Ακριβώς 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και σχεδόν 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. 3 Σεπτέμβρη 2018.
Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση. Οι ιδρυτικές αρχές που σημάδεψαν την πορεία της δημοκρατικής παράταξης στη Μεταπολίτευση. Το πατριωτικό πρόσημο απέναντι στον εξωτερικό παρεμβατισμό και τα δεινά που επέφερε στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η εμβάθυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των μη προνομιούχων, των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, το δικαίωμα στη δημιουργία και την παραγωγή, η δίκαιη αναδιανομή, η συμμετοχή στην εξουσία, η απάντηση στον κυβερνητικό ελιτισμό και συγκεντρωτισμό. Το προοδευτικό πρόσημο στη διακυβέρνηση, αλλά και στην ίδια την κοινωνική αντίληψη, η μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών, των περιθωριακών κοινωνικών ομάδων, η απελευθέρωση από τη δογματική συντήρηση της Δεξιάς αλλά και από αντιδημοκρατικές πρακτικές στον περιορισμό της πολιτικής έκφρασης και των κοινωνικών φρονημάτων.
Είναι αυτές που έδειξαν τον δρόμο για την εμπέδωση της δημοκρατίας, για την εθνική συμφιλίωση και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το κοινωνικό κράτος και το ΕΣΥ, τις προοδευτικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τον ΑΣΕΠ, τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, την πραγματική αναδιανομή του εισοδήματος και την ανακούφιση των κοινωνικά ασθενών στρωμάτων, τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού περιβάλλοντος, τη δημιουργία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, την ουσιαστική αποκέντρωση με μοχλό την περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση, τη στήριξη των αγροτών, την ενεργή εξωτερική πολιτική και την επανατοποθέτηση της χώρας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο διπλωματικό και γεωπολιτικό χάρτη, την ευρωπαϊκή προοπτική, τα μεγάλα έργα και τις εθνικές υποδομές. Ο δρόμος για μία Ελλάδα ισχυρή και μία κοινωνία όρθια και ενωμένη. Σήμερα; Τι θέση έχουν όλα αυτά στην Ελλάδα της κρίσης; Είναι απλά τα μεγάλα συνθήματα του χθες που μας γεμίζουν νοσταλγία; Είναι απλά ένα πλαίσιο ιστορικής ανάλυσης και αναφοράς; Ή πολύ περισσότερο, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω; Τότε που «όλα ήταν καλά»;
Η απάντηση είναι απλή: Δεν μπορούμε και κυρίως δεν θέλουμε.
Η δημοκρατική παράταξη το 1974, σε συνθήκες «πολιτικής κρίσης» που φυσικά δεν ήταν μόνο πολιτική, κοίταξε πίσω μόνο για να βρει αυτά που πρέπει να διορθώσει. Κοίταξε την ιστορία της για να βρει αυτούς που θέλει να εκφράσει. Και κοίταξε μπροστά για να δώσει προοπτική στους Ελληνες. Σήμερα, σε συνθήκες «οικονομικής κρίσης», που φυσικά δεν είναι μόνο οικονομική, κάνουμε το ίδιο. Απέναντι στη συντηρούμενη διχαστική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στο κλίμα πόλωσης, τη ρητορική μίσους και τη δηλητηρίαση της κοινωνικής συνοχής, μεταστρέφουμε την πολιτική ατζέντα από τα συνθήματα «Ή εμείς ή αυτοί, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» σε προτάσεις και λύσεις για την επόμενη μέρα, για τις προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, για τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Για να χτίσουμε ξανά μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική. Για μία κοινωνία ενωμένη.
Σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δαιμονοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποστρέφεται τις ξένες επενδύσεις και απομυζεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τις δυνάμεις του μόχθου και της παραγωγής, απαντάμε με ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο που ανοίγει τον δρόμο στις ξένες επενδύσεις, με αλλαγές στο κράτος, τον ρόλο και τη λειτουργία του, με τολμηρά βήματα για την πλήρη αποκομματικοποίησή του, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μείωση της φορολογίας στην παραγωγή, αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, με έμφαση στην αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος για την επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας. Για να φτάσουμε στο μέσο: την παραγωγή πλούτου. Για να φτάσουμε στον στόχο: τη δίκαιη διανομή του και ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, όχι επαίτη, όχι κομματικά εξαρτώμενο. Για την κοινωνία όρθια.
Σε ένα πολιτικό σύστημα που οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία τους παραβιάζονται βάναυσα, που η αρχή της διάκρισης των εξουσιών τίθεται καθημερινά υπό αμφισβήτηση, που ο κυβερνητικός παρεμβατισμός είναι πλέον συνήθεια, απαντάμε με ένα πλαίσιο συνταγματικών αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον σεβασμό στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Για ένα πολίτευμα ισχυρό, εγγυητή της κοινωνικής ευημερίας.
Σε μία διεθνή συγκυρία που τα εθνικά μας συμφέροντα γίνονται βορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με οξυμμένη την τουρκική προκλητικότητα και νέα ανοιχτά κεφάλαια στο Μακεδονικό με την τελική αποτύπωση της κυβερνητικής συμφωνίας, με τη γεωπολιτική θέση της χώρας να τίθεται υπό αμφισβήτηση, με τη θυσία των εθνικών μας συμφερόντων στον βωμό της μικροπολιτικής διαχείρισης, απαντάμε με γνήσιο πατριωτικό αίσθημα, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, αλλά αποφασιστικά και με εθνική αυτοπεποίθηση. Για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Για τους Ελληνες ξανά περήφανους.
Απέναντι στην καταχρηστική απαξίωση της Αριστεράς και του σοσιαλισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επιτομή του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού, αλλά και στην επιχειρούμενη ιδεολογική επιβράβευση και ιστορική νομιμοποίηση της αμιγώς συντηρητικής πολιτικής βάσης της ΝΔ, απαντάμε με τη νέα, μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Πυλώνα για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ανάχωμα για τον επερχόμενο δεξιό ρεβανσισμό. Απαντάμε με το ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Σήμερα. Αυτός είναι ο δρόμος. Για μία Ελλάδα ισχυρή. Για μία κοινωνία όρθια και ενωμένη.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ο πρώτος γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής