Ηταν χθες, στην πρώτη του ομιλία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που ο Πρωθυπουργός περιελάμβανε στους άξονες του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησής του την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους – «εκεί», είπε, «κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το [ιδεολογικό] πρόσημο της πολιτικής μας». Αλλά ήταν ακριβώς την ίδια ώρα που η πραγματικότητα τον διέψευδε: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι αποσυνδέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 313%.

Αυτή η τεράστια αύξηση υπενθυμίζει ένα γεγονός: ότι όταν η κοινωνική ευαισθησία γίνεται επάγγελμα, όπως έγινε από τους σημερινούς κυβερνώντες, σπανίως έχει αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι που εκμεταλλεύονταν ακόμη και την τραγωδία ενός θανάτου από μαγκάλι για να καταγγείλουν τη δήθεν αναλγησία της τότε κυβέρνησης, δεν προλαβαίνουν σήμερα να κόβουν το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, θύματα μεταξύ άλλων της άγριας φορολόγησης των όποιων εισοδημάτων τους.

Η εκτόξευση των αποσυνδέσεων μέσα σε αυτήν την τριετία καταδεικνύει και κάτι ακόμη: ότι το κοινωνικό πρόσωπο στην πράξη δεν απαιτεί παχιά λόγια, αλλά συστηματική εργασία για την εξεύρεση των πόρων που θα ανακουφίσουν τους μη έχοντες. Απαιτεί προσήλωση στον στόχο και όχι μεγάλες υποσχέσεις, μέθοδο και όχι ανέξοδες καταγγελίες. Διαφορετικά η ευαισθησία δεν είναι παρά υποκρισία και κούφια λόγια. Αυτά τα λόγια που έχουν ακούσει ξανά και ξανά οι πολίτες για να δουν ξανά και ξανά να διαψεύδονται οι ελπίδες τους και οι προσδοκίες τους με τον πλέον σκληρό τρόπο.