Επιταχύνει τους ρυθμούς της για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με στόχο την πώληση και νέων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε θετικά οικονομικά αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στο συγκεκριμένο διάστημα, η Τράπεζας Πειραιώς κατάφερε να μειώσει τα κόκκινα δάνειά της κατά 3,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στο 49% και τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 81%.

Παράλληλα τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα 224 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 24 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα, αναμένεται η πώληση δύο νέων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δάνειων. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια, απαιτήσεις από κάρτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ το δεύτερο πακέτο θα αφορά μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια μεικτής εσωτερικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Στόχος οι πωλήσεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2019. «Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα – ορόσημο προς την επιστροφή στην ομαλότητα, σημείο αφετηρίας για βιώσιμη ανάπτυξη. Τους τελευταίους 15 μήνες, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενεργοποιώντας τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας.

Οπως ανέφερε σε αυτό το περιβάλλον, «η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την πρόοδό της καθώς η κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σταδιακά, με 24 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενο καθαρό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το δεύτερο τρίμηνο (39 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο). Είναι σημαντικό ειδικά πως η Κύρια Τραπεζική Δραστηριότητα της Πειραιώς έχει επαναλαμβανόμενο καθαρό κέρδος 206 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο επιτυγχάνοντας απόδοση εσόδων προς το σύνολο ενεργητικού στο 1,1%. Επίσης το προφίλ ρευστότητας της τράπεζας εμφανίζεται βελτιωμένο σε κάθε τρίμηνο τα τελευταία δύο έτη, ενώ η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε σημαντικά και έχει πλήρως εξαλειφθεί από τα μέσα Ιουλίου παρά την πρόσφατη άρση της εξαίρεσης αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Μεγάλου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ομιλος Πειραιώς είναι επικεντρωμένος στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με την αύξηση παραγωγής νέων δανείων στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, με το πρώτο εξάμηνο του 2018 να είναι σύμφωνη με τον στόχο που έχει τεθεί.