Η μάχη των πολιτικών αρχηγών για την 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει και τα επιτελεία σε Μαξίμου και Πειραιώς βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» ενόψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα το προσεχές Σαββατοκύριακο και του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεθεπόμενο. Ουσιαστικά η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία προ των βουλευτικών εκλογών και σε αυτή θα ξεδιπλωθούν δύο βασικές πολιτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα στη χώρα. Θα αναδειχθούν δυο διαφορετικές φιλοσοφίες και προγράμματα, ενώ η παρουσία του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο δυνατό πολιτικό αγώνα σε μια άκρως εκλογική περίοδο που ξεκινά με την εκκίνηση που θα δοθεί από τη Θεσσαλονίκη.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών. Θέσεις και εξαγγελίες παρακολουθούνται με προσοχή από την πλευρά των δανειστών, στο σκηνικό της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Χθες κοινοτικός αξιωματούχος, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup δύο ημέρες πριν από τη ΔΕΘ, ανέφερε πως δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει συζήτηση για τις συντάξεις ενώ έστειλε για μία ακόμα φορά μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Χαρακτήρισε δε «πρόωρη» την όποια συζήτηση για «το τέλος των περικοπών»…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ετοιμάζει δώρα σε συνταξιούχους και στρατιωτικούς

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας και των περικοπών αποτελεί τον οδηγό για την παρουσία του στην επικείμενη 83η ΔΕΘ. Η εκκίνηση για την τελευταία ΔΕΘ, όπως όλα δείχνουν, προ των εκλογών, αλλά και την πρώτη μετά το τέλος των Μνημονίων, δόθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης.

Η φετινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα γίνει σε ένα άκρως εκρηκτικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η εξίσωσηπου έχει να λύσει ο Πρωθυπουργός είναι δύσκολη καθώς από τη μια πλευρά θέλει να δοθούν χρήματα σε κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. συνταξιούχοι, αλλά από την άλλη έχει δώσει εντολή οι όποιες ελαφρύνσεις να γίνουν, όπως είπε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, με σύνεση και σωφροσύνη και με σεβασμό «στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας».

Ο Τσίπρας θα έχει από την προσεχή Δευτέρα σειρά επαφών και συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο για να «κλειδώσει» το πακέτο που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, ενώ έμφαση δίνεται στη μάχη να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων.

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για τα αναδρομικά των στρατιωτικών. Μάλιστα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνεται επεξεργασία για το κόστος των αναδρομικών (βάσει δικαστικών αποφάσεων) των στρατιωτικών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, που προσεγγίζεται στα 400 εκατ. ευρώ. Αυτή συζητείται να είναι μια βασική εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αν και εξετάζεται να δοθεί σε δυο δόσεις, παράλληλα με τη χορήγηση και πάλι του κοινωνικού μερίσματος.

Ειδική αναφορά θα γίνει από τον Τσίπρα στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος («13ης σύνταξης»), στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, σε ρυθμίσεις για οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κ.ά., αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ποσά φόρου έως 700 ευρώ.

Ο Τσίπρας θέλει με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και ήδη συζητούν για αναπροσαρμογές σε μια σειρά επιδομάτων (ενοικίου, παιδιού), στη μείωση του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, για νέες ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία κ.ά.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο επιχείρημα περί μη δημοσιονομικής αναγκαιότητας για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων το 2019 με «όπλο» τα περίπου 700 εκατομμύρια του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συγκεκριμένα εξετάζεται η εξαγγελία για μείωση της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέσα από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, από το 29% που είναι σήμερα στο 26%, νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία, ενδεχομένως με την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων, η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή (μετά το αφορολόγητο όριο) για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%. Ακόμη συζητείται να αυξηθεί το όριο για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από τα εισοδήματα των 12.000 ευρώ και άνω, στα εισοδήματα από 30.000, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι συντελεστές για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ηγετική εμφάνιση με κοστολογημένο και ρεαλιστικό πακέτο

«Δεν πάω με κανένα καλάθι στη ΔΕΘ» είπε το περασμένο Σάββατο στα «ΝΕΑ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με οδηγό αυτή τη φράση, τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του, ετοιμάζονται για την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη ΔΕΘ δίνουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως λένε θα είναι και η τελευταία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επόμενη θα είναι ως Πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό μεταδίδεται από την Πειραιώς ότι δεν θα επιδοθεί σε πλειοδοσία παροχολογίας, ακόμα κι αν αυτό πράξει ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα.

Η ομιλία του αναμένεται να έχει προγραμματικό χαρακτήρα, θα εξηγήσει το πρόγραμμα της ΝΔ, θα εξειδικεύσει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα και δεν θα αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό. «Η ομιλία θα έχει θετικό αποτύπωμα και δεν θα μπει σε μίζερη αντιπαράθεση με τον απερχόμενο Τσίπρα» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη λογική ότι είναι ξεπερασμένος ο διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς θα θέσει τα κατά τον ίδιο πραγματικά διλήμματα: Υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα.

Το κεντρικό σύνθημα θα είναι ότι ο εναλλακτικός δρόμος είναι αυτός που προτείνει η ΝΔ και στην προμετωπίδα θα είναι όροι όπως «το ρεαλιστικό σχέδιο για μία φωτεινή Ελλάδα».

Αποφεύγοντας να δώσει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει, καθώς δεν θα υπάρξει ούτε παροχολογία και υποσχεσιολογία με την παλαιά συνταγή, αναμένεται να παρουσιάσει το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη μέρα, που θα έχει στο επίκεντρο στοχευμένες φοροαπαλλαγές.

Μάλιστα, στον φάκελό του έχει αναφορά για τα χρέη των ιδιωτών και θα εστιάσει στην ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά που ασφυκτιούν, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν ούτε φορολογικά.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης θα απευθύνεται, όπως λένε οι συνεργάτες του, στη μεσαία τάξη, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματική κοινότητα, τη νέα γενιά, τους αγρότες και τους ανέργους. Στον πυρήνα των όσων θα πει είναι πρωτίστως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση ενός σαρωτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Μεταξύ των όσων σχεδιάζεται να εξαγγελθούν είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%, του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, του φόρου στα μερίσματα στο 5%., του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά και επανεξέταση με στόχο την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, θα εστιάσει στο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων: α) κρατικό – υποχρεωτικό με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, β) υποχρεωτικό, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό και επιλογή (ιδιωτικό φορέα ή κρατικό του ασφαλισμένου) και γ) ιδιωτικό – προαιρετικό με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Επίσης, ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για ρυθμίσεις σχετικά με τα χρέη στο Δημόσιο και στα Ταμεία και για τα κόκκινα δάνεια. Πιθανότατα θα προτείνει τη διαγραφή των «ανείσπρακτων οφειλών» και την ένταξη σε ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις όσων οφειλών χαρακτηριστούν «εισπράξιμες». Θα υπάρξει και ρύθμιση για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ που έχουν περισσότερα από 3 εκατ. οφειλέτες και για οφειλές έως 20.000 ευρώ θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ θα αναφερθεί και στα κόκκινα δάνεια με στόχο την περαιτέρω επικαιροποίηση του «στρατηγικού κακοπληρωτή».