«Επαιξα μέχρι τα σαράντα μου και δεν άφησα εκκρεμότητες» τόνισε στην profundis ανοικτή επιστολή του με την οποία έγραψε τους τίτλους τέλους της ζωής του στο μπάσκετ o Mανού Τζινόμπιλι…

Δεν άφησε εκκρεμότητες, η αλήθεια να λέγεται, αν και στη μακρά, λαμπρή και ένδοξη διαδρομή που τερματίσθηκε έπειτα από 23 χρόνια το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο αργεντινός γκαρντ θα μπορούσε να επιφυλάσσεται για κάποια απωθημένα: όχι τα δικά του, αλλά εκείνα που προκάλεσε μαζί με τα ανάλογα τραύματα σε κάποιους άλλους, μηδέ ημών των Ελλήνων εξαιρουμένων!

Στην πραγματικότητα ο «Obi-Wan» κατέβηκε από τη σκηνή έχοντας εκπληρώσει όλα τα όνειρα και τους πόθους ενός αθλητή και μάλιστα σε οικουμενικό επίπεδο, καθώς αυτός και ο Μπιλ Μπράντλεϊ είναι οι μόνοι μπασκετμπολίστες στην ιστορία οι οποίοι μοστράρουν στο παλμαρέ τους τίτλο Ευρωλίγκας, πρωτάθλημα ΝΒΑ και χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο!

Πίστός στους Σπερς

Από τα 23 χρόνια της καριέρας του, τα δεκαέξι τα πέρασε στο ΝΒΑ, όντας μάλιστα πιστός και αφοσιωμένος στην ίδια ομάδα (Σπερς). Δεν περίσσευαν πολλά χρόνια και από το 2002 και πέρα δεν περίσσευαν κιόλας πολλά λεφτά για να τον δελεάσει κάποια ελληνική ομάδα, ώστε να κοσμήσει κι ελόγου του την πινακοθήκη μας, αλλά σπολλάτη του.

Από απανωτά καπρίτσια της μοίρας, πάντως, ο τετράκις πρωταθλητής του ΝΒΑ μπορεί να νιώθει ότι σε μεγάλο βαθμό η ζωή του εμπεριείχε ένα έντονο ελληνικό στίγμα, χώρια που υπήρξε κιόλας ο κακός δαίμονας της Εθνικής σε δυο σημαδιακές στιγμές. Ιδού τα τεκμήρια αυτού του ελληνικού πεπρωμένου του:

n Το εν Αθήναις Mundobasket του 1998 υπήρξε η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία ο Τζινόμπιλι συστήθηκε (με την Εθνική Ανδρών της πατρίδας του) στην πιάτσα ως ένας 21χρονος παίκτης που εκείνο το καλοκαίρι έφυγε από την Μπαΐα Μπλάνκα για να παίξει στη Ρέτζιο Καλάμπρια.

n Tην ίδια εποχή ο τότε άγνωστος Μανού προτάθηκε στον Ηρακλή, αλλά η υπόθεση σκάλωσε στην αποζημίωση που θα λάμβανε η Εστουντιάντες Μπαΐα Μπλάνκα.

n Εναν χρόνο αργότερα ο αργεντινός γκαρντ προτάθηκε από τον ατζέντη Τάσο Δελημπαλταδάκη στη Νήαρ Ηστ, που ωστόσο αρνήθηκε να πληρώσει το buy-out των 100.000 δολαρίων με αποτέλεσμα να παραμείνει για άλλη μια σεζόν στην ιταλική ομάδα.

n Το καλοκαίρι του 2000 ο Μανού βρέθηκε μια ανάσα από τον Ολυμπιακό, που είχε συμφωνήσει μαζί του, αλλά λίγη ώρα προτού πέσουν οι υπογραφές στο τριετές συμβόλαιο, η υπόθεση ναυάγησε λόγω της άρνησης του Σωκράτη Κόκκαλη να μειώσει κατά 250.000 δολάρια τη ρήτρα αποδέσμευσής του για το ΝΒΑ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Κίντερ Μπολόνια.

n Μπορεί να μην ήταν γραφτό να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, ωστόσο έμελλε να ντεμπουτάρει στην Ευρωλίγκα επί ελληνικού εδάφους: κόντρα στην ΑΕΚ στις 18 Οκτωβρίου του 2000 στο ΟΑΚΑ απ’ όπου η ιταλική ομάδα έφυγε ηττημένη με 78-77, ενώ ο ίδιος σε 18’41” σημείωσε μόλις έναν πόντο.

n Η επόμενη πράξη του έργου ανέβηκε στις 5 Μαΐου του 2002 στο PalaMalaguti της Μπολόνια, όπου ο Παναθηναϊκός νίκησε με 89-83 την οικοδέσποινα Κίντερ και της άρπαξε τον τίτλο της Ευρωλίγκας, σε πείσμα των 27 πόντων του Τζινόμπιλι.

n Το ΟΑΚΑ ξαναμπήκε στην ατζέντα του και μάλιστα εξελίχθηκε σε φετίχ της πατρίδας του το καλοκαίρι του 2004, όταν η «Alma Argentina» στέφθηκε χρυσή ολυμπιονίκης. Στον προημιτελικό της 26ης Αυγούστου οι «Γκάουτσος» έριξαν στο κανναβάτσο την Ελλάδα με 69-64, στον ημιτελικό νίκησαν ξανά (όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 στην Ιντιανάπολις τις ΗΠΑ) με 89-81 και στον τελικό επιβλήθηκαν της Ιταλίας με 84-69, προεξάρχοντος του γκαρντ των Σπερς ο οποίος σκόραρε 13, 29 και 16 πόντους αντιστοίχως.

n Δίκην ενός ανεπιθύμητου, πλην αναπόδραστου déjà vu, δυστυχώς για την Εθνική, η ιστορία επαναλήφθηκε στις 20 Αυγούστου του 2008 στο Πεκίνο, πάλι στον προημιτελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά: Αργεντινή – Ελλάδα 80-78 με τον Τζινόμπιλι να βάζει 24 πόντους και με την μπάλα να μην κάνει το χατίρι στον Βασίλη Σπανούλη σε σουτ τριών πόντων στην εκπνοή!