Φέτος το καλοκαίρι, οι ακροατές ραδιοφώνου στη Βρετανία έρχονταν αντιμέτωποι με ένα ασυνήθιστο μήνυμα στα ελληνικά, κάθε φορά που επέλεγαν να ακούσουν κάποιον σταθμό της πατρίδας μας μέσω της δημοφιλούς online υπηρεσίας ραδιοφώνου TuneIn: «Αν είστε πολίτης της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και να ενημερωθείτε για το Brexit. Εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε εδώ, όπως ζείτε και τώρα, μετά το Brexit. Μείνετε ενημερωμένοι για το τι θα χρειαστεί να κάνετε: κάντε κλικ σε αυτή τη διαφήμιση ή επισκεφθείτε το Gov.uk», τους πληροφορούσε σε άπταιστα ελληνικά μια γυναικεία φωνή. Η συμπατριώτισσά μας – όπως και πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ – μισθώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιθετικής επικοινωνιακής εκστρατείας του Λονδίνου για το Brexit, λίγους μόνο μήνες πριν από την έξοδο από την ΕΕ και ενώ οι διαφορές με τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να είναι χαοτικές. Στο πλαίσιο της ίδιας καμπάνιας, το υπουργείο Εσωτερικών μετέφρασε σε 22 γλώσσες τα βασικά σημεία της Λευκής Βίβλου με τις θέσεις της κυβέρνησης για το Brexit. Φιλότιμη προσπάθεια, η οποία όμως έγινε αντικείμενο χλεύης όταν μεταφραστές ανακάλυψαν παιδαριώδη λάθη και ανακρίβειες στα ξενόγλωσσα κείμενα. Στην ελληνική μετάφραση, πάντως, υπήρχαν ελάχιστα λάθη (όπως στη φράση«τελωνειακοί δασμοί» η οποία αποδόθηκε ως «χρεώσεις»).
Εκτός από την επικοινωνία, υπάρχει και η ουσία. Κι εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την Τερίζα Μέι. Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται στο μέσον μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης: δεν είναι μόνον οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις των υπουργών της τον περασμένο μήνα, ούτε οι έντονες διαφωνίες στους κόλπους των Τόρις για το Brexit που κάνουν την καρέκλα της να τρίζουν. Είναι και η αποδοκιμασία της πολιτικής της από το εκλογικό σώμα, το οποίο – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – δείχνει να προτιμά έναν άσπονδο φίλο της για να γίνει χαλίφης στη θέση της χαλίφισσας: τον Μπόρις Τζόνσον.
Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη Μέι. Η αρχηγός των Τόρις δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αποκρούσει κάθε απόπειρα ανατροπής της και άφησε να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένη να ηγηθεί των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές (είναι προγραμματισμένες για το 2022, αλλά δεν αποκλείεται να διεξαχθούν πολύ νωρίτερα). Ωστόσο, ελάχιστοι στο Ουέστμινστερ πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τον προσεχή Μάρτιο, όταν η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ. Για την ώρα, η προσοχή όλων στρέφεται στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, στο τέλος του μήνα, όπου μια σειρά από σημαίνοντα στελέχη δεν αποκλείεται να αμφισβητήσουν τη Μέι ανοιχτά.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης «βλέπουν» χάος στα σύνορα, άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ και τη στερλίνα να πέφτει στα τάρταρα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ – οπαδός του μαλακού Brexit – δήλωσε πρόσφατα ότι η μη συμφωνία ενδέχεται να κοστίσει 80 δισ. στερλίνες στη Βρετανία. Την Τετάρτη, ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραβιαστεί η προθεσμία του Οκτωβρίου για επίτευξη συμφωνίας. Πηγή των Τόρις δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η προθεσμία έχει παραταθεί σιωπηρά τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω αδυναμίας σύγκλισης των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται, όμως, ανατροπή στο παρά πέντε. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να ρίξει σωσίβιο στη Μέι, πιέζοντας τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν μια στενή σχέση με τη Βρετανία, επειδή φοβάται ότι χωρίς συμφωνία η ΕΕ θα «δηλητηριαστεί». Φιλική προς τη Βρετανία εμφανίζεται και η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα φέρεται να έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με έγγραφο συμβούλου του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρουσίασαν η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και η «Ντέιλι Εξπρές».
Μέσα σε αυτή τη ρευστή κατάσταση, ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον κάλεσε τους ευρωπαϊστές βουλευτές των Εργατικών και των Τόρις να ιδρύσουν ένα νέο κεντρώο κόμμα κατά του Brexit. Παράλληλα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεκάδες τοπικές οργανώσεις των Εργατικών καλούν τον ηγέτη του κόμματος να υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να κάνει τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ, που θα αρχίσει σε τρεις εβδομάδες. Επί του παρόντος, απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.