Γιώργος Θαλασσινός εναντίον Βασίλη Κωστόπουλου και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Αυτό είναι το νέο και οριστικό επεισόδιο στο «Βυζάντιο» της ΕΡΤ, όπου και η εσωτερική μάχη κλιμακώνεται και ενόψει των πολλαπλών εκλογών της χώρας. Κοινώς, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Γιατί όμως τα λέω όλα αυτά; Μα γιατί στο παραπάνω φάγωμα ήλθε να προστεθεί η χθεσινή παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητα τη Ραδιοφωνία Γιώργου Θαλασσινού. Για την ακρίβεια, όχι απλά παρέμβαση αλλά φωτιά και λάβρα κατά του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου. Αιτία, το γεγονός πως το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε να πάρει υπό την επιστασία του τα θέματα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας μετά από άγονες – λόγω έλλειψης απαρτίας – συνεδριάσεις του. Για την ακρίβεια, να επιλέξει εκείνο τη Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας, αφού ο εσωτερικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Απαρτία

Τι λέει όμως ο Θαλασσινός; Πως ο Κωστόπουλος είναι υπόλογος αφού δεν εξηγεί πώς ένα πενταμελές ΔΣ της ΕΡΤ οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα. Δεν εξηγεί επίσης, αναφέρει ο Θαλασσινός, γιατί ο ίδιος ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο Κωστόπουλος, «χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος», όπως σημειώνει. Επίσης ο Θαλασσινός αναρωτιέται με «ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία αποφάσισε να κηρύξει άγονη τη διαδικασία προκήρυξης της θέσης του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση».

Κομπρεμί

Παράξενα όλα αυτά, μου λέει ο άνθρωπός μου στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αφού οι δύο πλευρές είχαν βρει ένα modus vivendi στην οριοθέτηση των τοποθετήσεων και των αξιολογήσεων των φακέλων των υποψηφίων για διευθυντές στα μουσικά και ενημερωτικά δημόσια ραδιόφωνα. Κάποια ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι για τον Γενικό όμως δεν ήταν ΠΕ (με πτυχίο Πανεπιστημίου). Η συμφωνία χάλασε. Kαι τώρα ο Θαλασσινός είναι στα κάγκελα ενώ για κάποιους ίσως ετοιμάζει την ηρωική του έξοδο α λα Νίκου Μιχαλίτση.

Εφιάλτες

Εγώ αναμένω πάντως με ενδιαφέρον πώς θα κινηθεί ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, αν και υποψιάζομαι πως δεν θα επιπλήξει και πολύ τον Καλφαγιάννη και τον Κωστόπουλο. Θα επανέλθω, αν και κρατώ τη φράση από την παρέμβαση Θαλασσινού: «Ετσι οδηγούμαστε αισίως σε μία ΕΡΤ όπως την ονειρευτήκαμε… στους χειρότερους εφιάλτες μας. Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που -επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρις δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά». Προσθέστε στα παραπάνω πως ένας ακόμη αντίπαλος του Καλφαγιάννη ακούει στο όνομα τάση των 53 του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό βέβαια έχει κάποια σημασία στο πολεμικό παζλ.

Αποζημιώσεις

Ηχηρή και ενδιαφέρουσα βρίσκω την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Εδώ λοιπόν ο Πρόεδρος μίλησε για τους κίνδυνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την επανεμφάνιση «λαϊκιστικών μορφωμάτων που αγγίζουν ξανά τα όρια του ναζισμού» και την ανάγκη «αποφασιστικής» και «αποτελεσματικής» αντιμετώπισής τους από την ΕΕ και τους λαούς της. Μάλιστα, με αφορμή τον Χορτιάτη, είπε πως στο πλαίσιο της «ιερής μνήμης» των θυμάτων του ναζισμού εντάσσονται και οι «νόμιμες αξιώσεις» της χώρας μας έναντι της Γερμανίας «για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής», που είναι «πάντα νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες». Εχει σημασία πως το ζήτημα επανέρχεται από τα χείλη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Οικουμενική Λεβέντη

Φορτσάτος ο Βασίλης Λεβέντης, έδειξε γρήγορα ρεφλέξ στις δηλώσεις Τσίπρα πως έπειτα από οκτώ χρόνια θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει δικό της σχέδιο. «Θα πρέπει να πει ολόκληρη την αλήθεια», τον εγκάλεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, 2,2% μέχρι το 2060 και Υπερταμείο για 99 χρόνια». Μάλιστα, ο Λεβέντης είχε και πρόταση: «Μην πανηγυρίζει λοιπόν ο κ. Τσίπρας, η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, κανείς δεν μπορεί μόνος του, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Χρειαζόμαστε μεγάλη κυβέρνηση 240 βουλευτών για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα». Για τη δική σας ενημέρωση ο Λεβέντης δεν έκανε φέτος καθόλου διακοπές, εκτός από ένα διήμερο που φιλοξενήθηκε στη Μονή Σουμελά.

Τηλεφώνημα

Την Παρασκευή το πρωί τελικά η νέα υπουργός Πολιτισμού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Γαβρά και σε καλό κλίμα μίλησαν για το fake news του υποτιθέμενου θανάτου του και της αναστάτωσης που προκλήθηκε. Ο μεγάλος σκηνοθέτης βρίσκεται στη Γαλλία και μαθαίνω πως συμφώνησαν ότι όταν έλθει Ελλάδα θα συναντηθούν.