Δεν ήταν ακριβώς μια βραδιά συνωμοσίας – άλλωστε, σε κοινή θέα και σε στέκια πολυσύχναστα από συντρόφους θα συγκεντρώνονταν μόνον αφελείς που θεωρούν ότι ειδικεύονται στις ραδιουργίες. Δεν ήταν καν μια βραδιά αγωνίας – τουλάχιστον δεν έδειχνε έτσι σε όσους παρακολουθούσαν με τη δέουσα διακριτικότητα την ευδιάθετη κυβερνητική παρέα, η οποία δεν ενδιαφερόταν ούτε καν για το αποτέλεσμα της καταμέτρησης που μόλις είχε ολοκληρωθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο γραμματέα. Το λαβράκι με ριζότο σε σάλτσα ντομάτας που σερβιρίστηκε, ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διάθεση στο τραπέζι, ενώ η βραδιά έκλεισε με έναν γύρο δροσιστικών κοκτέιλ. Κι αν υπήρχε κάποιο μυστικό που θα μπορούσε να αποκαλυφθεί, ο Αλέκος Φλαμπουράρης φρόντισε να το κρατήσει μυστικό από την Ολγα Γεροβασίλη. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι εκείνος ήδη το γνώριζε.

Δεκαπέντε ώρες πριν από τον ανασχηματισμό, η Γεροβασίλη επέστρεψε σπίτι σχεδόν με τη βεβαιότητα ότι παραμένει στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τα μαντάτα έφτασαν την επομένη το μεσημέρι, όταν ειδοποιήθηκε να σπεύσει στο Μαξίμου για μια κουβέντα με τον Πρωθυπουργό. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε ήδη ειδοποιηθεί να διακόψει τις διακοπές στην Κεφαλονιά και να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να προλάβει και την ορκωμοσία. Ο αιφνιδιασμός της Ολγας από τον Τσίπρα δεν της επέτρεψε να απαντήσει άμεσα για τη μετακίνηση στο δοκιμαζόμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποχώρησε προβληματισμένη από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, έχοντας ωστόσο αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο άρνησης ή παζαριού. Ή στην Κατεχάκη ή εκτός σχήματος. Κι ο Φλαμπουράρης δεν είχε καν προετοιμάσει το έδαφος.

Κάπως έτσι, η Γεροβασίλη καλείται πλέον να συντονίσει τους ενστόλους, παρέα με την Κατερίνα Παπακώστα – που είχε περιθώριο να παζαρέψει. Η διασφάλιση της δημόσιας τάξης στη ΔΕΘ ξαφνικά αποτελεί το δικό της – πρώτο – στοίχημα. Αν κάτι στραβώσει στις πλατείες και στα οδοστρώματα της Θεσσαλονίκης, θα την οδηγήσει σε έναν κύκλο αμφισβήτησης που μέχρι τώρα είχε επιμελώς καταφέρει να αποφύγει. Η εκδοχή της «καραμπόλας» που έστειλε την Αρτινή στο ναρκοπέδιο της Κατεχάκη έχει οπαδούς στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο και η εξήγηση ότι ο Τσίπρας είχε αποφασίσει από καιρό μια παρέμβαση που θα συζητηθεί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Μένει να αποδειχθεί ότι το άρωμα γυναίκας που για πρώτη φορά αναδίδεται στην ηγεσία τού εν λόγω υπουργείου ήταν η κατάλληλη κίνηση. Το μήνυμα, πάντως, πίσω από τις διαβεβαιώσεις ότι ο Πρωθυπουργός είχε από νωρίς «λοκάρει» τη Γεροβασίλη είναι πως ο Τόσκας βρισκόταν κοντά στην έξοδο από την Κατεχάκη και χωρίς τον όλεθρο στο Μάτι.

Ενα πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Γεροβασίλη εγκαταστάθηκε στο νέο υπουργείο χωρίς ατζέντα – και το τρολάρισμα του Ρουβίκωνα δείχνει ότι το αντιλαμβάνονται πολλοί. Προφανώς θα φροντίσει να μάθει γρήγορα. Ενα δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το ότι στο πεδίο της προστασίας του πολίτη η κυβέρνηση χωλαίνει σχεδόν από ιδεοληψία, ενώ τους επόμενους – προεκλογικούς – μήνες σε αυτό το πεδίο καλείται να δώσει τις περισσότερες εξετάσεις. Επιφωνήματα ενθουσιασμού κανείς δεν θα ακούσει σε μια μεταμνημονιακή εποχή που ακόμη και η μικρού βεληνεκούς εγκληματικότητα σκοτώνει. Πολύ περισσότερο δε, εάν η πολιτική προστασία και ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιούνται για τα σοβαρότερα κατόπιν εορτής.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η Γεροβασίλη θα έχει στην Κατεχάκη όσο χρόνο θα έχει και ο Τσίπρας στο Μαξίμου. Στη ΔΕΘ η κλεψύδρα θα μπει σε λειτουργία. Ο ορίζοντας του προσεχούς Μαΐου επιβάλλει σχεδόν κάθε απόφαση να λαμβάνεται πλέον με το βλέμμα στις κάλπες. Εάν ο χρόνος διευρυνθεί, με εξάντληση του συνταγματικού ορίου για τις εκλογές, θα αυξηθούν και οι προεκλογικές απαιτήσεις. Μπροστά, βέβαια, στην απόλυτη παραδοχή της ήττας μιας γαντζωμένης κυβέρνησης.