Οι δρομείς μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από τα παπούτσια που θα φορέσουμε στις προπονήσεις, στα λονγκ, στις μικρές αποστάσεις, στους αγώνες. Μετά τα τρεξίματα όμως, τι; Συμβαίνει συχνά να φοράμε τα πιο ακατάλληλα υποδήματα για τα κουρασμένα δρομικά πατουσάκια μας. Ανδρες δρομείς, που έπειτα από δύσκολες προπονήσεις εργάζονται με αμφίεση γιάπι φορώντας κοστουμάκι και σκαρπίνι. Γυναίκες δρομείς με ωραιότατα φορεματάκια, για να φαίνεται η γυμνασμένη γάμπα και γόβες, έτοιμες για κάστινγκ στο «Ο Διάβολος φοράει Prada».
«Ωραία», λες, «και πού είναι το πρόβλημα στο τι παπούτσια φοράω όταν δεν τρέχω σαν τη Χάιντι στα βουνά ή σαν τον Φόρεστ Γκαμπ στις λεωφόρους; Πολλά τα προβλήματα, φίλε δρομέα. Και ένα από αυτά, το νεύρωμα Μόρτον.
Πιασάρικο όνομα και με… πόνο. Πήρε το όνομά του από τον Τόμας Μόρτον που το πρωτοπεριέγραψε το 1876. Το νεύρωμα επηρεάζει το τρίτο πελματιαίο δακτυλικό νεύρο στο τρίτο μεσοδιάστημα μεταξύ τρίτου και τέταρτου δάχτυλου (80%-85% των περιπτώσεων) και το δεύτερο πελματιαίο δακτυλικό νεύρο στο δεύτερο μεσοδιάστημα (10%-15% των περιπτώσεων). Η διόγκωση ή το νεύρωμα συμβαίνει όταν οι δύο κλάδοι του νεύρου τέμνονται, με αποτέλεσμα να γίνονται παχύτεροι και το πιο πιθανό να παγιδεύονται ανάμεσα στα οστά του ποδιού. Μπορεί λοιπόν να σχετίζεται με τη χρήση παπουτσιών με ψηλό τακούνι ή με ένα ασφυκτικά στενό μπροστινό μέρος του παπουτσιού.
Δυστυχώς εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Λογικό, γόβες, μυτερά στενά παπούτσια. Πόνος και κάψιμο, η αίσθηση που νιώθουν στα μετατάρσια. Στο τρέξιμο αλλά και στην καθημερινότητα. Οπότε το γνωστό ραντεβού στον ορθοπεδικό. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσει ο πάνσοφος ορθοπεδικός μας ότι έχουμε απ’ αυτό το Μόρτον, ξεκινάμε τις αλλαγές στη ζωή μας:
Με πρώτη την αλλαγή στο παπούτσι. Τέρμα σκαρπίνι και γόβες. Επόμενη είναι η χρήση των προσαρμοσμένων ορθωτικών, προκειμένου να περιοριστεί ο πρηνισμός της υπαστραγαλικής. Επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή και αποχή από προπονήσεις. Μπορεί να χρειαστεί να πάρεις και αντιφλεγμονώδη, ελπίζοντας να μη φτάσεις σε χειρουργικό κρεβάτι. Ισως τελικά οι δρομείς ανήκουν στην κατηγορία: Δυο ώρες την ημέρα δρομείς, όλη μέρα δρομείς. Γι’ αυτό όταν ανοίξεις την ντουλάπα σου για να ντυθείς για τη δουλειά, σκέψου πως είσαι και δρομέας.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος