Δεν πρόλαβαν να περάσουν 40 ημέρες από τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Μάτι και οι πυρόπληκτοι, που έχασαν συγγενείς, φίλους και περιουσίες στη φωτιά, έρχονται αντιμέτωποι με τον εξευτελισμό και την ταπείνωση: καλούνται να πληρώσουν το φαγητό που τρώνε στα συσσίτια… Οι πληγέντες που φιλοξενούνται στο θέρετρο των αξιωματικών της Αεροπορίας στο Ζούμπερι καταγγέλλουν τον Δήμο Μαραθώνα για αδιαφορία, καθώς, όπως λένε, η Αεροπορία είχε ενημερώσει εγκαίρως τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές ότι μετά τις 31 Αυγούστου θα έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιες το θέμα της σίτισης. Δεν υπήρξε, όμως, ο απαραίτητος προγραμματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Ραφήνας φρόντισε να παραδώσει εγκαίρως φαγητό για τους 52 πυρόπληκτους που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, όμως ο Δήμος Μαραθώνα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα.

Εξι ευρώ. Ετσι, οι πυρόπληκτοι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο εστιατόριο για να συμμετάσχουν στο μεσημεριανό συσσίτιο έζησαν κάτι που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους: τους ζητήθηκε να πληρώσουν έξι ευρώ κατ’ άτομο για να φάνε. Κάποιοι από τους πληγέντες, έχοντας μαζί τους μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να δώσουν τα χρήματα, ενώ άλλοι βρέθηκαν μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο καθώς, έχοντας χάσει τα πάντα, αδυνατούσαν να καταβάλουν το ποσό.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να δώσει παράταση στη δωρεάν σίτιση ώστε να αναζητηθούν λύσεις, ενώ διέξοδο στο πρόβλημα προσφέρθηκε να δώσει και η Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς, η οποία δήλωσε πρόθυμη να παράσχει φαγητό στους πληγέντες.

Στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας φιλοξενούνται περίπου 150 πυρόπληκτοι από τους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται αρκετές οικογένειες.

«Πριν από έναν μήνα ενημερωθήκαμε ότι το κονδύλι της Αεροπορίας επαρκεί για φαγητό μέχρι τις 31 Αυγούστου και ότι μετά από αυτήν την ημερομηνία θα έπρεπε οι δήμοι να κάνουν προγραμματισμό για να παρέχουν το συσσίτιο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς. «Εφτασε η ημερομηνία και στο τμήμα που είχαμε αναλάβει εμείς παραδώσαμε 52 μερίδες φαγητό. Απ’ όσο γνωρίζω, ο Δήμος Μαραθώνα αρνήθηκε να αναλάβει τη σίτιση και η διοίκηση της Αεροπορίας ενημέρωσε ότι όποιος θέλει να σιτίζεται θα πρέπει να πληρώνει έξι ή επτά ευρώ την ημέρα. Το απόγευμα του Σαββάτου με ενημέρωσαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι θα συνεχιστεί κανονικά η σίτιση, οπότε δεν στείλαμε φαγητό την Κυριακή. Εμείς έχουμε 52 άτομα, όμως αν υπάρξει πρόβλημα, είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε και τους υπόλοιπους. Οι άνθρωποι και ο πόνος δεν έχουν σύνορα και αν κάποιος δήμος υστερεί και δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί, θα βοηθήσουμε».

Ενίσχυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους πυρόπληκτους δήμους δόθηκε χρηματική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών λίγες μέρες μετά την τραγωδία. Ο Δήμος Ραφήνας, όπως εξηγεί ο Μπουρνούς, αξιοποιώντας κάποια από αυτά τα χρήματα συνήψε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία εστίασης, η οποία προμηθεύει το φαγητό των συσσιτίων. Τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, ο δήμος μοίραζε καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού, αριθμός ο οποίος έχει μειωθεί σήμερα στις 600.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τελέστηκαν τα 40ήμερα μνημόσυνα για αρκετά από τα θύματα της πυρκαγιάς που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην Αργυρά Ακτή, κοντά στο οικόπεδο που μετατράπηκε σε φέρετρο για 26 ανθρώπους την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου.