Κατά το «γκαντικό» απόφθεγμα, πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος τους νικάς. Ο,τι ακριβώς συνέβη με τον Ζοζέ Μουρίνιο τις τελευταίες ημέρες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Πορτογάλος όχι απλά νίκησε, έριξε τα τείχη. Κατέκτησε τους φιλάθλους, συνέτριψε τον, κατά  τον ίδιο, υπεύθυνο για τις δύσκολες στιγμές που περνά η Γιουνάιτεντ στο γήπεδο αντιπρόεδρο Εντ Γούντγουορντ και τέλος νίκησε την Μπέρνλι (2-0) παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν.

Ο Μουρίνιο είναι ο νέος πανίσχυρος άνδρας του Ολντ Τράφορντ, έξι μέρες μετά τη βαριά εντός έδρας ήττα της Γιουνάιτεντ από την Τότεναμ.

Οι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά το όνομά του κι αυτός, σεμνός (!) είπε πως η ομάδα είναι σημαντική και όχι ο προπονητής, γιατί αυτός δεν παίζει. Δεν πρέπει να πίστευε ούτε μια λέξη απ’ όσες βγήκαν χθες από το στόμα του.

Η συνέντευξη – παρωδία της περασμένης Δευτέρας πέτυχε τον στόχο της. Κατάφερε να στρέψει την οργή των οπαδών προς τον Γούτγουορντ, που θεωρείται πλέον ο βασικός υπεύθυνος για την αποτυχημένη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Το αντελήφθη ο αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ όταν το αεροπλάνο που πέταξε πάνω από το Ταρφ Μουρ 20 λεπτά πριν από το ματς της Μπέρνλι με τους Κόκκινους Διαβόλους μετέφερε το μήνυμα «Εντ Γούντγουορντ Ενας Σπεσιαλίστας Στην Αποτυχία».

Το μήνυμα των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τη δική του σημασία, γιατί χρησιμοποιεί τη διάσημη φράση του Μουρίνιο που είχε απευθύνει προς τον Αρσέν Βενγκέρ το 2014. Ενας σαφής υπαινιγμός πως οι οπαδοί τάσσονται στο πλευρό του Μουρίνιο, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνο για την αποτυχία στις μεταγραφές τον Γούντγουορντ, όπως ακριβώς ήθελε ο Πορτογάλος.

Την προηγούμενη φορά που οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ είχαν χρησιμοποιήσει τόσο δραστικά μέτρα για να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους ήταν τον Μάρτιο του 2014, όταν με παρόμοιο τρόπο έστειλαν  μήνυμα για την αποπομπή του Ντέιβιντ Μόιες.

Οταν ζητήθηκε από τον Μουρίνιο να σχολιάσει το μήνυμα, ο Πορτογάλος απάντησε διπλωματικά: «Δεν βλέπω στον ουρανό, εκτός κι αν ζητάω βοήθεια. Δεν είδα τα αεροπλάνο, αλλά ο Εντ Γούντγουορντ νίκησε σήμερα 2-0». Η διπλωματία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου.

Το παιχνίδι με την Μπέρνλι, που θεωρήθηκε καθοριστικό για το μέλλον του Μουρίνιο στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, μετατράπηκε σε επίδειξη ισχύος του διάσημου προπονητή.

Οι ποδοσφαιριστές δήλωσαν με τον τρόπο τους πιστοί στον Μουρίνιο – ιδιαίτερα ο Ρομέλου Λουκάκου που πέτυχε τα δύο γκολ της νίκης (2-0). Δύο γκολ είχε βάλει ξανά ο Βέλγος πέρυσι τον Αύγουστο, στο ντεμπούτο του με τη Γουέστ Χαμ.

Σασπένς

Το χαμένο πέναλτι του Πογκμπά (απέκρουσε ο Τζο Χαρτ) και η αποβολή του Ράσφορντ στο 70′, οκτώ μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι τη θέση του Σάντσες, απλά πρόσθεσαν σασπένς στην άφιξη του Μουρίνιο στη Ρώμη.

Χαρακτηριστικό της διάθεσης του Μουρίνιο ήταν το γεγονός ότι σχεδόν δικαιολόγησε τα λάθη των Πογκμπά και Ράσφορντ. Για τον πρώτο είπε πως ποτέ δεν κατηγορεί τους παίκτες όταν αστοχούν σε πέναλτι, αλλά μόνο αυτούς που αρνούνται να τα εκτελέσουν.

Οσον αφορά τον επιθετικό του που αποβλήθηκε, τον χαρακτήρισε αφελή που ουσιαστικά έπεσε στην παγίδα το πολύπειρου Μπάρντσλι.

Ο καθηγητής στον αποπροσανατολισμό αποθέωσε ξανά τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που είχαν παραμείνει στις θέσεις τους και χειροκρότησαν τους παίκτες, μετά την ήττα από την Τότεναμ!

«Οσα έκανε το Ολντ Τράφορντ στην ομάδα μετά την ήττα από την Τότεναμ ήταν καθοριστικά για την ευτυχία αυτής της ομάδας. Σήμερα οι φίλαθλοι ήταν φανταστικοί από το πρώτο λεπτό, αλλά το Ολντ Τράφορντ είναι η στιγμή που κρατάμε», δήλωσε η πορτογαλική αλεπού, που κατάφερε όχι μόνο να βγει αλώβητη από την παγίδα του Ταρφ Μουρ, αλλά νικήτρια στην εσωτερική κόντρα με τον Γούντγουορντ.