Εντονες αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία προκάλεσε η συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», καθώς οι εκφράσεις του για το Αιγαίο, το Κυπριακό, το Προσφυγικό και κυρίως για τους Οκτώ είναι ενδεικτικές της σημερινής αρνητικής κατεύθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επισήμως, το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο έντασης, ενώ διπλωματικές πηγές περιορίζονταν να αποδώσουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν δριμείες και ηχηρές. Ο Τσαβούσογλου «επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο ότι η γνωστή τουρκική πολιτική στα θέματα όχι μόνο δεν έχει κατ’ ελάχιστον μεταβληθεί, αλλά γίνεται ακόμα πιο αδιάλλακτη και αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ρίχνοντας το βάρος και στην ελληνική κυβέρνηση: «Αυταπάτες, παραπλάνηση και μεγάλα, κενά λόγια στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά ζητήματα, δεν είναι μόνο απαράδεκτα, μπορούν να γίνουν και επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

«Μνημείο προκλήσεων» χαρακτήρισε τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονας χώρας ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης. «Επιμένει να κατακρίνει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και λησμονώντας ότι χιλιάδες τούρκοι πολίτες μέσα στο 2018 έχουν προσπαθήσει να ξεφύγουν από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη γειτονική χώρα ζητώντας άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπρόσθετα, συνεχίζει κυνικά να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και το δράμα τους ως διαπραγματευτικό χαρτί», ανέφερε για την υπόθεση των Οκτώ και κατήγγειλε ως «απαράδεκτες» τις απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες δεν μπορούν «να μείνουν αναπάντητες από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν και η αντίδραση από την Κύπρο. Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τσαβούσογλου, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε πως «οι απειλές από όποιον και εάν προέρχονται είναι μια ένδειξη αδυναμίας». Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενεργεί «ούτε μέσω απειλών, ούτε μέσω μεγαλόστομων δηλώσεων ή κινήσεων εντυπωσιασμού».