Ναι, είναι αποτέλεσμα πρωτίστως (5-0). Σε μια κούρσα πρωταθλήματος προφανώς όλα ξεκινούν από εκεί. Είναι και κάτι ακόμη όμως. Είναι να φεύγεις από το γήπεδο γεμάτος από όσα είδες. Είναι κάποιες στιγμές που… σαν ρεύμα σε τινάζουν από τη θέση σου. Είναι ό,τι ακριβώς ένιωσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν άνετα του ΠΑΣ, ζευγάρωσαν τις Σούπερ Λίγκα νίκες τους και έκλεισαν με τρόπο ιδανικό αυτό το πρώτο μέρος της σεζόν. Την περίοδο που ζητούμενο ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά και το καλό ξεκίνημα εντός των συνόρων. Ολα καλά και κάτι παραπάνω.

Ωραίο ποδόσφαιρο. Επινοήσεις, συνεργασίες, κάποιοι πρώτοι αυτοματισμοί από τη μέση και μπροστά, εκεί όπου το ταλέντο ξεχειλίζει από τα… μπατζάκια του Ποντένσε, του Φορτούνη και των άλλων παιδιών του Πέδρο Μαρτίνς.

Το τελικό σκορ χθες ήταν… συγκυριακό. Ή πιο σωστά η έκταση της επικράτησης. Θα μπορούσε να είναι 6-0, 7-0 κ.λπ.

Τα ποσοστά ευστοχίας το αποφάσισαν. Τα έβαλαν Ομάρ (33′ από εκπληκτική ασίστ-λόμπα του Καμαρά), ο Φορτούνης από τη βούλα του πέναλτι (41′), ο Ποντένσε (55′), ο Γκερέρο (90′) και ο Μεριά (90’+2′ με τον Ομάρ να σερβίρει). Δεν βρήκαν δίχτυα σε άλλες τόσες και… βάλε: Ο Γκερέρο σε τρεις κλασικές περιπτώσεις (16′, 18′, 63′), ο Φετφατζίδης που προ κενής εστίας σημάδεψε το δοκάρι (46′). Απευθείας φάουλ που είτε σταμάτησε ο Βελίδης, είτε πέρασαν ξυστά, ένα ακόμη πέναλτι (86′) που δεν δόθηκε. Μπάλα. Ωραίο ποδόσφαιρο, να το ευχαριστιούνται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, να το ευχαριστιούνται όσοι κατάφεραν μέσα σε ένα καλοκαίρι να αλλάξουν τα πάντα. Να το ευχαριστιέται το ερυθρόλευκο κοινό που έμενε μετά τη λήξη για να χειροκροτήσει το θέαμα που απόλαυσε. Το ίδιο κοινό που μόλις χθες πήρε… το δώρο της χρονιάς με την απόκτηση του Γιάγια Τουρέ, που φυσικά και ήταν στο γήπεδο. «Ετσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» τραγούδησε ο κόσμος στο φινάλε. Και το κριτήριο σε αυτές τις περιπτώσεις έχει την αξία του.

Μονόλογος λοιπόν για τους Πειραιώτες. Μια παράσταση και όλα αυτά μόλις λίγα 24ωρα μετά την επικίνδυνη αποστολή στην Αγγλία και την πρόκριση επί της Μπέρνλι: «Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ για αυτό. Δεν σταματάμε όμως, πρέπει να συνεχίσουμε έτσι» έλεγε με τη λήξη ο Πέδρο Μαρτίνς, που φυσικά ρωτήθηκε και για τη… βόμβα Τουρέ που έσκασε: «Πολύ μεγάλης ποιότητας ποδοσφαιριστής. Σπουδαίος. Περιμένουμε τη βοήθειά του» σχολίασε. Πάλι καλά που δεν ρωτήθηκε για όλους ο Πορτογάλος, καθώς στα μέρη μας είναι δύο ακόμη μεταγραφικά αποκτήματα (Σα, Ναουέλ) αλλά και στο χορτάρι ζωγράφισαν ουκ ολίγοι στον πίνακα του 5-0. Αν δεν ήταν και η αναγκαστική αλλαγή του Βούκοβιτς (ένιωσε ενόχληση στη μέση και αντικαταστάθηκε στο 56′) θα ήταν το τέλειο βράδυ (που ολοκληρώθηκε με την επισημοποίηση της απόκτησης του Γιάγια Τουρέ).

Το μόνο που κατάφερε στην αντίπερα όχθη η ομάδα του Πετράκη ήταν να απειλήσει για τη μείωση του σκορ στο 75′ όταν έπειτα από σουτ του Μυστακίδη και κόντρα, η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Γιαννιώτη. Κατά τα άλλα και να ήθελαν δεν μπορούσαν οι φιλοξενούμενοι, που θυμήθηκαν και εκείνοι τι σημαίνει… Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Και μιας και το αναφέραμε και μία εβδομάδα πριν, μετά τον Λεβαδειακό: Το προσθέτουμε και σήμερα. Δεύτερη νίκη του Ολυμπιακού εντός έδρας, δεύτερο ματς δίχως παθητικό αλλά και αίσθηση απειλής. Αν τη… μισή δουλειά στο Φάληρο θα την κάνουν οι «μπροστά», η άλλη μισή προκύπτει πίσω από την μπάλα. Από τον τρόπο που η ομάδα μένει τακτοποιημένη στο χορτάρι. Κάτι που πέρυσι το… ξέχασε!

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς (56′ Μιράντα), Τσιμίκας, Καμαρά, Μπουχαλάκης (74′ Νάτχο), Φορτούνης (70′ Χριστοδουλόπουλος), Ποντένσε, Φετφατζίδης, Γκερέρο.

Πας Γιάννινα (Γ. Πετράκης): Βελλίδης, Νικολιάς (74′ Βιντάλ), Αποστολόπουλος, Μιχαήλ, Λίλα (77′ Σιόντης), Κάστρο, Τζημόπουλος, Κρισμάν, Κακουμπά, Κουζίκ, Ξυδάς (34′ Μυστακίδης).

Διαιτητής: Φωτιάδης

(Καστοριάς).

Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών),

Δημητριάδης (Καστοριάς).