Η παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στη ΔΕΘ δεν θα περιοριστεί στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στις 10 Σεπτεμβρίου. Ενα μεγάλο κλιμάκιο στελεχών, το οποίο αποτελείται από βουλευτές έως τους πιο στενούς της συνεργάτες, αναμένεται να μεταβούν στη συμπρωτεύουσα για να εκμεταλλευτούν τις «χαμηλές πτήσεις» της κυβέρνησης στην περιοχή, με αφορμή και τη συμφωνία των Πρεσπών. Πληροφορίες που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση των ποσοστών του, αφήνοντας ένα κενό που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν. Γι’ αυτό η ΔΕΘ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουν τα θεμέλια, διεκδικώντας με αξιώσεις βορειοελλαδίτικες έδρες στις εθνικές εκλογές.

Προοδευτικός πόλος. Στην ομιλία της, η Γεννηματά θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας, μιλώντας για βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος, κάνοντας ειδική μνεία στη φορολογία και το Ασφαλιστικό. Κυρίως όμως η παρουσία της στη ΔΕΘ έχει στόχο να αφήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα. Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο για την επόμενη μέρα. Κάτι που, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι οι πολιτικές αναφορές της Γεννηματά θα έχουν σκοπό να αποδομήσουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που κυρίως μετά τον ανασχηματισμό επιχειρεί ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. «Οι “αλλαγές” και οι “μεταρρυθμίσεις” σας μόνο σαν απειλή ακούγονται. Δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε θετικό από εσάς οι πολίτες. Τελειώσατε», σχολίασε, στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μετά τη λήξη του πρώτου νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Με βάση την παράδοση της δημοκρατικής παράταξης, η Γεννηματά θα πάρει θέση εναντίον του διχασμού και της εκδικητικής λογικής απέναντι σε όσους τα προηγούμενα χρόνια συντάχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής είναι διατεθειμένο να δεχθεί πίσω πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, στο Κίνημα Αλλαγής δεν θέλουν να θεωρούνται «ρεζέρβα» της ΝΔ. Γι’ αυτό η Γεννηματά δεν θα παραλείψει να μιλήσει εναντίον της «συντηρητικής, δεξιάς λογικής» της ΝΔ. Θα ξεδιπλώσει, δε, την προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της κεντροαριστερής παράταξης και τα σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση, στο πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής συνεννόησης.