«Ολοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την υπόθεση»: την παραπάνω δήλωση κάνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρος Ζακυνθινός.

Ο καθηγητής, ο οποίος φέρεται να έχει υπογράψει τη σπιρομέτρηση, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή δείχνοντας τον βασικό «ύποπτο» που πλαστογράφησε τις γνωματεύσεις. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίχτηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. «Πήγαμε στο Εργαστήριο Υπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στον φάκελο που παραδόθηκε στα ΚΕΠΑ».

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο καθηγητής, ο 39χρονος επιχειρηματίας είχε όντως υποβληθεί σε σχετική εξέταση κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, ο ασθενής εμφάνιζε 27 υπόπνοιες σε διάστημα μίας ώρας. Και παρότι, σύμφωνα με τον ειδικό, η εικόνα της εξέτασης δείχνει μία προβληματική κατάσταση δεδομένου ότι το φυσιολογικό είναι έως και 10 άπνοιες – υπόπνοιες την ώρα, ο ενορχηστρωτής της υπόθεσης κατέφυγε στην πλαστογράφηση άλλης εξέτασης, άλλου ανθρώπου.

«Αλλος ασθενής». Και αυτό διότι «ο άλλος ασθενής παρουσίαζε σαφώς πιο “βαριά” εικόνα με 62 υπόπνοιες την ώρα. Σε ό,τι δε αφορά τη σπιρομέτρηση, το έγγραφο είναι γεγονός ότι φέρει το λογότυπο της κλινικής και την υπογραφή μου, πρόκειται όμως για προϊόν “κολάζ”. Εμείς δεν εκδίδουμε αυτό το χαρτί» επιμένει ο Ζακυνθινός.

Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ από την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας και εν γνώσει της διοίκησης του νοσοκομείου.  Και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε όλοι ποιος το έκανε. Το παραδέχτηκε άλλωστε, κατ’ ιδίαν. Επρόκειτο για ιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης της κλινικής μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό».

Δεδομένου δε ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μέτρηση υπνικής άπνοιας βιντεοσκοπούνται, ο καθηγητής αποκαλύπτει ότι «ο συγκεκριμένος ιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει τη δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι εκείνος τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου».

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των ελέγχων που διενεργούνται, επιβεβαιώνουν και κύκλοι του υπουργείου Υγείας σημειώνοντας στα «ΝΕΑ» ότι είναι κομβικός ο ρόλος του νοσηλευτικού ιδρύματος στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ερωτηματικά. Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι διατυπώνουν και ερωτηματικά σχετικά με την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που επισκέφτηκε τον αιτούντα στο ψυχιατρείο των φυλακών, ώστε να αποκομίσει εμπεριστατωμένη κλινική εικόνα. Στον φάκελο που είχαν στα χέρια τους υπήρχε μεν έγγραφο αποτελεσμάτων μελέτης ύπνου, χωρίς όμως «να συνοδεύεται από το θεραπευτικό κομμάτι της μελέτης c – pap» και κυρίως χωρίς να υπάρχει «ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση για ΚΕΠΑ υπογεγραμμένη από τον επιστημονικά υπεύθυνο του Εργαστηρίου Μελέτης Υπνου ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας».

Συνεπώς, στη δαιδαλώδη αυτή υπόθεση σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις, βάσει των οποίων «χτίστηκε» το υψηλό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου, μοναδικός ιατρός που φαίνεται να επιμένει στην αρχική γνωμάτευσή του είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Αθανάσιος Δουζένης.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στα «ΝΕΑ» απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί στη διαγνωσμένη ψυχιατρική πάθηση του 39χρονου επιχειρηματία – επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο – εντούτοις υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της γνωμάτευσής του.

Ο ίδιος άλλωστε ήταν ο ιατρός που ανέλαβε την ιατρική παρακολούθηση του φυλακισμένου, κατά την τελευταία νοσηλεία του στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πλαίσιο αυτό και ερωτώμενος σχετικά με την κρισιμότητα των ψυχιατρικών γνωματεύσεων που προορίζονται για χρήση από την Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ, ο καθηγητής επισήμανε ότι «η εμπειρία μου και οι κατ’ επανάληψη συνεδρίες με τον ασθενή» αποδεικνύουν τη διάγνωση.

Αναπάντητα.  Αντιθέτως, αναπάντητα παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις κρίσεις επιληψίας που επίσης πιστοποιήθηκαν από την επιτροπή ΚΕΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν ο εισηγητικός νευρολογικός φάκελος περιείχε εγκεφαλογράφημα (απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση της επιληψίας) και αποδείξεις που πηγάζουν από σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Το πόσο η… τύχη και οι συμπτώσεις ευνόησαν τον Φλώρο προκύπτει και από τον επανέλεγχο του ιατρικού του φακέλου. Ειδικότερα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσέφυγε στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ, ζητώντας επαναπροσδιορισμό του συνολικού ποσοστού αναπηρίας του 39χρονου κατάδικου.

Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας ετοιμαζόταν να καταλήξει σε νέα κρίση για τον Φλώρο, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Προκοπίου η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή, «το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ανέρχεται σε ποσοστό 55%, κατά ιατρική εκτίμηση».