Ο παλιός καλός Μουρίνιο. Οχι πως άλλαξε τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τότε που ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απλά οι επιθέσεις και η υπεροψία του είχαν μικρότερη ένταση. Ισως να τον επηρέασε θετικά ότι καθόταν πάνω στις δάφνες και τα εκατομμύρια που κέρδισε από τις δύο γερές αποζημιώσεις απόλυσης από την Τσέλσι.

Το τελευταίο σόου που έδωσε μετά την πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην καριέρα του ως προπονητής, 3-0 από την Τότεναμ, θύμισε τον Μουρίνιο που όλοι ξέρουμε. Αυτόν που έκανε άνω – κάτω τη Ρεάλ Μαδρίτης, προκαλώντας συγκρούσεις με παράγοντες, παίκτες και δημοσιογράφους. Εναν από τους τελευταίους τον είχε απειλήσει πρόσωπο με πρόσωπο και αφού προηγουμένως τον απομόνωσε στην αίθουσα των συνεντεύξεων.

Αυτοχειροκροτούμενος

Τον Μουρίνιο που σαν παγόνι που ανοίγει τα φτερά του, αυτοαποθεωνόταν. Τον Μουρίνιο που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα όταν θέλει να αλλάξει ατζέντα. Να στρέψει αλλού την προσοχή, μακριά από τους παίκτες του, την ομάδα του, ένα κακό αποτέλεσμα.

Τον Μουρίνιο που κατασκευάζει εχθρούς τόσο γρήγορα όσο ένα μικρό παιδί ένα καραβάκι από χαρτί.

Πολλές φορές έχει ειπωθεί και γραφτεί πως ο Μουρίνιο βγήκε από το ίδιο καλούπι με το οποίο φτιάχτηκε ο Μπράιαν Κλαφ.

Η ίδια εντυπωσιακή πορεία στα πρώτα χρόνια των καριερών τους, η ίδια συγκρουσιακή εμμονή με τους δημοσιογράφους, η ίδια επιμονή στο blame game έπειτα από ήττες, η ίδια έπαρση, η ίδια πορεία προς την πτώση.

Ο γιος του συγχωρεμένου από το 2004 Μπράιαν Κλαφ, Νάιτζελ, επίσης προπονητής, είχε πει πέρυσι, περίπου τέτοιες ημέρες πριν από τον αγώνα του Λιγκ Καπ της ομάδας του Μπάρτον με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πως ο Μουρίνιο του θυμίζει πολύ τον πατέρα του.

«Πιστεύω πως μοιάζουν παρά πολύ στον τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων. Είναι μαύρο ή άσπρο και τέλος. Αν ένας παίκτης κάνει τη δουλειά του Μουρίνιο τον χρησιμοποιεί, αν όχι, τέλος. Ο πατέρας μου και ο Μουρίνιο μοιάζουν και στον τρόπο συμπεριφοράς τους απέναντι στον Τύπο.

Ο Μουρίνιο λέει ακριβώς τι σκέφτεται και αυτή είναι η μεγάλη του ομοιότητα με τον Μπράιαν Κλαφ».

Οπως έκανε τη Δευτέρα το βράδυ, επιδεικνύοντας τα τρία δάκτυλα του χεριού του προς τους δημοσιογράφους, σχεδόν τρέμοντας από τα νεύρα: «Ξέρετε τι είναι αυτά; Είναι το σκορ 3-0. Είναι όμως και οι τίτλοι που έχω κατακτήσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Τρεις. Περισσότερους από τους υπόλοιπους 19 προπονητές» τους είπε και σηκώθηκε να φύγει σχεδόν τρέχοντας, φωνάζοντας «σεβασμός, σεβασμός, σεβασμός».

Οι άγγλοι δημοσιογράφοι τον γνωρίζουν βεβαίως πολύ καλά τον Μουρίνιο, και η πρώτη τους αντίδραση ήταν να σκάσουν στα γέλια.

Με την κίνηση του χεριού και την απαίτηση για σεβασμό, ο Μουρίνιο έδειξε μάλλον περισσότερο ζήλεια προς τον αιώνιο εχθρό του, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που ενώ δέχεται εντυπωσιακές κριτικές για τον τρόπο που αγωνίζεται η Μάντσεστερ Σίτι, έχει κατακτήσει μόλις έναν τίτλο με τους Πολίτες, και έναν ακόμα με την ίδια ομάδα ο Μανουέλ Πελεγκρίνι που τώρα ηγείται της Γουεστ Χαμ. Είναι οι μόνοι προπονητές μαζί με τον Μουρίνιο που αυτή τη στιγμή έχουν κατακτήσει τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον Πορτογάλο να προηγείται 3-2.

Δηλώσεις – μαχαίρια

Ο Μπράιαν Κλαφ ήταν το ίδιο αν όχι περισσότερο ιδιόρρυθμος με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Οι τηλεοπτικές του συνεντεύξεις αποτελούσαν ωρολογιακές βόμβες που δεν ήξερες πότε θα εκραγούν και οι δηλώσεις του έμοιαζαν με ιπτάμενα μαχαίρια που στόχευαν τους πάντες.

Μπορούσε επίσης να προσφέρει λουλούδια στις συζύγους των παικτών του ή να πιει ένα ποτό με τους ποδοσφαιριστές του πριν από μία σπουδαία αναμέτρηση.

Τη δεκαετία του 1970, μία από τις πιο δυνατές αγγλικές ομάδες ήταν η Λιντς, την οποία όμως αντιπαθούσε ο Κλαφ και σχεδόν έβριζε τους παίκτες της κάθε φορά που έβρισκε ευκαιρία, κυρίως την εποχή που αυτός προπονούσε την Ντέρμπι, την οποία οδήγησε στον τίτλο. Είχε πει μάλιστα πως η Λιντς πρέπει να υποβιβαστεί λόγω του αντιαθλητικού παιχνιδιού των παικτών της, ως παραδειγματισμό για τις υπόλοιπες ομάδες.

Η τύχη τα έφερε έτσι που το 1974 του ανατέθηκε το τιμόνι των Παγονιών, τα οποία τότε ήταν γεμάτα από πρώτα ονόματα.

Ο Κλαφ άντεξε μόλις 44 ημέρες, δηλώνοντας στο μεταξύ πως προπονεί την πιο βρώμικη ομάδα του πλανήτη. Η σύγκρουσή του με τη Λιντς δεν τον εμπόδισε βεβαίως να πάρει τη Νότιγχαμ Φόρεστ από το χέρι και να την οδηγήσει, πρώτα στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος και στη συνέχεια της Ευρώπης, δις, το 1979 και το 1980, την εποχή της παντοδυναμίας της Λίβερπουλ.

Αν και ποδοσφαιρικό παιδί του Μπόμπι Ρόμπσον, ο Μουρίνιο δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Μπράιαν Κλαφ.