Οι υποστηρικτές του διαβεβαιώνουν πως βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συνωμοσίας των υπερσυντηρητικών εχθρών του, εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που δεν του συγχωρούν (αυτή που θεωρούν ως) την «υπερβολικά φιλελεύθερη στάση» του σε θέματα όπως το διαζύγιο, οι αμβλώσεις και η ομοφυλοφιλία και δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να δουν το παπικό κεφάλι να κυλάει.
Περισσότερο νηφάλιοι παρατηρητές εκτιμούν πως, ακόμα και αν αυτό ισχύει, έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο Φραγκίσκος τοποθετεί την ιδεολογική αφοσίωση (στον ίδιο) πάνω από την προσωπική συμπεριφορά (ακόμα και αν αυτή είναι εγκληματική)∙ και πως στη σπουδή του να γίνει παράγοντας θεολογικής αλλαγής, ανέχθηκε τη διεφθαρμένη παλαιά φρουρά της Εκκλησίας, αποκαθιστώντας μάλιστα «φιλελεύθερα» πρόσωπα που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται στο περιθώριο, αν όχι σε κάποιο κελί μετανοούντος.
Ενα πράγμα είναι βέβαιο: η περίοδος χάριτος για τον Πάπα Φραγκίσκο έχει τελειώσει. Πεντέμισι χρόνια αφότου ανήλθε στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, ο πρώτος νοτιοαμερικανός Πάπας στην Ιστορία, που απολάμβανε για καιρό, χάρη στο χαμόγελο, τη φαινομενική ταπεινότητα και τον αυθορμητισμό του, μια ζηλευτή δημοτικότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των μη πιστών, βρίσκεται περισσότερο από ποτέ στο στόχαστρο της κριτικής.
Τη συντριβή που εξέφρασε και τη συγγνώμη που ζήτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ιρλανδία, από τους 14.500 και πλέον πολίτες της που έχουν καταγγείλει την τελευταία 15ετία ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ως παιδιά από ιερείς, είχαν ήδη επισκιάσει οι νέες αποκαλύψεις για τους 300 παιδόφιλους ιερείς που κακοποιούσαν σεξουαλικά επί δεκαετίες χιλιάδες παιδιά στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ – και τις καταγγελίες του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης της αμερικανικής πολιτείας πως το Βατικανό ήταν απολύτως ενήμερο και για τα εγκλήματα και για τη συγκάλυψή τους. Κι έπειτα ήρθε αυτό το «κατηγορώ» των 7.000 λέξεων από τον πρώην νούντσιο του Βατικανού στις ΗΠΑ, τον αρχιεπίσκοπο Κάρλο Μαρία Βιγκανό, ο οποίος κατηγόρησε τον Πάπα Φραγκίσκο πως γνώριζε εξαρχής και αδιαφόρησε για τις σεξουαλικές παρεκτροπές του αμερικανού καρδινάλιου Θίοντορ Μακάρικ με (ενήλικους) σπουδαστές ιερατικών σχολών.
Πιο συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε πως ήρε τις κυρώσεις που είχε με τα πολλά επιβάλει στον Μακάρικ ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος (τον είχε υποτίθεται «καταδικάσει» σε μια ζωή απομόνωσης και προσευχής). Ο Μακάρικ υποχρεώθηκε τελικά σε παραίτηση τον περασμένο μήνα, αφού πρώτα έκριναν οι αμερικανικές εκκλησιαστικές Αρχές «αξιόπιστες» τις καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά έναν 16χρονο πριν από μισό αιώνα. Ο δε Βιγκανό έχει εξαφανιστεί. Μόνο μία δήλωση διά αντιπροσώπου έχει κάνει τελευταία, για να αρνηθεί ότι το κίνητρό του ήταν να ξεκαθαρίσει παλαιούς λογαριασμούς και να διαβεβαιώσει πως αποφάσισε να μιλήσει «γιατί η διαφθορά έχει φτάσει στα ανώτατα επίπεδα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας». Με τα «πλοκάμια χταποδιού» είχε παρομοιάσει στην επιστολή του τα ομοφυλόφιλα δίκτυα εντός της Εκκλησίας, κατηγορώντας επώνυμα για την ανοχή ή / και συγκάλυψή τους πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της.
Ο Βιγκανό ανήκει στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο. Και ενδεχομένως να μην έχει συγχωρήσει τον Φραγκίσκο ότι τον έπαυσε από νούντσιο στις ΗΠΑ το 2015, μετά την παγίδα που προσπάθησε να του στήσει, προσκαλώντας εν αγνοία του Πάπα μία υπερσυντηρητική ακτιβίστρια κατά των δικαιωμάτων των γκέι να τον χαιρετήσει στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Το τάιμινγκ της επίθεσής του δείχνει πράγματι ύποπτο. Αλλά ο εμφύλιος πόλεμος της Καθολικής Εκκλησίας λίγο ενδιαφέρει τα δεκάδες χιλιάδες θύματα των παιδόφιλων ιερέων της ανά τον κόσμο. Και επιτέλους, ένας Πάπας που θέλει να λέγεται προοδευτικός δεν δικαιολογείται να προτείνει «ψυχίατρο» για τα «παιδιά που παρουσιάζουν ομοφυλοφιλικές τάσεις» – ακόμα και αν μετά το παίρνει πίσω.

Παπικές δηλώσεις που προκάλεσαν

18 Ιανουαρίου 2018

«Τη μέρα που θα μου προσκομίσετε ένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του επισκόπου Μπάρος, θα σας μιλήσω. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο εναντίον του. Είναι όλα συκοφαντίες. Είμαι σαφής;» λέει ο Φραγκίσκος σε χιλιανούς δημοσιογράφους ενώ ο Χουάν Μπάρος κατηγορείται για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από έναν ιερέα. Λίγες ημέρες αργότερα θα ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας πως η έκφρασή του «δεν ήταν επιτυχής».

16 Ιουνίου

«Ακουσα να λένε πως είναι της μόδας, ή τουλάχιστον σύνηθες, να γίνονται κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης εξετάσεις ώστε να δουν μήπως το παιδί δεν πηγαίνει καλά ή αν θα γεννηθεί με κάτι, με πρώτη τους επιλογή να το ξεφορτωθούν», λέει ο Πάπας σε απεσταλμένους τού Φόρουμ των οικογενειών, προτού προσθέσει: «Τον περασμένο αιώνα, όλος ο κόσμος είχε σκανδαλιστεί με αυτά που έκαναν οι ναζί για να διασφαλίσουν την καθαρότητα της φυλής. Σήμερα, κάνουμε το ίδιο με λευκά γάντια».

26 Αυγούστου

«Δεν θα πω ούτε λέξη επ’ αυτού. Πιστεύω πως η ανακοίνωση μιλάει από μόνη της». Ο Φραγκίσκος δεν κρίνει απαραίτητο να σχολιάσει τις σοβαρές κατηγορίες που διατυπώνει εγγράφως εις βάρος του ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, πρώην νούντσιος του Βατικανού στις ΗΠΑ, ότι γνώριζε τουλάχιστον από το 2013 και συγκάλυψε τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης με δράστη τον αμερικανό καρδινάλιο Θίοντορ Μακάρικ.

26 Αυγούστου

«Οταν αυτές εκδηλώνονται από την παιδική ηλικία, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν μέσω της ψυχιατρικής», λέει ο Πάπας σε έναν δημοσιογράφο που τον ρωτάει, επιστρέφοντας αεροπορικώς από την Ιρλανδία, τι θα έλεγε στους γονείς που διαπιστώνουν ομοφυλοφιλικές τάσεις στο παιδί τους. Την επομένη, το Βατικανό διέγραψε τη λέξη «ψυχιατρική» από την επίσημη μεταγραφή της δήλωσης, εξηγώντας πως ο Φραγκίσκος δεν ήθελε να εξισώσει την ομοφυλοφιλία με ψυχική ασθένεια, απλώς εννοούσε πως «ίσως θα έπρεπε να δουν οι γονείς πώς είναι τα πράγματα σε ψυχολογικό επίπεδο».