορεύει στο Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, την αποθέωση γνώρισε στο English National Ballet και στη συνέχεια στο Houston Ballet, πριν εδραιωθεί στο Κόβεντ Γκάρντεν. Ωστόσο, εκείνος δεν ξεχνάει ποτέ την πατρίδα του. «Η καρδιά μου θα είναι πάντα στην Κούβα, επειδή η Κούβα με έκανε τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Δεν θεωρώ λοιπόν, παρά τα ταξίδια, ότι έφυγα από την Κούβα. Στην Κούβα έχω ένα σπίτι όπου η οικογένειά μου και εγώ μένουμε όσο μπορούμε. Η χώρα μου αλλάζει και εξελίσσεται όπως όλες οι άλλες χώρες που βλέπω στα ταξίδια μου. Οπου κι αν βρίσκομαι, βλέπω ότι ο χορός είναι μία από τις σταθερές που φέρνει μια αίσθηση ευημερίας και ασφάλειας» καταλήγει ο Ακόστα.

info

Carlos Acosta – Acosta Danza «A celebration», 26 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (είσοδος 24-96 ευρώ). Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθεί στον οργανισμό Coeurs pour tous Hellas