Το Μέγαρο Μαξίμου «βραχυκυκλώνει» η φετινή 83η ΔΕΘ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της εβδομάδας για τα εγκαίνια και την ομιλία του αναμένεται να συναντήσει μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι ακόμα ισχυρές στη Μακεδονία και η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερα βαριά τόσο για τον Πρωθυπουργό όσο και για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο αναζητεί κινήσεις για να αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι φέτος τα αστυνομικά μέτρα θα είναι πολύ πιο ισχυρά από πέρυσι και η αστυνομική δύναμη, για την πρόληψη επεισοδίων, θα είναι αυξημένη κατά 15%, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται περίπου 3.600 αστυνομικοί.
Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι έντονη για τη φετινή ΔΕΘ για πολλούς λόγους, καθώς τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και στον εκθεσιακό χώρο και ευρύτερα στην πόλη θα υπάρχουν αμερικανοί αξιωματούχοι και πάρα πολλοί αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες επιχειρήσεων που θα παραστούν στη Θεσσαλονίκη.
Βέβαια, όπως συμβαίνει μονίμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της και τα συνδικάτα και πολλούς φορείς από τον χώρο της εργασίας και των συνδικαλιστών, αλλά και δυνάμεις της Αριστεράς (ΠΑΜΕ και στελέχη και μέλη του ΚΚΕ) και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με έντονο αντικυβερνητικό άρωμα.
Ομως, φέτος λόγω και της συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάζονται, εδώ και πάρα πολύ καιρό και κινητοποιήσεις δυνάμεων – μεταξύ αυτών και από τον χώρο της Εκκλησίας (παραεκκλησιαστικές οργανώσεις), των απόστρατων κ.ά. που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ υποστηρικτικά κινούνται και πάρα πολλά από τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Κεντρικά η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δώσει σήμα για να υποστηριχθούν αυτές οι κινητοποιήσεις, αν και ήδη βουλευτές της ΝΔ τοποθετούνται θετικά.
Ο Τσίπρας στην πρώτη του ΔΕΘ μετά τη λήξη των Μνημονίων θα βρεθεί απέναντι σε μπαράζ κινητοποιήσεων και σκοπεύει να «τα δώσει όλα» σε μια απέλπιδα επιχείρηση να ανακάμψει και να αλλάξει, όσο αυτό είναι εφικτό, το κλίμα στην κοινωνία.
Το στοίχημά του είναι δύσκολο, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών έχει επιδράσει πάρα πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση, στις τάξεις της οποίας, όπως συζητούν, δεν ανέμεναν αυτό το θέμα να παραμένει ακόμα στην κορυφή των ανησυχιών, των προβληματισμών και της ατζέντας των πολιτών. Και όμως, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα επιδρά καταλυτικά στους πολιτικούς συσχετισμούς, περισσότερο και από την οικονομική πολιτική και πτυχές της, όπως π.χ. το θέμα των συντάξεων κ.ά.
Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει με την εμφάνισή του να αναστρέψει το κλίμα, αλλά θεωρείται μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση συνολικά για την κυβέρνηση που από τα μέσα της εβδομάδας κυριολεκτικά θα «μετακομίσει» στη Θεσσαλονίκη.
«Αναγνωριστικές» επαφές. Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε και προχθές στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και αυτή τη φορά το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που είχε συναντήσει στα μέσα του καλοκαιριού, όταν είχε βρεθεί στην πόλη για την τετραμερή Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Τότε υπό τον φόβο επεισοδίων η σύναξη έγινε σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, δηλαδή αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη.
Ο ίδιος επιχείρησε να στείλει μηνύματα με υποσχέσεις που θα πυκνώσουν κυρίως το βράδυ της ομιλίας του το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και με τις επισκέψεις των υπουργών. «Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης» είπε ο Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτηση. Ειδικά για τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη με την επίλυση του Ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μια πόλη που θα παρακαλάει φέρνοντας τον τίτλο της συμπρωτεύουσας.