«Στην ηλικία που είμαι αναμένω την έξοδό μου από τη ζωή» είχε πει σε συνέντευξή της το 2013. «Εχω τουλάχιστον τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν αδράνησα. Και αυτό είναι μεγάλο πράγμα, σας το λέω, μεγάλο πράγμα…».

Το κοριτσάκι που η μαμά του αποκαλούσε «σουφραζέτα» στα τέλη της δεκαετίας του ’20, έφυγε τελικά την περασμένη Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, έχοντας διανύσει μια μακρά διαδρομή στο πεδίο των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα. Το ύστατο αντίο στην Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, την πρώτη γυναίκα πρύτανη στην Ελλάδα και την επί σειρά ετών πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Γυναικών, απηύθυναν συγγενείς και φίλοι το πρωί του Σαββάτου.

Ηταν μια εμβληματική προσωπικότητα που αναγνωρίστηκε διεθνώς για τους αγώνες στους οποίους είχε με πάθος πρωτοστατήσει: διεκδίκησε τη γυναικεία ψήφο, πρωταγωνίστησε στην εισαγωγή της διάταξης για την ισότητα των φύλων στο ελληνικό Σύνταγμα το 1975, συνέβαλε στην τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου το οποίο διεπόταν από σοβαρές ανισότητες στην ιδιωτική ζωή, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ως δικηγόρος συνέδραμε χωρίς αμοιβή πρόσωπα που είχαν υποστεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, όμως δεν ήταν πριν από 80 χρόνια, τότε που η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου εντάχθηκε στον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου θα ηγούνταν επί 30 έτη. Κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών το 1933 σε ηλικία 16 ετών, όντας ένα από τα 10 κορίτσια ανάμεσα σε εκατοντάδες αγόρια συμφοιτητές. «Από παιδί η στάση μου ήταν: άρνηση να αποδεχτώ τη μοίρα του “δεύτερου φύλου” και υπεράσπιση της ισότιμης αξίας των γυναικών» έλεγε η ίδια. Η πορεία της υπήρξε εντυπωσιακή. Το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας στην Πάντειο και αργότερα διετέλεσε δύο φορές πρύτανης του ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ζωής της υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος του ΕΚΚΕ, ενώ τιμήθηκε πολλάκις με ελληνικά και διεθνή βραβεία. Είχε παντρευτεί τον Γεώργιο Ν. Μαραγκόπουλο, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος με τη διαθήκη του το 1973 δημιούργησε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως μια αντίδραση κατά της χούντας.

Σε στενό κύκλο. Η κηδεία της ήταν πολιτική και πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως η ίδια επιθυμούσε. Την είδηση του θανάτου της είχε γνωστοποιήσει την Παρασκευή με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος. «Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα» σημείωσε ο ίδιος για την εκλιπούσα, προσθέτοντας: «Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ’ έναν άνθρωπο έναν τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, το γραφείο του Πρωθυπουργού και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΓΣΕΕ η οποία ανέφερε: «Σε μια εποχή που τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε διαρκή διακινδύνευση, το έργο της, πολυεπίπεδο και οικουμενικό, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και κληρονομιά στον αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, όλη την Υφήλιο».