Την εκπλήρωση του στόχου που της είχε τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για το 2018 αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων πέτυχε η Εθνική το πρώτο εξάμηνο του έτους ενισχύοντας παράλληλα και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το β’ τρίμηνο του 2018, ενώ ήδη η διοίκησή της προγραμματίζει τις πωλήσεις και νέων πακέτων κόκκινων δανείων, πωλήσεις που θα ολοκληρωθούν εντός του 2019.

Πρόκειται για δύο πακέτα δανείων, εκ των οποίων το πρώτο αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2019. Το δεύτερο αφορά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της πώλησης να εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το β’ τρίμηνο του 2019.

Οπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης επ’ αφορμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ΕΤΕ, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την επίτευξη των στόχων το επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί η χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, αν και όπως είπε για τις τράπεζες είναι προτιμητέο η επίτευξη των στόχων να προκύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό από ρυθμίσεις δανείων.

Επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς σημείωσε ότι από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται ανάκαμψη των οργανικών κερδών της τράπεζας καθώς αφενός αναμένεται ενίσχυση των χορηγήσεων δανείων προς επιχειρήσεις και συνέχιση της βελτίωσης στα έσοδα από προμήθειες, ενώ εκτιμάται και περιορισμός στα κόστη της τράπεζας καθώς θα αποτυπωθούν τα οφέλη από την εξοικονόμηση δαπανών, απόρροια και της εθελούσιας εξόδου που πραγματοποίησε η τράπεζα.

Παράλληλα σύμφωνα με τη διοίκηση το γεγονός ότι τόσο το καταναλωτικό όσο και το επενδυτικό κλίμα δείχνει να έχει βελτιωθεί δημιουργεί αισιοδοξία για βελτίωση της κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.

Αναφορά έκανε ο Μυλώνας και στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής λέγοντας ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Gongbao. Ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει πίεση για την τράπεζα και αυτό διότι μπορεί να δοθεί παράταση μερικών μηνών στο χρονοδιάγραμμα του πλάνου αναδιάρθρωσης για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του 2018 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, η ΕΤΕ παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους 41 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έναντι ζημιών 59 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017. Παράλληλα τα λειτουργικά κέρδη το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του έτους, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης του κόστους πιστωτικού κινδύνου.