Η μάχη μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ προβλέπεται σκληρή. Αδυσώπητη. Μέχρις εσχάτων. Με το καλημέρα, πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στην εθελούσια πτώση του Πρίγιοβιτς στο ματς με τον Αστέρα. Στο καπάκι, ισοφαρίζει η ΑΕΚ σε 1-1. Εύκολη πτώση του Μάνταλου, πέναλτι εις βάρος του Αστέρα. Που είχε την ατυχία, στις δύο πρώτες αγωνιστικές, που τσακώνονται τα βουβάλια, να παίξει τον ρόλο του βάτραχου. Με δεδομένο ότι το VAR απεδείχθη ένα ακόμη συριζαίικο παραμύθι, πού θα πάει τελικά η βαλίτσα; Το σκορ, στη λήξη του πρώτου γύρου, θα είναι 12-10 πέναλτι; Εκτός αν σε όλα τα παιχνίδια των τέως δύο συμμάχων σφυρίζουν ξένοι διαιτητές. «Πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα;». Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Τέθηκε από τον κορυφαίο ρεπόρτερ – εκπρόσωπο της ΑΕΚ αμέσως μετά το πέναλτι – Κουτσιαύτη στην Τούμπα. Μετά το πέναλτι Παπαδόπουλου στην Τρίπολη, το ίδιο ακριβώς ερώτημα έθεσε ο κορυφαίος ρεπόρτερ – εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ: «Πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα;».

Ακεφος

Μέχρι πέρυσι, όλα ήταν εύκολα. Το αφήγημα, «για όλα φταίει ο Ολυμπιακός», πούλαγε προς πάσα κατεύθυνση. Ο Ολυμπιακός έφταιγε, για τη διαιτησία, για τη βία στα γήπεδα. Μέχρι και για τις μη μεταγραφές των άλλων. Επειδή μονοπωλούσε τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι που πήραν την ΕΠΟ και την κατάσταση (διαιτησία κ.λπ.) στα χέρια τους. Αποτέλεσμα; Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα να πάει περίπατο. Ο τελικός της ντροπής στον Βόλο, τα γεγονότα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ πέρυσι, που δεν τελείωσε ποτέ, το 1-1 φέτος στα πέναλτι, στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρωτάθλημα διακόπτεται. Μέσα σε όλα βέβαια παίζεται και ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη εμφανίστηκε άκεφος και χωρίς ενέργεια. Με τον Ελ Καντουρί (μικρή φωτογραφία) τελικά να ξεκλειδώνει το ματς. Και τον βοηθό Καμπούρη να ακυρώνει κανονικό γκολ του Ακπόμ για το 2-0. Στους έξι βαθμούς και ο Αρης που δείχνει ότι επιστρέφει για τα καλά.

Πρωταγωνιστές

Από καθαρά ποδοσφαιρικής πλευράς, η ΑΕΚ την άξιζε τη νίκη στην Τρίπολη. Με κορυφαίο και πάλι τον Λιβάγια, ήταν σαφώς καλύτερη. Ηλεγχε το παιχνίδι, είχε δύο δοκάρια. Δεν έδειξε σοβαρά σημάδια κόπωσης στο τέλος, όπως στα παιχνίδια με τη Βίντι. Κατώτερος του αναμενόμενου ο Αστέρας. Για πρώτη και τελευταία φορά απείλησε με το δοκάρι του Μανιά στο 88′. Στις δύο νίκες κι ο Παναθηναϊκός, αλλά με τι πρωταγωνιστές; Γιάννης Μπουζούκης (μεγάλη φωτογραφία), 20 ετών, σκόρερ του πρώτου γκολ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, 18 ετών, σκόρερ του δεύτερου γκολ. Τάσος Χατζηγιοβάννης, 21 ετών, κέρδισε το πέναλτι που έκανε ο Κουρμπέλης το 3-1. Αργύρης Καμπετσής, 19 ετών, μπήκε στο 46 κι ανακάτεψε το παιχνίδι. Πήρε προσπάθειες, πάτησε περιοχή. Σταθερός ο 22χρονος Πασχάλης Στάικος στη μεσαία γραμμή, αξιόπιστος ο 21χρονος Φάνης Μαυρομμάτης στην άμυνα.

Πιτσιρίκια

Και το κυριότερο: ένας προπονητής που τους πιστεύει, τους καθοδηγεί, τους αναδεικνύει. Η κοινοτοπία μεταξύ των ηθοποιών αναφέρει «περνάμε καλά στα καμαρίνια κι αυτό βγαίνει στη σκηνή». Που εννιά φορές στις δέκα, ή υπερβάλλουν ή λένε ψέματα. Το ότι στις προπονήσεις στον Παναθηναϊκό περνάνε καλά κι αυτό βγαίνει στο γήπεδο δεν χρειάζεται να ξέρεις καντάρια μπάλα για να το πάρεις χαμπάρι. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Φαίνεται στην ενέργεια και στο πάθος που βγάζουν τα πιτσιρίκια. Στο κέφι να παίξουν ποδόσφαιρο. Στη θέληση να διακριθούν, να καθιερωθούν. Στο χαμόγελό τους. Στη σχέση που έχει αναπτυχθεί με τον προπονητή. Τον προπονητή που έβγαλε στο 57′ τον έμπειρο Μουνιέ για να βάλει τον 18χρονο Εμμανουηλίδη. Οχι, στο τελευταίο δεκάλεπτο. Του έδωσε 36 λεπτά να παίξει μπάλα. Δείχνοντάς του στην πράξη πόσο τον εμπιστεύεται.

Τίποτα

Κανένα ματς δεν θα είναι εύκολο γι’ αυτόν τον Παναθηναϊκό. Ακόμα κι ο παρωχημένος Μπάμπης Τεννές, που κλείνεται χωρίς λόγο στο μισό γήπεδο, επειδή φοβάται και τον ίσκιο του, τον μπέρδεψε. Ο Δώνης παρενέβη έγκαιρα. Εβγαλε τον τρίτο στόπερ, το γύρισε σε 4-4-2, πόνταρε στους πιτσιρικάδες. Και δικαιώθηκε. Ενας διαφορετικός Γιώργος Δώνης. Εμπειρος, ήρεμος, με εμπιστοσύνη στον εαυτό του, χωρίς νεύρα και γκρίνια. Πάει να φτιάξει κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και τα μεγάλα λόγια. Δεν διακρίνεις ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά κάποιο εξαιρετικό ταλέντο. Μία περίπτωση Σωτήρη Νίνη. Εχουν προσόντα, έχουν διάθεση, έχουν πέσει σε καλά χέρια, αλλά έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Κανείς δεν έγινε ποδοσφαιριστής, κανείς δεν καθιερώθηκε με δύο παιχνίδια. Ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα.

Ανανέωσε

Λεπτομέρεια. Δημοσίευμα στις 14 Μαΐου: «Φεύγει ο Μαρίνος, ανανέωσε ο Μπουζούκης». Ο εβρίτης τεχνικός δεν ήταν φαν του 20χρονου και δεν έχει εισηγηθεί την παραμονή του στην ομάδα. Με τον Αστέρα Τρίπολης μάλιστα να έχει ενδιαφερθεί για την απόκτησή του. Με τη φυγή του Ουζουνίδη, ο Μπουζούκης ήταν ο πρώτος παίκτης που ανανέωσε. Αν δεν είχε αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός, ο νεαρός θα έπαιζε στον Αστέρα.