Επειτα από επτά ημέρες ελευθερίας, και ενώ η αποφυλάκισή του χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή σκανδαλώδης, ο επιχειρηματίας Αρης Φλώρος επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας, όπου ήταν κρατούμενος και εξέτιε την πρωτόδικη ποινή των 21 ετών κάθειρξης για την υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Η επιστροφή του στη φυλακή μάλιστα σηματοδοτείται από την έναρξη ενός νέου δικαστικού μετώπου, που αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο τον 39χρονο επιχειρηματία, αλλά και όσους φέρεται να ενεπλάκησαν και να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση δεδομένων για να διεκδικήσει και τελικά να επιτύχει την πρόωρη αποφυλάκισή του.

Αντιδράσεις. Η νέα έρευνα μάλιστα, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, λόγω τη σοβαρότητάς της – η υπόθεση Φλώρου ως γνωστόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο – περνά στα χέρια της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπαίνουν όλα τα πρόσωπα που είτε ως φυσικοί αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί, είτε ως συνεργοί, συνετέλεσαν στην αποφυλάκιση του καταδικασμένου επιχειρηματία, εδικά δε μετά τις αποκαλύψεις για τις «ανυπόστατες» ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε ο 39χρονος αλλά και την ιατρική εξέταση που άνηκε σε άλλον ασθενή!

Για τον λόγο αυτό η εισαγγελέας διαφθοράς θα κάνει φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία του επίμαχου φακέλου, προκειμένου από την έρευνά της να διαπιστώσει αν έχουν και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα – δημόσιοι λειτουργοί ή άλλοι – διαπραχθεί μία σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις όπως: «Εκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην Αρχή» αλλά και «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος», καθώς και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» εις βάρος κάθε υπευθύνου. Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, έχει προκαλέσει η αποκάλυψη που έγινε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, σύμφωνα με την οποία η πνευμονολογική εξέταση με την οποία ο Αρης Φλώρος έλαβε ποσοστό αναπηρίας 70% και εγκρίθηκε η αποφυλάκισή του ανήκει σε άλλον ασθενή! Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δημόσιες τοποθετήσεις γιατρών που διέψευδαν ότι έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε γνωματεύσεις και εξετάσεις του 39χρονου.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα διερευνηθούν εξονυχιστικά από την εισαγγελέα Διαφθοράς, ενώπιον της οποίας ενδέχεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ο ίδιος ο έγκλειστος πλέον επιχειρηματίας, ο οποίος οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές Χαλκίδας μετά την έκδοση του βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών που… εξαφάνισε το πρωτόδικο βούλευμα, με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που επελήφθησαν της υπόθεσης, ύστερα από τη σχετική έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκίδος Λάμπρος Σοφουλάκης, στο σκεπτικό τους κάνουν λόγο για «ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας πιστοποιητικών αναπηρίας».

Νέο βούλευμα. Οι δικαστικοί λειτουργοί με το νέο βούλευμα που εξέδωσαν υιοθέτησαν πλήρως την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Λάμπρος Σοφουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το πιστοποιητικό βάσει του οποίου δομήθηκε το ποσοστό αναπηρίας του κατηγορουμένου «αόριστο, ασαφές και ουδόλως επιστημονικά πειστικό». Με τον τρόπο αυτό οι δικαστές ξεπέρασαν τον σκόπελο του πιστοποιητικού αναπηρίας, που ούτως ή άλλως, όπως από την πρώτη στιγμή είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, «ένα δικαστικό συμβούλιο δεν μπορεί να περιορίζει τον εαυτό του σε διαπιστωτικό ρόλο διεκπεραιώνοντας υποθέσεις με βάση πράξεις διοικητικών οργάνων». Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως «κατά την εφαρμογή των διατάξεων για την υφ’ όρον απόλυση, δικαστικά συμβούλια έχοντας σταθμίσει όλες τις παραμέτρους αντίστοιχων υποθέσεων, δεν εγκλωβίστηκαν από τέτοιες γνωματεύσεις, αλλά απέρριψαν τέτοιες αιτήσεις όταν το έκριναν αναγκαίο αιτιολογώντας πλήρως την κρίση τους».